發新話題

假如我是冰总

$100請助教,一樣有人做,只是質數問題。
$450請教練,一樣照爆鐘,亦是質數問題。
一分錢,一分貨。

Hody

香港乒乓球運動教育市場太少了,主要是人氣不足;
縱然是國粹,卻又不是地區運動。
縱然乒乓球運動有很多保健好處,土地器材比其他運動雖不佔太多資源,起手技術且不太難,
但就是打公仔向來甘願被政府和老闆剝削工時,人工升幅,在職福利,退休保障,民生負擔百上加斤,能養家後工餘不多。
少家庭參與,自然少人氣,提升技術誘因少,交流更少,亦不廣泛。
用杯賽成績或可有可沒的獎章代表自己的乒乓球技術的發展進度不是不可,但任何世界冠軍都是臨時的。
為什麼要讓人去打乒乓球是一大學問,卻沒很多個所謂教練的想去了解!
乒乓球運動和保健效用有關,但還沒完拓展,故乒乓球運動還沒能發展到人人都想學,要學,學得好,學得精的階段。

學生生活忙碌,打球目標易受影響,向學生暴利提供訓練服務不是不可,
但要跟退役球員較量,且僧多粥少。杯水車薪,正是今天的境況。

有膽色的話,或可再裝備好自己去開拓銀髮保健市場吧,總好過等待別人給自己掘井。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2016-7-21 02:09 發表

但你計條數係咪應該公道d,  租場費伊館2日 其他館8日, 裁判 賽務 工作人員 等
全部唔計淨係識計你冇乜機會收得到既獎金。。。。
假如你係有機會收到乒總盃獎金既球員 真係唔好俾人知你係邊隊, 影到隊友都被認 ...
每年乒總都有恒生銀行贊助,有民政事務局每年撥款,乒乓球係重點項目,所以係會有好多收入,但每年用出來的錢,我地在外面係冇人睇到的,伊館也有nikon每年冠名贊助

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2016-7-21 02:13 發表

張玉都係掛450rmb , 旋風金華國家隊都寫出來掛450    其實乜甲組水平掛450同2位平起平坐   當然 你肯俾人地跟本冇時間教你 所以得個掛字
你淨係講呢2個?
張鈺教練絕對係超抵,但係外面教,金Y華教練也係超抵,如果係球館既話,看看以後發展點?
你唔講下其他球館,斯洛伐克教練?
球館唔駛交租架?

引用:
原帖由 見義勇為 於 2016-7-21 13:25 發表

每年乒總都有恒生銀行贊助,有民政事務局每年撥款,乒乓球係重點項目,所以係會有好多收入,但每年用出來的錢,我地在外面係冇人睇到的,伊館也有nikon每年冠名贊助
呢d水,點會流到去民間!

引用:
原帖由 tomcat 於 2016-7-21 13:39 發表

呢d水,點會流到去民間!
冇錯!每年繼續比錢報名,比錢續會,唔等於有比賽打,今朝10點10分前已經滿了女丙

引用:
原帖由 見義勇為 於 2016-7-21 13:28 發表

你淨係講呢2個?
張鈺教練絕對係超抵,但係外面教,金Y華教練也係超抵,如果係球館既話,看看以後發展點?
你唔講下其他球館,斯洛伐克教練?
球館唔駛交租架?
請你唔好睇錯, 我話既係得個掛字 你冇天份跟本唔會有鐘俾你。所以提果2位,因為值得討論
而且佢2位係公眾人物 借佢來討論下都影響唔到佢 其他人就唔好擺人上檯
斯洛伐克教練我叫做由細睇到佢大  講真 波就麻麻地 但可以當佢補習天王 心理訓練有一手
有好有唔好啦  但跟本佢大概唔直接收錢教波 因為強項係帶隊帶心理
雖然佢帶隊手法真係有時睇唔過眼。。。。

但係你上文只提 報名費87隊收幾錢 獎金幾錢  我指出數唔係咁計既 討厭冰總唔緊要 但唔好屈人亂收錢
淨係工作人員場租 87隊打到分前4 都過10萬, 報名費收87隊1200 其實未cover 到

