發新話題

[膠皮討論] 長膠厚薄手感問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

長膠厚薄手感問題

小弟用過
CURL P-4 1.5 (朱世赫)
DHS 雲霧3 1.0 (Stiga carbo7.6)

前者手感好好, 輕易控制削轉與不轉球, 對方發一個普通輕上旋球, 常削回第一板已經重旋回去.
後者, 平檔夠怪異削也不差

最近換了新板, 配了TIBHAR 草内能GRASS D.TECS 0.9 (Xiom aigis, 比朱世赫軟一點的5木削球板)
手感差到爆聲也發出透板的木聲, 像用木板削球板超震, 自問手法完全沒問題, 削出弧線底, 但就是不會轉...
深低削才有一點點輕轉... 就是要多板數才開始有轉, 怪異也不怪偶然一板才有點飄

不會轉是什麼問題? 板問題還是長膠薄? 還是用GRASS D.TECS 方法不同?

請問用咩底板?
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

回復 2# 的帖子

Xiom aigis tour version

引用:
原帖由 badiso 於 2016-5-27 09:42 發表
小弟用過

前者手感好好, 輕易控制削轉與不轉球, 對方發一個普通輕上旋球, 常削回第一板已經重旋回去.

最近換了新板, 配了 ...
Grass d tec 回球較沉,但較難主動製造旋轉,你話要削數板才感覺到削出質量,可能係對手越拉越轉吧!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 badiso 於 2016-5-27 09:42 發表
小弟用過

最近換了新板, 配了 ...
你题目應該係不同長膠跟不同底板問题!
P4能主動製造旋轉,但不怎麽飄。
其实若要試膠就不應换板試!
1 試不同膠,應用相同底板及同一厚度海绵嘅膠
2 試不同厚度嘅膠,則用相同底板及同一品牌嘅膠
3 試不同底板,則用同一型號及厚度嘅膠
淨係A+B=C係解唔到這方程式!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

GRASS D.TECS 唔係主打削球既長膠來 ,加海綿都係近 lee 幾年既事,出名係因近檯閘、檔好,唔咁食西,回波飄。唔咁食西,當然難少少自身製造出轉;不過 GRASS D.TECS 可削出個波沉同有剎停感覺 (你問下對方就知)。你想轉,咪 Curl p4 或 銀河個 d 有花頭膠 ,不過唔怪。
重有 GRASS D.TECS 係比較溥既長膠(閘、檔怪呀嘛),你話手感差,但係都同塊板都有關;你話差,其實要求唔同,有人覺得正嫁,係你諗你想點,先好簡用具。

咁我知咩事, 應該用錯膠
我仲以為GRASS D.TECS 同 CURL 系列差不多,
自問反手削得穩, 就換個牌子薄一點試試增加回波飄
學到野, thanks all

引用:
原帖由 badiso 於 2016-5-28 09:02 發表
咁我知咩事, 應該用錯膠
我仲以為GRASS D.TECS 同 CURL 系列差不多,
自問反手削得穩, 就換個牌子薄一點試試增加回波飄
學到野, thanks all
d.tec 係可以用來削,如果你反手削得穩, d.tec 練幾堂,你習慣左,削出來個波會有剎停效果;你想飄既效果係要個波冇西,一般係閘或拱出來;你用削,你係唔覺,要對方先知飄唔飄;Anyway,都係個句,你轉長膠,係要練幾堂嫁,特別你係由易用長膠轉高難度長膠;其實你不如用巨龍塊 talon, 易用好多

回復 8# 的帖子

我想要夠轉 再 加點飄...
我唔覺得d.tec 難用... 對方話 我削係有沉同有剎停效果, 但唔係我想要

交換了長膠,草內能換到朱世赫 都幾好,波好沈都轉,膠彈去得快。

是板問題,草內能不合用在xiom aigis.

aigis, 交換了厚綿的p4 解決了手感非常震問題,削球也得到要效果,p4用在這板瀉力很好,very good

引用:
原帖由 badiso 於 2016-5-28 13:29 發表
我想要夠轉 再 加點飄...
我唔覺得d.tec 難用... 對方話 我削係有沉同有剎停效果, 但唔係我想要
其實可唔可以講下你心目中個個飄係乜先,飄 (wobble)同夠轉起我認知當中係好難同時出現 ;樓主,點解你唔試下 p1-r,我諗會有你心目中個樣效果

長膠配唔同 海綿厚度,板底,真係有排試

wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

同一塊長膠配係唔同既A L C系列既板,既手感同 效果都唔同
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2016-5-29 13:09 發表
同一塊長膠配係唔同既A L C系列既板,既手感同 效果都唔同
同一塊 ALC 板配唔同時期買既同一塊系列國產長膠,手感同效果都唔同 ,所以長膠出得起錢,用外國貨好少少

回復 11# 的帖子

削回去時弧線都是保持低直線, 但球會搖來搖去, 對手感覺難判斷落球點

另外試用了nittaku 厚生膠, 削出來的球香蕉型 幾過隱

引用:
原帖由 badiso 於 2016-5-30 08:49 發表
削回去時弧線都是保持低直線, 但球會搖來搖去, 對手感覺難判斷落球點
我都得,個球搖來搖去 (其實係對方感覺),重好快又沉添;不過我係拱出來。
我明你要乜;塊草膠應該會容易有你個個效果當你削得出冇旋波後

回復 17# 的帖子

用草削不轉, 對方夠上旋削回去會出現...
個波又快空中係咁搖對方已經嚇到呆左, 以為係重下旋... 但一落檯彈起後超沉
一係用力拉等上天花板, 一係鬼影變幻球捉不到落點

發新話題