發新話題

[其它討論] 搽膠水/除膠多問

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

搽膠水/除膠多問

買左一支紅大媽大罐裝,有兩款海綿跟。 黑色硬d果款唔知點用,白色果款普通海綿我剪細d用來搽膠水。
有幾個問題:
1. 版主以前講過用麗的化妝綿搽膠水,我試過,塊化妝綿甩毛喎!
2. 面材有保護塗層的球拍,用紅大媽成日貼唔實,見到邊位起泡,一撕出來,極輕易就整塊膠皮拉下,根本冇起泡果d位置都貼得唔實,我用finezip可貼得好實,但太貴所以轉紅大媽,點搞? 磨走面材的保護層自欺欺人?
3. 搽膠水時,明明見到膠水平好薄好平,但一貼完,睇面膠就見唔平。如果打直掃咁搽膠水,就好多時有一舊位置拱起少少。如果好似版主講打斜掃咁搽膠水,就會好似月球表面咁凹凸不平,點搞?
4. 坊間有壓板器,成二百幾蚊,搽完膠水貼完板,用呢類壓板器會唔會平d(個人估計冇用)?
5. 有師兄講,去$12蚊店買高密海綿,好搽過紅大媽送的雞海綿,用呢d高密海綿對我上面講的問題有冇幫助? 我去日本城只見有d濕透左密封包裝的清潔用高密海綿,但聲稱唔洗用清潔劑就咁抹就可清潔油漬,似乎本身滲左d唔係水o既野,唔敢試。
6. 除膠時,nittaku好好除,成塊面膜咁30秒ok,用紅大媽後,塊膜成日撕撕下爛,感覺紅大媽貼海綿就好實,貼有保護層的木就一d都唔實。最大問題係,好多一粒粒的膠屎留在蛋糕海綿上,應該係搽膠水時滲左入蛋糕海綿的氣孔,呢d膠屎好難完全清走!有乜計?
P.S. 平時我搽膠方法:搽兩層薄的在海綿,搽一層薄的在板面。

漏左講我除膠方法:由於見紅大媽塊面膜成日爛,我估太薄啦(雖然本身上膠時已經2+1層),所以除膠前會再上兩層,夠厚啦呱,仍然好易難,點搞啊!

今晚解答。。。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

用海夫或者典馳無機 

可能是方法問題
落膠水第一次要薄 先上第一層
刷膠要用拉膠水輕輕在面上走
再上第二層比首次厚少少
再上第三次厚薄也可以
底拍要上兩層薄膠 厚了就沒手感
乾透後30-45分鐘上膠
貼膠時要輕輕放下貼好
不放心可以用硬皮書下壓

我初步估計是膠水和工具問題
膠水可能已放得耐了-建議用力搖晃至均衡
(最少要搖幾分鐘)
請放心用麗的化妝粧綿,是不會甩毛毛的
(我用2塊叠在一起,對挕一吓)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

你去藥房買呢隻啦∼
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

Thanks.
我有搖,不過搖幾廿秒就算。 樽紅大媽新買的,開封後每次用完都用保鮮紙封口先上蓋。買左個幾月only。
麗的化妝綿,我試過搽新膠冇甩毛,但搽的好厚,我平時用紅大媽海綿,會用個夾子夾住海綿渣住個夾去搽。 可以好薄。但用同樣方法,用夾子夾住麗的化妝綿,可能太軟身,搽得好厚。
甩毛主要係搽舊膠時,海綿上好多屎一粒粒,鉤到舊化妝綿,咁就甩毛。 今天試過另一招,搽少少油上舊膠海綿,等分零鐘,用手指在海綿上捽,哇∼ 赫一跳的,可捽到好大舊,即使就咁望以為海綿上冇膠水漬,其實仍然可以捽到出來,我估有膠水滲左入氣孔。 之後d屎,用普通膠紙好似貼mon貼咁整走效果唔錯。

用呢隻化妝海綿,包你冇毛

大媽果d海綿,真係唔得

化妝棉甩毛。。。。我試過,真係有。。。  

我一直去 12蚊 店買d hi-density 海綿 block
大約一立方吋 gum 上下 size

一大包都係12蚊
裡面有幾十舊
每舊可以用刀片一開三 黎搽

用完就peck
有排用!!!
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2016-6-9 10:38 發表
大媽果d海綿,真係唔得

我一直去 12蚊 店買d hi-density 海綿 block

一大包都係12蚊
裡面有幾十舊
每舊可以用刀片一開三  ...
屋企附近冇12蚊店,日本城就有兩間。

引用:
原帖由 zeio 於 2016-6-9 09:58 發表
用呢隻化妝海綿,包你冇毛
呢隻邊鼠買?

引用:
原帖由 jcclee 於 2016-6-8 18:38 發表
你去藥房買呢隻啦∼
我都係呢隻

引用:
原帖由 直直地 於 2016-6-9 10:38 發表
大媽果d海綿,真係唔得

一大包都係12蚊
裡面有幾十舊
每舊可以用刀片一開三  ...
日本城找到這款,$8.9八舊,我把其中一舊再切細

補圖,$8.9有8粒,3cm*4cm*5cm。
用界刀切,好「爽脆」。

自家diy貼膠一腳踢不求人, 功多藝術啫
主板1: 橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda192g
主板2:橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 182g
主板3:橫板-方博碳 (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 188g
主板4: 橫板-Stiga Rosewood V (FL), 正MXP, 反Donic S2 188g
主板5: 橫板-Timo Boll Spirit (ST), 正MXP, 反Donic Baracuda190g
主板6: 橫板-鐵牌孔令輝 special (葫蘆柄), 正MXP, 反Donic Baracuda 184g

紅大媽大罐裝即係乜
其實單用保鮮紙唔得,你擰蓋前,你搽 d 花事令 (多少少唔怕) 落個樽口 d 到羅絲蚊到,擰完,咪抹返多剩來搽手囉

如果平日不常刷膠 很難有技術刷平
可以用tibhar 和andro 膠水
膠水較希
但nittaku dhs 膠水都較結
一般都只有運動員和教練才有心得使用
Tibhar donic andro 只是有一定膠水
刷後放平 基本可以自行平均

[quote]原帖由 jcclee 於 2016-6-8 18:32 發表
我初步估計是膠水和工具問題
膠水可能已放得耐了-建議用力搖晃至均衡
(最少要搖幾分鐘)
請放心用麗的化妝粧綿,是不會甩毛毛的
(我用2塊

剛剛試過有起毛
可能有D膠水會,有D唔會
我用海夫膠水

發新話題