59 123
發新話題

[膠皮討論] 防弧,有否球友可 講解 下 防弧膠 的 特性, 如何抗衡, 謝 謝 !

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016/5/29 01:59 發表

我打防弧,有球友甚愛與我對打,又有避之則吉者.喜愛者,球變異迴,嚐新天地,相互出招拆解,甚是歡暢!

避而不戰者,也不屑與我戰!我亦無為,舉手輕取,又滴汗未出,即乒敗如山倒,我也甚是沒趣啊
在下 正是喱個意思。

在下 唔會不屑與 師兄 戰。在下 所言也是考慮練習方法せ打球樂趣,並無冒犯せ不敬之意。建議避戰係因為假設 Kiki 基本功不札實せ全面。語氣輕挑係因為同 悠兄 講笑。在下 係非常專重打不同膠種的任何球友。在下 自知經常口出狂言係壞習慣,會多多提點自己,請見諒。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

我最近都用百二蚊投咗把可以用嚟老笠既刀仔。
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-29 08:55 發表

在下 正是喱個意思。

在下 唔會不屑與 師兄 戰。在下 所言也是考慮練習方法せ打球樂趣,並無冒犯せ不敬之意。建議避戰係因為假設 Kiki 基本功不札實せ全面。語氣輕挑係因為同 悠兄 講笑。在下 係非常專重打不同 ...
有些波友不喜歡同怪膠對打,或少對怪膠,輸是很正常的!但kiki最少能勇敢面對問題,精神是可嘉的.
第一:思考輸波輸在哪裡?有什么技巧沒做好?
第二:針對問題專門訓練
第三:要喜愛和怪膠打,見招拆招再思考如何能再做好
這樣才有望解決疑難,在正式比賽時才真正謂可戰

針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016-5-29 01:59 發表

我打防弧,有球友甚愛與我對打,又有避之則吉者.喜愛者,球變異迴,嚐新天地,相互出招拆解,甚是歡暢!

避而不戰者,也不屑與我戰!我亦無為,舉手輕取,又滴汗未出,即乒敗如山倒,我也甚是沒趣啊
其實. . .打怪膠者肯同反貼者練習,反貼者得益多於怪膠者

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-29 08:55 發表

在下 正是喱個意思。

在下 唔會不屑與 師兄 戰。在下 所言也是考慮練習方法せ打球樂趣,並無冒犯せ不敬之意。建議避戰係因為假設 Kiki 基本功不札實せ全面。語氣輕挑係因為同 悠兄 講笑。在下 係非常專重打不同 ...
勁揪兄 唔好再咁輕挑了
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-5-29 09:06 發表
我最近都用百二蚊投咗把可以用嚟老笠既刀仔。
好唔好用?

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016-5-29 09:27 發表

有些波友不喜歡同怪膠對打,或少對怪膠,輸是很正常的!但kiki最少能勇敢面對問題,精神是可嘉的.
第一:思考輸波輸在哪裡?有什么技巧沒做好?
第二:針對問題專門訓練
第三:要喜愛和怪膠打,見招拆招再思考如何能再做 ...
師兄所言甚是

回覆1樓
行動上最直接的其中一個解決方法,便是你貼一塊防弧用吓,自己親身感受吓(你個人認為)的
利與弊。而防弧好似有分硬防弧和軟防弧,試哪一類先,要靠你自己決定了

物 以罕為貴
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-29 09:35 發表

好唔好用?
我直板轉咗横板雙反. 打長膠既時候其實一向係用雙魚4A-F(直)既1615. 覺得OK既.
新投返嚟嗰塊係銀河T9異質直板. 好輕. 檜木面材. 一面碳素. 一面面材厚啲, 貼咗388D-1. 啱啱打咗兩三次适應碳素嗰面(反膠). 同我試打過既紅黑同大力神差距比較大. 長膠嗰面未試清楚.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

回復 51# 的帖子

講得好  !   吾應該 見倒 对方 塊 膠 吾 識  應付    就避之則吉

數學難題,難!要用數以百計的方法去解,解讀後,經驗就是無價寶。

防弧破難,更難!要用數以萬計的打法去破,破解後,經驗就是無價寶。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

thanks for sharing.

對,軟防弧比較難控制,所以新手,可先用硬防弧,海綿也不應太薄,否則掌握不到發力的感覺。

[quote]原帖由 鷹眼 於 2016-5-29 11:54 發表
回覆1樓
行動上最直接的其中一個解決方法,便是你貼一塊防弧用
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 直拍橫打c 於 2016-6-1 01:03 發表
唔知有無國際級打防弧呢
咁應該無了
但打防弧打得好的,還是大有人在
本帖最近評分記錄
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

回復 6# 的帖子

但Solja amelie畀人打到一棟都冇喎

其實長膠與防弧極為相似,但前者還帶一點邪氣,為何仍有人用防弧呢?
又有冇人會用防弧做正手打進攻呢?

我以前用過butterfly super anti,對方球過來越轉,回過去越易;不轉容易出高球。
退役啦!

以前教我用防弧的說:粒仔唔怕防弧,長膠防弧互克。我曾對一長膠生膠削球手,用防弧搓過去,讓他長膠削時球飛出球台。
退役啦!

59 123
發新話題