36 12
發新話題

[膠皮討論] 講下唔同既粒仔, 同反膠轉粒仔.

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
打粒仔呢家野真糸好哈人,小弟八年前打返波系打反貼,四年前轉左粒仔,中間試過的膠有hamond fa,spectol, spinpips, donic 生膠王,563,killer,802, hexer,
雞泡魚,moristo, 最近三個月打緊beautry,
粒仔不同反貼,每塊膠的性能差易可以好大,每塊膠都要上板打一兩個月先知道它的利弊,真的花了不小時閒,有時還會走了彎路,找不道自己所想的路向
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

小弟打咗冇耐粒仔單面(正貼及生胶),亦試了一些国產及外国胶皮,仍然徘徊於穏定與下沉,正路與邪門之間。

Thx C Hing sharing

有冇邊塊推波好推D?
我用 Killer 好難推...

有勞介紹?

各位師兄:
边塊膠皮較合邊給小孩用?

謝謝!

引用:
原帖由 HCH 於 2016-6-21 14:04 發表
各位師兄:
边塊膠皮較合邊給小孩用?

謝謝!
我都想問呢條問題.
我個表侄仔, 現時既球路太普通, 想整塊粒仔比佢感受一下

如果打邪波用563平平地可以試下
想好控制些可以用外國粒仔😉

引用:
原帖由 無為 於 2016/6/21 14:20 發表

我都想問呢條問題.
我個表侄仔, 現時既球路太普通, 想整塊粒仔比佢感受一下
Dr Neubauer Super Block
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

有網友問了好幾個問題, 我集中回答, 有些已經不是器材的問題,是技術問題了.

1. 好多網友都問穩定好定邪好.
我會答大家, 穩定緊要過邪, 穩定同邪係有一定程度既對立, 邪同穩定加起來是10分, 咁反膠, 係0同10, 即係邪係0, 穩定係10. 最理想係.....2,8. 即係穩定係8, 邪係2, 最多都係3,7好了. 點解? 其實, 越邪, 對手越唔食, 你打粒仔去到5,5, 不如直接打長膠, 只打一個怪字. 正膠最好係比對手覺得是反膠性能, 但速度快, 原來, 仲帶少少沉同反旋轉, 呢個最好, 因為.....佢當長膠打或當反膠打都唔得. 長膠有弱點, 例如正手長球發唔到力, 但正膠反而係刀鋒位, 而反膠比人上左手之後, 就不斷比人地發力打連續打死, 但正膠可以有減力加沉, 又無咁食轉.......

2. 咁反膠轉正膠打咩粒仔好?
千奇唔好打中國膠, 呢個係我CONCLUSION. 中國, 日本同德國正膠的分別, 在於, 中國膠設計時, 就預你一開始學波就打粒仔, 所以佢係百份百預你打粒仔理論, 即係上升期攻球, 快帶, 唔會打中台等等...., 好多人, 包括我, 轉打中國正膠, 第一個感覺係.....中台唔夠力. 日本, 係基於中國有的膠皮去改進, 但係日本選手, 其實歷史上都係打反膠, 所以就算佢地有既正膠選手, 例如福原愛, 伊滕美城, 佢地都係好以打反膠既出發點去打, 所以膠皮係穩定加速度, 都係打近台快攻, 其實日本隊的正膠品質, 早就超過中國了, 所以後期的中國正膠選手, 有誰還用國貨, 大定可以舉例看看. 其實.....沒有. 還有, 一批正膠運動員, 出國後, 反而打得唔錯, 例如.....王增剪同單曉娜, 唔多唔少都因為佢地出國後, 都用了非國貨的膠皮.
咁德國正膠呢? 大家看看國際賽, 誰在用德國正膠? 一個也沒有....., 因為, 德國正膠是設計給.....反膠選手用 即是, 用反膠動作, 不用大改就能打了, 老實說, 雖然我在用德國膠, 但......業餘用還可以, 但專業球員, 為什麼要用正膠打反膠動作? 中台對拉, 不會說正膠有優勢吧? 但如果你已一把年紀, 好像我 打反膠又打到悶, 想轉正玩玩, 那打德國膠是最易上手. 有時, 你會發覺, 他用來拉球, 好像比反膠更好拉.....

Tihar Speedy  Tecs 咩性能??

師兄介紹詳盡   

聽落 blowfish 唔錯播。。。

如果橫板唔打防守,反手打正膠,邊類型板比較適合?

打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

我覺得其實651都吾錯

轉用正膠

想轉用正膠,哪一片最快? (配施拉格中直)
1. Nittaku FA speed
2. Blowfish+
3. Hexer Pips Force

引用:
原帖由 直直地 於 2016-6-25 11:04 發表
師兄介紹詳盡   

聽落 blowfish 唔錯播。。。

如果橫板唔打防守,反手打正膠,邊類型板比較適合?
一般市面上的碳板都可以,總之唔好配純木,唔好軟板,硬少少,又唔需要話特別硬

36 12
發新話題