88 12345
發新話題

[是非] 不良球會真面目

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

不良球會真面目

呢D係我的親身經歷, 朋友界紹我到小X會打波, 我想個仔同多D吾同的人打吓比賽, 學吓嘢, 又吾貴, 咪一齊玩吓囉. 個主持人好有領導才能架, 成個教主咁, 集合埋D家長做義工, 又訂場又幫手招人, 我地D家長好似被佢洗咗腦咁, 個個都聽佢點, 佢就人工都慳番.
原本填報比賽D資料, 未得我地同意就無啦啦變咗佢個會D會員, 跟住教主就周圍同人講佢個會有幾百個會員, 咁咪越做越大囉. 我都相信好多呢D球會, 開始用好平的價錢, 講到自己幾有熱誠咁搞個平台比大家, 做做吓就會變質架啦, 因為見到財路嘛. 搞比賽賺錢, 搞自組青苗又賺錢, 搞章別筆試仲賺錢, 你地唸吓啦, 真係無錢賺會為咗興趣搞咁多嘢咩?
如果人地擺明揾錢, 我都覺得好正常, 但咁樣揾錢手法好差囉, 成日話其他球會點衰點衰, 自己就為大家家長好. 我覺得自己好似我老婆比美容院氹一樣, 奉勸大家揾球會時要小心D, 聽多D意見, 無為因為打波搞到一肚气啦.

眼紅症出沒注意

引用:
原帖由 Richard888 於 2016-6-4 00:12 發表
呢D係我的親身經歷, 朋友界紹我到小X會打波, 我想個仔同多D吾同的人打吓比賽, 學吓嘢, 又吾貴, 咪一齊玩吓囉. 個主持人好有領導才能架, 成個教主咁, 集合埋D家長做義工, 又訂場又幫手招人,  ...
不如你免費搞章別班給我上返幾課。
或者免費教下我波

日久見人心, 遲D你就知, 勸你吾好為咗小小甜頭就比人利用, 為你好咋!  

當年X域在歌街盛極一時,也不是招人冷言冷語,時間可証一切其功,其時一班乒乓熱血份子和家長用自己工餘時間去組織一个他們心目中的乒乓烏托邦的時候,总有D香港土產精神的人算出一大堆陰謀論,揾大錢論,何其可悲

有容乃大,善哉善哉!

(出唔到字)

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

(出唔到字)

引用:
原帖由 Richard888 於 2016/6/4 00:12 發表
呢D係我的親身經歷, 朋友界紹我到小X會打波, 我想個仔同多D吾同的人打下比賽, 學下嘢, 又吾貴, 咪一齊玩下囉. 個主持人好有領導才能架, 成個教主咁, 集合埋D家長做義工, 又訂場又幫手招人, 我地D家長好似被佢洗咗腦咁, 個個都聽佢點, 佢就人工都慳番.
原本填報比賽D資料, 未得我地同意就無啦啦變咗佢個會D會員, 跟住教主就周圍同人講佢個會有幾百個會員, 咁咪越做越大囉. 我都相信好多呢D球會, 開始用好平的價錢, 講到自己幾有熱誠咁搞個平台比大家, 做做下就會變質架啦, 因為見到財路嘛. 搞比賽賺錢, 搞自組青苗又賺錢, 搞章別筆試仲賺錢, 你地唸下啦, 真係無錢賺會為咗興趣搞咁多嘢咩?
如果人地擺明揾錢, 我都覺得好正常, 但咁樣揾錢手法好差囉, 成日話其他球會點衰點衰, 自己就為大家家長好. 我覺得自己好似我老婆比美容院氹一樣, 奉勸大家揾球會時要小心D, 聽多D意見, 無為因為打波搞到一肚气啦.
完全無講過咩事搞到一肚氣。在下 同你講既喱個會完全無接觸過,但好奇想知真相。

論點 logic 好有問題。好多重點唔具體せ無証據。

其中話賺你錢既論點,可否列出你畀咗幾多せ佢收咗你幾多せ佢既營運成本せ整体收入せ有無將個會既户口入面既錢轉入私人户口?

可否提出同時係 ‘‘可行‘‘ 而又能 ‘‘令你滿意‘‘ 既營運方案,等喱個世界更美好?

