63 1234
發新話題

假如我是冰总

假如我是冰总

假如我是冰总:我不会拼命的让人每年花钱注册,而到比赛时很多人却无法报名参加!就像歌星开演唱会体育馆明明只可以容纳一万人而却卖出去两万张门票!很多人买了票却入不到场!假如我是冰总:我会给喜欢乒乓球的人更多的比赛交流机会,把比赛搞的更细致,会分别有9岁组 13岁组 15岁组 18岁组 18-30岁组 30-40岁组 40-50岁组 50岁以上组 65岁以上组 每年的年底让这些组别的4强或8强一起打一次年终总决赛 让更多的爱好者有更多的展现自我的机会!假如我是冰总:我会把选港青的规则恢复成比赛制度,而不是说你行你就行 不行也行!说你不行就不行 行也不行!孩子们的未来也是靠自己用技术成绩打拼出来的,而不是靠某个教练一张嘴说出来的!想收你就说你有前途,不想收你就说你没发展,前途与发展是打拼出来的不是说出来的,我只想说如果你认为有前途的孩子以后并没有成功,而你所说没发展的孩子却成为了全港数一数二的高手,那要不要赔偿孩子们的未来呢?假如我是冰总:如果想要队员转全职大可不必去乞求,如果这个队员和你们提出这样那样的要求你们可以马上给另一个队员机会,哪怕另一个队员目前水平不如前一个队员,但他有一颗为港争光的信心,有对乒乓球的热情,那就给他多些比赛集训的机会,我想两年后一定会超过前一个学生!如果我是冰总:我不会让青苗教练去每年靠抽签去看自己是否有球教,而是应该看哪个区的青苗培养出来的人才多这些教练就该自动留任!如果只靠抽签我想每一个教练都不会对青苗抱有很大的热情,因为我教的好或教的不好都不知道自己会不会继续教下去,这样的制度对教练没有一点推动力,对青少年的发展更没有好处!假如我是冰总:我会多和大大小小的球会沟通,多听听广大乒乓球爱好者们的意见和建议,而不是总用CEO的口吻来要求这要求那,因为没有这些喜爱乒乓球的人支持,冰总就什么都不是!(以上纯属个人感想,如有雷同 纯属巧合)

不妨問問聯絡工會黃國興議員的助手可否成事
<-->
.

精英助教105一个钟 而且随时没理由的炒你鱿鱼

引用:
原帖由 Suki 於 2016-7-20 15:30 發表

行外人不是教練⋯⋯但一萬個支持!!!

冇理由助教仲係$100/1hr多少少的時薪!
咁。。。。。。 應該幾多。。。

no

引用:
原帖由 Suki 於 2016-7-20 18:24 發表

現在私館助教價錢(當丙組水平或以上)是$150-$200之間,與$105相差也有一段距離!

計埋乒總長做長有的因素,始終時數比較有保障⋯⋯個人覺得下限$150/1小時比較合理!
睇邊間球館啦,佢哋標一個價,實收就.....
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 Suki 於 2016-7-20 18:24 發表

現在私館助教價錢(當丙組水平或以上)是$150-$200之間,與$105相差也有一段距離!

計埋乒總長做長有的因素,始終時數比較有保障⋯⋯個人覺得下限$150/1小時比較合理!
長做長有時數有保障唔係應該正常會比 短做短無人工低d

集合同業爭取利益無可厚非,但係唔理邊行同咩牌、就算係律師會計師,都應該都唔會保證有工開同有最低工資呀?呢D應該係市場定位~~~

我唔熟行頭~ 係唔太明~~ 請見諒~

我拿律师 会计师 医师这些牌 去别的地方可以被承认!我拿香港乒乓球教练牌去别的地方谁承认呀?香港教练牌只是私人的公司发给你的,除了香港没有地方承认这个牌!而且我还要在拿到牌之前免费为乒总教几十个小时的球,我个人感觉不是很公平!

引用:
原帖由 JZ 於 2016-7-20 23:28 發表
我拿律师 会计师 医师这些牌 去别的地方可以被承认!我拿香港乒乓球教练牌去别的地方谁承认呀?香港教练牌只是私人的公司&#2 ...
師兄, 不好意思, 見到呢句我就明白及理解你的想法了, 真的不好意思, 沒心冒犯的~

"...要在拿到牌之前免费为乒总教几十个小时的球..."

哈哈哈 理解万岁

哈哈哈 理解万岁

引用:
原帖由 Suki 於 2016-7-20 23:50 發表

相差超過40-50%喎!
但值唔值150 就要睇自己了
覺得佢105低自然無人去做  有人去做即係種種原因做得過啦

你睇下佢訓練班教練俾幾多先。。 應其未論到助教話低人工。。。。

比咁概人工唔怪之得無甲組助教啦, 一分價錢一分質素

乒總一向都是以自己的利益為依歸
教練實習最少30個鐘
球員註冊費愈來愈貴、教練註冊費又係好貴、報名費愈來愈貴,請記住但唔包有得打比賽喎,團體男丁女丙、單打男戊女丁、青少年錦標賽、你地一個二個傻仔傻女,上網鬥快報名啦,比賽名額有限
乒總盃限64隊,結果出了87隊,因報名費1200一隊,報名費總收入都有$104400,總獎金才80000

唔知香港係唔係,起外國,個教練牌只係公營機構請人一個准則,見好多人(國二、省一、二級數)冇牌咪照教,起私館、自已屋企教邊個理你

講價錢,老實講我真係唔知點講

球館教練收入同掛牌出來一向都係會有抽佣
公司搵埋客比你教
學生交學費有部分係球館租金,
大家心中有數
可能係歌街跟甲組水平教練 350-450,但同一價錢在球館只有乙組水平,但甲組水平教練在球館掛牌可能係450-600

引用:
原帖由 見義勇為 於 2016-7-21 01:03 發表
乒總一向都是以自己的利益為依歸
教練實習最少30個鐘
球員註冊費愈來愈貴、教練註冊費又係好貴、報名費愈來愈貴,請記住但唔包有得打比賽喎,團體男丁女丙、單打男戊女丁、青少年錦標賽、你地一個二個傻仔傻女,上 ...
但你計條數係咪應該公道d,  租場費伊館2日 其他館8日, 裁判 賽務 工作人員 等
全部唔計淨係識計你冇乜機會收得到既獎金。。。。
假如你係有機會收到乒總盃獎金既球員 真係唔好俾人知你係邊隊, 影到隊友都被認為唔識計數。。。。

引用:
原帖由 見義勇為 於 2016-7-21 01:07 發表
球館教練收入同掛牌出來一向都係會有抽佣
公司搵埋客比你教
學生交學費有部分係球館租金,
大家心中有數
可能係歌街跟甲組水平教練 350-450,但同一價錢在球館只有乙組水平,但甲組水平教練在球館掛牌可能係450- ...
張玉都係掛450rmb , 旋風金華國家隊都寫出來掛450    其實乜甲組水平掛450同2位平起平坐   當然 你肯俾人地跟本冇時間教你 所以得個掛字

本人覺得識打波唔代表識教波.成唔到正比
乒總E家教練牌難令到暈.而且又多人報.收人又小.基本上你考完都預肥.
全部都好主觀
即使考到.重要豪30hrs以上個鐘比佢地.其實好唔抵
重要佢比間學校你教.會拖糧.假如你冇私人鍾真係會gg

63 1234
發新話題