51 123
發新話題

2016韓國公開賽

吳港德       

何鈞傑近檯速度真係好慢,下下要退檯先發到力,死得

反手冇連續快撕既能力,正手冇快帶,講唔通

又係敢,拉起之後一味退檯,前三板好薄弱,直頭冇咁滯,全部拉起打相持

橫板唔曉發逆側旋,冇奶油

睇下張禹珍同 Soderlund 嗰場,後者基本功扎實冇佢份,步法爛過爛泥,卻打得難分難解,原因何在?

無他的,就係靠一個發球,一時逆旋,一時勾手,變來變去,再加個前三板,已經夠你受,又因為步法爛,直接唔退檯,頂住近檯,兩面帶,打到張禹珍一仆一碌,最後就輸在基本功一環

何鈞傑目前既打法壓迫性唔夠,好多時出機會球,只要佢繼續加壓就可以,但係佢反而會加保險,本來優勢進入相持都會反輸,對拉時來球一唔岩身位,佢第一反應係收力確保上檯先,正手通常會滑一板,反手就抹一板,諗住用落點控制對方過渡,但係因為質量太低,反而畀對面機會,呢板波經常出現

引用:
原帖由 TomLai 於 2016/6/23 09:46 發表

都係嗰句啦. 唔好咁介意輸嬴, 放開嚟打. 佢後生, 仲大把世界.
一定要插,唔插唔舒服,年頭我插完黃鎮廷高球漏波,年中已經見佢有改善,唔插而家可能依然漏,所以一見問題一定要插

直頭係當玩具敢玩    

日籍華裔濱本由惟成功翻盤

早田食生菜咁食

繼平野上星期輸劉佳,今日伊藤步其後塵,排名與實力不符又一力證

來,及川瑞基同學,讓朱學長給你上一課

排名與實力不符的結果

石川又一個滑鐵盧,實力與……講到口嗅

徐孝媛又大左一個碼,離水桶不遠

早田繼續開掛

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/6/24 13:45 發表

睇返今年呢半年,伊藤的優勢開始冇上年咁勁,有可能被人作針對性練習,如果佢唔再有進步,前途唔多睇好
正常,早幾年石川一下子冒出來,都嚇親唔少人,不過過得兩三年對手慢慢開始摸清佢個底,當堂冇咁殺食,11-13年週不時輸(排名反映到),要去到14年先開始好轉

福原告急      

早田妹妹第五局差啲開掛成功,0-6 追成 8-8,可惜把握唔到,輸 9-11

福原瓜柴,排名與……我都唔好意思講

早田妹妹不憤,第六局由落後2-5到反勝14-12,教世人開掛為何物

上個禮拜提到過呢位妹妹調整能力不俗,韌性相當強,好咬得住

開掛成功,水桶妹妹掛了,寔歷羽牌明筆扶……

51 123
發新話題