‘‘賺錢, 你地唸下啦, 真係無錢賺會為咗興趣搞咁多嘢咩? ‘‘

你意思係話你同你屋企人打乒乓球完全唔為興趣せ而係為賺錢? 可否指點下 在下 點做到?

在下 做好多嘢都係為興趣せ做義工せ唔賺錢。。。如果 在下 既人生哲理錯了,可以指教一下嗎?

小x會舉行比賽,course人家要賺錢有何問題呢,樓主如不喜歡大可以不再參加,第二,你們報比賽條款我就不太清楚,但如果打小x會比賽就等同已成為他們會員,小x會就沒有說錯他們有數佰會員,但如不是個人愚見或者小x會院長可考慮把字眼會員改為成員會否可行,免得比人說三道四。第三,乒壇上當會有人為了自己利益或個人仇恨,會對某一間球會有特別有不善意見,但人地一樣有學生去學的話,證明用家會自己衡量,再說三道四又有何用呢?,最後小c會搞比賽要賺錢我真看不見有何不妥,Richard或者你同小x會溝通吓,可能大家有多少誤會啫!

引用:
原帖由 Richard888 於 2016-6-4 00:12 發表
呢D係我的親身經歷, 朋友界紹我到小X會打波, 我想個仔同多D吾同的人打吓比賽, 學吓嘢, 又吾貴, 咪一齊玩吓囉. 個主持人好有領導才能架, 成個教主咁, 集合埋D家長做義工, 又訂場又幫手招人,  ...
妄想被迫害症,請勿放棄治療

樓主成篇文章裏面,假設所講全皆屬實,又假設小x會招人打比賽時沒有講明「報名的資料會用其他用途(如入會)」「報名會自動入會」等,咁又真係有問題...  不過,多數要填紙先參加得的比賽,不是柴娃娃俾個網名加電話就可參加果D比賽,通常都係有細字條文,或者交報名表時工作人員口頭話,填寫資料會作入會用,諸如此類…  

小x會報名情況是怎樣啲我就不清楚,但如小朋友只是報名打比賽,又沒有填寫過任何類似會員表格,這樣又不能假設人地已答應成為會員,因他們只是嚟打比賽啲,這真有問題wor……!

引用:
原帖由 Suki 於 2016-6-4 01:15 發表

老師:

1)我請你48小時內在論出一則聲明⋯⋯《道歉》,可以用回Richard888的a/c!(可能大家溝通出了問題)

2)自行刪了這帖!

現在是6月4日⋯⋯01:15!
哦……….自己認係小X會, 即係我講的事情有做過啦, 叫我道歉? 應該係小X會對未得到同意便入咗會的家長道歉就真. 睇來好多上上下下都係利益集團份子. 利用呢個平台來賺錢. 重可以叫人除時刪除對自己不利的言論, 即係呢個平台都係得益者啦.
唉!!!! 打乒乓波的人,品流咁複雜, 睇黎都吾應該比個仔繼續打, 是非又多, 教練同球會為了爭利益, 各出其謀, 不擇手段, 個個口中都好偉大. 又話D家長為了1兩分同人嘈, 又報警, 又嘈交, 打Tennis 好過啦, 起碼玩的人都高尚D.

..

"打Tennis 好過啦, 起碼玩的人都高尚D"

講得出呢D說話的人, 只有3個可能性,
1. 冇見識,      或者
2. 冇學識,      或者
3.  兩者兼備
sorry, 在下讀得書小,諗唔到第4種可能性!

在全港最大的乒乓論譠講呢D說話的人, 只有1個可能性,就係..........

愚蠢!

引用:
原帖由 Richard888 於 2016/6/4 10:24 發表

哦……….自己認係小X會, 即係我講的事情有做過啦, 叫我道歉? 應該係小X會對未得到同意便入咗會的家長道歉就真. 睇來好多上上下下都係利益集團份子. 利用呢個平台來賺錢. 重可以叫人除時刪除對自己不利的 ...
可怒也! 你咁唔講道理,點會有人信你講既嘢。
本帖最近評分記錄

咁如打乒乓球好唔高尚既,連累埋我呢d打左廿幾年乒乓球無辜既大海胶龍,請大佬唔好講到打乒乓球咁低俗

每個人都要為自己講過嘅說話負責,希望C兄唔係教練/球館主持人,因閣下說話已經踩低曬所有打乒乓球的人。

88 12345
發新話題