35 12
發新話題

《另一個戰場》

《另一個戰場》

最近展開了另一種運動既冒險之旅。已經分不清邊種運動係主項,邊種係輔助運動了。或者過幾年後可以自稱 ‘‘雙項手‘‘ 了。
(因為初步覺得喱個活動似乎都幾重江湖味,所以選擇暱喺喱度寫下 blog 先。過幾年喺嗰邊有啲江湖地位先敢出櫃。暫時畀個暗號叫喱個活動做 ninjutsu ‘‘忍術‘‘ 吧。)
唔知喺喱度 網友網誌 寫喱個旅程適唔適合。運動係相輔相乘,應該 okay 掛。

話説 ‘‘忍界‘‘ 係實行 ‘‘隠里‘‘ (隠ホソ里,TVB 譯 隱村) 制度。當然,在下 加入咗既嗰條隠里,為咗方便詳述,就會叫做 ‘‘木в葉‘‘ (TVB 譯 木之葉。ぜ,讀 ‘‘撇‘‘)。聽啲前輩講,事實上 木в葉 確係幾條大隠里之一。
喱項運動都要用忍具(兵器),最近都有成日上網睇資料。是樂趣亦是辛苦啊。

如果以 Naruto (TVB 譯 火影忍者) 既概念來講,大部份忍者作戰主要係靠 ‘‘忍術‘‘ (運動技巧)。而體術(体能)せ幻術(干擾敵人)せ曈術(觀察/眼神)せ血繼限界(天生異能)等亦可以係非常有用。而在下無論係喺喱項活動定係乒乓,都好明顯係偏向 ‘‘體術‘‘ 型。

相應來説,動漫中的 Rokku Lii (①Чヱ・эみ,TVB 譯 李洛克) 可算是完全體術型。
因為一啲復雜既原因,依家要努力減肥。最近有試下跑步,適應得好慢。
琴日放工忍唔住去咗一間忍具店(器材店)睇嘢。第二次上去了,問咗好多嘢,但結果都無幫襯。老闆同老闆娘都好好脾氣。
本帖最近評分記錄
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-25 10:44 發表
最近展開了另一種運動既冒險之旅。已經分不清邊種運動係主項,邊種係輔助運動了。或者過幾年後可以自稱 ‘‘雙項手‘‘。
唔知喺喱度 網友網誌 寫喱個旅程適唔適合。運動係相輔相乘, ...

support
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

羽毛球 !?
網球 !?
桌球 !?
壁球 !?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/25 12:22 發表
羽毛球 !?
網球 !?
桌球 !?
壁球 !?
引用:
原帖由 crystaljj 於 2016/5/25 11:25 發表

我估我幾年前已玩過拉
,可惜自己加到好少分,仲幫對手加左分
嗰個戰場都好重江湖味,所以選擇暱喺喱度寫下 blog 先。過幾年喺嗰邊有啲江湖地位先敢出櫃。

女俠 所指係咩活動? 咩活動會幫對手加分? 圍棋 嗎?

* ‘‘我赤手空拳 打一場硬仗。。。我説我要戰鬥 個個笑我太妄想‘‘

夕日 紅

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-25 12:24 發表

桌球?
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

勁揪教主能否明言是甚麼活動 ?

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/25 12:32 發表
勁揪教主能否明言是甚麼活動 ?
過幾年先出得櫃嘛。。。暫時畀個暗號叫 ‘‘忍術‘‘ 吧。咁 在下 依家係 ‘‘左手忍術せ右手乒乓‘‘。

May 27 2016
琴日都有食少啲同跑步。進度好慢。上網揾咗啲忍術资料 print 咗出來。不過無乜自由,所以都睇得好慢。但鬥志仍是有的。

May 31 2016
連續 3 日無跑步了。生活迫人。
June 2 2016
结果今日先復操跑步。生活迫人。
托朋友從 淘寶 買咗一啲忍具。估唔到 在下 向來不喜歡 淘寶,结果都系要幫襯。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-25 12:36 發表

過幾年先出得櫃嘛。。。暫時畀個暗號叫 ‘‘忍術‘‘ 吧。咁 在下 依家係 ‘‘左手忍術せ右手乒乓‘‘。
過幾年, 同勁揪教主較量下這神秘"運動"

我都玩緊4項運動
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/25 12:39 發表

過幾年, 同勁揪教主較量下這神秘"運動"
忍界大戰?

Hody

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-5-25 12:40 發表
我都玩緊4項運動
咁勁 !!!

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-25 12:41 發表

忍界大戰?
另一個戰場, 日本的戰國時代

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-25 12:43 發表

咁勁 !!!
羽毛球,藍球,乒乓球,識小小桌球

比我現在最大的戰場係乒乓球

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-5-25 12:44 發表

羽毛球,藍球,乒乓球,識小小桌球
我都識 . . . 不過樣樣都半桶水

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-25 12:48 發表

我都識 . . . 不過樣樣都半桶水
我都樣樣半桶水,所以盡快令半桶水變一桶水,你還有半桶水進步空間,還有可以超出半桶水,唔好睇死自己半桶水,裝滿佢啦

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-5-25 12:52 發表

我都樣樣半桶水,所以盡快令半桶水變一桶水,你還有半桶水進步空間,還有可以超出半桶水,唔好睇死自己半桶水,裝滿佢啦
最慘係我的半桶水一路漏緊水 . . . 依家半桶都冇

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-25 12:54 發表

最慘係我的半桶水一路漏緊水 . . . 依家半桶都冇
好簡單,先修補破洞,讓水停止留走,重新再裝水吧,可能速度慢小小,但始終可以裝滿水或裝到超過本身容量

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-5-25 13:02 發表

好簡單,先修補破洞,讓水停止留走,重新再裝水吧,可能速度慢小小,但始終可以裝滿水或裝到超過本身容量
只好積少成多

35 12
發新話題