發新話題

[膠皮討論] 長膠厚薄手感問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
GRASS D.TECS 唔係主打削球既長膠來 ,加海綿都係近 lee 幾年既事,出名係因近檯閘、檔好,唔咁食西,回波飄。唔咁食西,當然難少少自身製造出轉;不過 GRASS D.TECS 可削出個波沉同有剎停感覺 (你問下對方就知)。你想轉,咪 Curl p4 或 銀河個 d 有花頭膠 ,不過唔怪。
重有 GRASS D.TECS 係比較溥既長膠(閘、檔怪呀嘛),你話手感差,但係都同塊板都有關;你話差,其實要求唔同,有人覺得正嫁,係你諗你想點,先好簡用具。

引用:
原帖由 badiso 於 2016-5-28 09:02 發表
咁我知咩事, 應該用錯膠
我仲以為GRASS D.TECS 同 CURL 系列差不多,
自問反手削得穩, 就換個牌子薄一點試試增加回波飄
學到野, thanks all
d.tec 係可以用來削,如果你反手削得穩, d.tec 練幾堂,你習慣左,削出來個波會有剎停效果;你想飄既效果係要個波冇西,一般係閘或拱出來;你用削,你係唔覺,要對方先知飄唔飄;Anyway,都係個句,你轉長膠,係要練幾堂嫁,特別你係由易用長膠轉高難度長膠;其實你不如用巨龍塊 talon, 易用好多

引用:
原帖由 badiso 於 2016-5-28 13:29 發表
我想要夠轉 再 加點飄...
我唔覺得d.tec 難用... 對方話 我削係有沉同有剎停效果, 但唔係我想要
其實可唔可以講下你心目中個個飄係乜先,飄 (wobble)同夠轉起我認知當中係好難同時出現 ;樓主,點解你唔試下 p1-r,我諗會有你心目中個樣效果

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2016-5-29 13:09 發表
同一塊長膠配係唔同既A L C系列既板,既手感同 效果都唔同
同一塊 ALC 板配唔同時期買既同一塊系列國產長膠,手感同效果都唔同 ,所以長膠出得起錢,用外國貨好少少

引用:
原帖由 badiso 於 2016-5-30 08:49 發表
削回去時弧線都是保持低直線, 但球會搖來搖去, 對手感覺難判斷落球點
我都得,個球搖來搖去 (其實係對方感覺),重好快又沉添;不過我係拱出來。
我明你要乜;塊草膠應該會容易有你個個效果當你削得出冇旋波後

發新話題