發新話題

2016韓國公開賽

差吳尚銀起碼一個級數

橫板唔曉發逆側旋,冇奶油

引用:
原帖由 zeio 於 2016-6-22 14:35 發表
反手冇連續快撕既能力,正手冇快帶,講唔通
引用:
原帖由 zeio 於 2016-6-22 14:44 發表
又係敢,拉起之後一味退檯,前三板好薄弱,直頭冇咁滯,全部拉起打相持
何鈞傑 係打咁的波, 只要對方唔退台打相持, 佢就輸多贏少

引用:
原帖由 sorry 於 2016-6-22 14:52 發表
起碼差個江天一
師兄 咁勇講出事實

睇下張禹珍同 Soderlund 嗰場,後者基本功扎實冇佢份,步法爛過爛泥,卻打得難分難解,原因何在?

無他的,就係靠一個發球,一時逆旋,一時勾手,變來變去,再加個前三板,已經夠你受,又因為步法爛,直接唔退檯,頂住近檯,兩面帶,打到張禹珍一仆一碌,最後就輸在基本功一環

U21 都輸

日本韓國 一場都沒有贏!!!

陳總 劉國棟 唔該交代下

睇咗片啦.
真係冇橋噃. 台內波真係冇得同吳生打喎.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-6-22 18:13 發表
睇咗片啦.
真係冇橋噃. 台內波真係冇得同吳生打喎.
梁柱恩有份教何鈞傑,台內球控制應該有得打

我覺得呢瓣吳生係強過何鈞傑。佢身壯力大,用心打好個台內波既質量就俾到對手壓力。
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

吳尚銀絕對係高手,絕對可以同薩姆索洛夫相提並論,手感超好正反手轉換快,絕小失誤...可惜都年紀漸老   希望有機會對黃生

引用:
原帖由 nikipang9041 於 2016-6-22 19:37 發表
吳尚銀絕對係高手,絕對可以同薩姆索洛夫相提並論,手感超好正反手轉換快,絕小失誤...可惜都年紀漸老   希望有機會對黃生
格食格. 我覺得黃生的確可以同吳生有得較量.

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-6-22 14:55 發表

何鈞傑 係打咁的波, 只要對方唔退台打相持, 佢就輸多贏少
唔係話拉起打相持唔好;但你冇啦啦一拉退檯就有問題;我係菜鳥,教練都會話,冇啦啦退檯做乜,跟本壞習慣來;但講返,現在好多細路都係咁,一、二版就退台,個個好似打削球咁
引用:
原帖由 zeio 於 2016-6-22 14:52 發表
橫板唔曉發逆側旋,冇奶油
何生左手,咪天然逆側旋囉,不過吳生個級數點會對 lee d 有難道

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-6-22 20:32 發表

格食格. 我覺得黃生的確可以同吳生有得較量.
當然有得打,大家都係排名十名之內既球員

"唔係話拉起打相持唔好;但你冇啦啦一拉退檯就有問題;我係菜鳥,教練都會話,冇啦啦退檯做乜,跟本壞習慣來;"
可能係冇信心拉起之後下一板即刻同吳生搏命. 吳生而家唔算走得快, 但係俾人拉起之後佢仲係有準備俾人衝打既意識, 未必可以一板搞掂佢. 我覺得佢最易俾人打死係佢自己打出質素唔高既短波既時候.

"但講返,現在好多細路都係咁,一、二版就退台,個個好似打削球咁"
我諗啲家長見到個細路同人多回合相持會好有滿足感.

何鈞傑目前既打法壓迫性唔夠,好多時出機會球,只要佢繼續加壓就可以,但係佢反而會加保險,本來優勢進入相持都會反輸,對拉時來球一唔岩身位,佢第一反應係收力確保上檯先,正手通常會滑一板,反手就抹一板,諗住用落點控制對方過渡,但係因為質量太低,反而畀對面機會,呢板波經常出現

引用:
原帖由 zeio 於 2016-6-23 09:35 發表
何鈞傑目前既打法壓迫性唔夠,好多時出機會球,只要佢繼續加壓就可以,但係佢反而會加保險,本來優勢進入相持都會反輸,對拉時來球一唔岩身位,佢第一反應係收力確保上檯先,正手通常會滑一板,反手就抹一板,諗住用 ...
都係嗰句啦. 唔好咁介意輸嬴, 放開嚟打. 佢後生, 仲大把世界.

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-6-22 17:51 發表
U21 都輸

日本韓國 一場都沒有贏!!!

陳總 劉國棟 唔該交代下
佢地冇壓力,有冇成績都係等出糧,唔洗交代

引用:
原帖由 TomLai 於 2016/6/23 09:46 發表

都係嗰句啦. 唔好咁介意輸嬴, 放開嚟打. 佢後生, 仲大把世界.
一定要插,唔插唔舒服,年頭我插完黃鎮廷高球漏波,年中已經見佢有改善,唔插而家可能依然漏,所以一見問題一定要插

引用:
原帖由 zeio 於 2016-6-23 10:28 發表

一定要插,唔插唔舒服,年頭我插完黃鎮廷高球漏波,年中已經見佢有改善,唔插而家可能依然漏,所以一見問題一定要插

就係要佢明白要識得面對俾人抽水同埋俾人插. 放開啲嚟打, 唔好淨係驚輸想嬴.

啱啱睇完佐藤Hitomi對李芬. 佐藤遇到尅星. 李芬既本錢就係力量.

發新話題