你淨係提報名費10萬幾 獎金得8萬 所以好呃錢 我只係指出1200*87 報名費連場租加人工加基本人工到未回本

引用:
原帖由 見義勇為 於 2016-7-21 13:46 發表

冇錯!每年繼續比錢報名,比錢續會,唔等於有比賽打,今朝10點10分前已經滿了女丙
呢個先係問題, 一年可報既比賽得4個 實際可打既可能得3幾場波 d 會費真係收來食x屙飯既
冇場地係比賽統籌的問題   唔關會員事咖
會員交會費就打得幾局波   有綵就識企出來影相   比賽又唔搞到人人有得打
呢樣就真係弊症

引用:
原帖由 見義勇為 於 2016-7-21 13:25 發表

我上文出言不遜 覺得自己有唔啱 所以請當我冇講過 你同隊點點點。。。。

搞比賽其實真係唔容易   但理論上冰總應該係專業既, 會費收得咁過癮 比賽或活動得果幾
場 真係唔識搞就等第個搞啦 淨係做門面野 但基層乒乓先係你收會費有責任處理既。。。。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2016-7-21 13:54 發表

請你唔好睇錯, 我話既係得個掛字 你冇天份跟本唔會有鐘俾你。所以提果2位,因為值得討論
而且佢2位係公眾人物 借佢來討論下都影響唔到佢 其他人就唔好擺人上檯
斯洛伐克教練我叫做由細睇到佢大  講真 波就麻麻 ...
好的,理性d,我也表達可以更好,應該說以前的乒總盃300,500,600,800,1000,而家1200,我覺得有點過左火位

引用:
原帖由 見義勇為 於 2016-7-21 14:14 發表

好的,理性d,我也表達可以更好,應該說以前的乒總盃300,500,600,800,1000,而家1200,我覺得有點過左火位
我都覺得有d 貴。。肉痛 但俾都唔係問題, 問題係會有對手因各種原因唔出席打唔到 變左打唔齊小組3場, 就更貴。。。

但以成本論 其實1200 的確連租場跟工作人員人工都未到
呢個數仲係因為冰總除左壓榨會員, 教練, 仲有裁判
今時今日裁判收費只係16年前的1.5倍。。。唔到
但16年前當紅爆鐘既大陸教練劉3 收100元 今時今日同一個地方 張玉掛450  今時今日劉3雖然埋沒香港 但假如掛牌咪又係450左右。。。。。
乒乓通漲升左2,3 倍 但裁判場租升左唔夠半倍。。。

引用:
原帖由 Suki 於 2016-7-21 18:26 發表

講起乒總盃,咁即管考一考大家⋯⋯小小的一張poster有2個錯處,大家看到嗎?
報名費1000,截止日期21/7

回復 37# 的帖子

還有亞洲青少年選拔賽,也有錯誤,但我分數未夠,upload唔到

我只是覺得冰總成日話要同國際接軌, 攪比賽攪到今時今日都是冠亞軍, 人地Nikon盃都冠亞雙季, 說到底是否為了節省?今時今日乒乓球越來越多人打, 但冰總好似無進步過, 你有你講佢有佢做從來唔聽意見, 自視過高不知所謂, 你幾時見TVB訪問冰總高層, 但訪問陳江華便好多, 唔通陳教練靚仔D?相比之下體院與時並進, 冰緦便不想評論.

單項,慳12隻盃,
青少年錦標賽,慳8隻盃
恒生學界,慳18隻盃
排名賽,慳9隻盃

引用:

講起乒總盃,咁即管考一考大家⋯⋯小小的一張poster有2個錯處,大家看到嗎?
報名費 + 截止報名日期

引用:

違返商品說明條例有無得諗。。。

引用:
原帖由 JZ 於 2016-7-20 23:28 發表
我拿律师 会计师 医师这些牌 去别的地方可以被承认!我拿香港乒乓球教练牌去别的地方谁承认呀?香港教练牌只是私人的公司&#2 ...
乒總個教練牌係國際牌嚟 ! 國際乒聯承認 !
乒超領隊 : 雄昇球會

您误会了我的意思!我是说拿了香港教练牌出去教球人家是承认教练牌是真的,但就好像你拿着中国足球的教练牌去别的国家做教练会有人聘你吗?就好像非洲的乒乓球教练牌国际可能也承认,但谁会聘请一个拥有非洲教练牌的教练呢?除了非洲

發新話題