26 12
發新話題

[膠皮討論] Xiom 特注刀

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

Xiom 特注刀

封印寶刀重出鞘
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

利害利害

~超級榮譽~

已停產,約 10mm 至 10.5mm,木超過 100g。

雖然非常暴力,自問有心無力,揮之不動,只能作為遊戲球拍。

以前玩過5塊柳白金特注中直

好重
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 andrewphy 於 2016-7-10 23:04 發表
已停產,約 10mm 至 10.5mm,木超過 100g。

雖然非常暴力,自問有心無力,揮之不動,只能作為遊戲球拍。
打檜其實好有限制

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-7-10 23:41 發表

打檜其實好有限制
好打但想找到合適板重都唔易
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

回復 9# 的帖子

一般95g以上就ok

這塊試玩雙面,重也無辦法。 一般而言,單面日直重量的限制不算太大。

當年購入的原因,是其重量為 107g。 市場版如見有超過100克的 (高價檔次),當年小弟九成會入,因為老檜難求 (重拍是老檜的機會甚大, 當然還要考慮木紋)。

回復 11# 的帖子

出得刀系列應該唔老啦,柳承敏唔簽Xiom是5年前左右

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-7-11 18:50 發表
出得刀系列應該唔老啦,柳承敏唔簽Xiom是5年前左右
小弟意思是,檜木超過三百年。

想收一塊 試試檜木直板橫打的威力 就算不是特注版90g都好 可惜停產沒貨了 在淘寶看到一塊應該是正品的非特注1800元人仔 相反特注竟是1400人仔 充斥四五百的假嘢 價格太詭異了 不敢下單

重劍!

引用:
原帖由 炎黃 於 2016-9-25 17:57 發表
想收一塊 試試檜木直板橫打的威力 就算不是特注版90g都好 可惜停產沒貨了 在淘寶看到一塊應該是正品的非特注1800元人仔 相反特注竟是1400人仔 充斥四五百的假嘢 價格太詭異了 不敢下單
我以前的xiom中直桧都在TB買,應不會假

咁厚

厚重裡有瀟洒
<-->
.

好羨慕

回復 19# 的帖子

其实去TB买Ariex的桧中直仲好打,特注木纹及重量,要不要水牌都有得选择

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-10-7 18:26 發表
其实去TB买Ariex的桧中直仲好打,特注木纹及重量,要不要水牌都有得选择
我都有聽過Ariex,但係始終覺得大牌子好似好D (?)

同埋台檜同日檜既分別都唔同

26 12
發新話題