39 12
發新話題

論壇的驕傲 超版卓朗 28(6科)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:45 移動
如按上述的計分方法, 即相等於以前會考的(28-12)16分, 若以C級為3分計算,
6科C級已有18分。 在以往的八、九十年代, 這成績恐怕連升讀A LEVEL也不大可能吧!
現在的年青人升讀大學已比以前的容易得太多了!

引用:
原帖由 TYYT 於 2016-7-20 03:08 發表
如按上述的計分方法, 即相等於以前會考的(28-12)16分, 若以C級為3分計算,
6科C級已有18分。 在以往的八、九十年代, 這成績恐怕連升讀A LEVEL也不大可能吧!
現在的年青人升讀大學已比以前的容易得太多了!
時代唔同,我亞爺果代想讀書都未必有錢,唔好講入大學
以前果代只有中大,港大,后來科大.......
但今時今日大學生又無以前咁吃香, Anyway 小朋友付出了,努力了我們總是鼓勵
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

鼓勵是正確和正面的方法, 但我卻不太同意樓主用[驕傲]來形容這个成續呢!
我的說法無意冒犯任何人, 只是按現況來表逹一下意見, 請原諒!!!

如果你明白卓朗的背景
可能你看法會改觀
不過你所言也有道理 4c, 2D
20年前來說普通
香港乒乓網

叻仔!!👍👍👍👍👍👍👍👍
洪华山

所以我寧願打波都唔讀書
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

卓朗叻仔

其實凡事盡己力已足夠矣

我支持你入大學之後更上一層樓
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-7-20 02:02 發表
其實大家知唔知現在HKDSE計分同以前HKCEE唔同?
參考資料https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港中學文憑考試
現在的5**評級有7分,等同以往的A,現在的5*等同以往的B,如此類推,現在的2評級等同以往的F,1評級等 ...
你將2個唔同難度既考試一齊比較?
DSE係讀3年, CE讀2年
DSE難度比CE大, 讀既野比CE多
唔同考試有唔同既計分方法
不能混為一談

恭喜卓朗
興趣: 打乒乓球, 天文攝影, , 業餘無線電/衛星通訊,

其實吾一定成績好先值得鼓勵
憑自己努力達成自己目標同樣值得驕傲
的確我成績只係中規中舉
約60000名考生中大約只係排前6000到
但入到心儀科目已非常滿足
雖然有科目失手但大致成績同估計差吾多
不過家人已滿意
我對於今次考試亦已無悔
畢竟自己一直不是讀書最top既學生
付出既時間金錢亦不比別人多
多謝大家既支持同鼓勵
上到大學我會繼續努力 迎接每一個新挑戰!!!
Ps多謝黑暗論壇大力推我上光明大道

Timo Boll ALC FL+Tenergy05+Roxon
Timo Boll ALC FL+Baracuda+Tenergy64

多謝黑暗論壇大力推我上光明大道
香港乒乓網

入了中大以後要繼續加油讀書及打波!

其实驕傲這家野 每人心中的呎都唔同,所以其实無所謂
師兄所言有理,乒壇人仕考30多分大有人在
不過我們都不敢把他們跟論壇拉上關係
但卓朗不同,他由小學我已經認識他,他只第一代打我的比賽的小朋友,他基本沒有教練(隨時又寫30版紙),不過前年青少年雙打四強 KO 兩名港青球員,其中一名叫貓仔 ,一名叫杰仔 ,讀書他基本上也沒有補習,幫人補便有(賺點零用)
過去數年他帶領乒乓論壇打上乙團,去年排陣更是出色,令于諾B有机會 KO 甲組乙組,個人獨取近 150分
對於他能考入中大,我也感到安慰,卓朗繼續加油!
香港乒乓網

"憑自己努力達成自己目標"
"我對於今次考試亦已無悔"

單憑呢兩句已值得論壇為你而驕傲!

唔係人人有能力取七科五星星的,有目標,有為目標而奮鬥,最終亦入到自己想讀的科目,已足夠了。

卓朗,繼續加油!

引用:
原帖由 joeman 於 2016-7-20 11:56 發表
"憑自己努力達成自己目標"
"我對於今次考試亦已無悔"

單憑呢兩句已值得論壇為你而驕傲!

唔係人人有能力取七科五星星的,有目標,有為目標而奮鬥,最終亦入到自己想讀的科目,已足夠了。

卓朗,繼續加油!
我朋友囡囡去年勝出沙田區學界冠軍也是驕傲
香港乒乓網

香港乒乓網

當年卓朗只有11
香港乒乓網