發新話題

[膠皮討論] 防弧,有否球友可 講解 下 防弧膠 的 特性, 如何抗衡, 謝 謝 !

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
thanks for sharing

引用:
原帖由 直拍橫打c 於 2016-5-27 18:24 發表
謝謝師兄 ,咁勁 ,乜㫌轉都可以打返轉頭
等我練好拉波試下搵唔搵到中小學生同我打

重有佢打返來的回球個波到台彈起個 timing 有少少似削球,你要就一就先好出手 ,不過我都好怕防孤

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-5-25 13:38 發表

我只是估一估,姜華珺因為是斜膠對斜膠,通常都係大家會變得無晒著數,要大打出手。
馮天薇不善打上旋球,要靠大大板衝死,所以幾辛苦。
馮天薇先唔怕上旋球 ;馮天薇最怕係爭持中旋轉同波彈起個孤線變換,你睇佢打削球手,慘過新手上路就知

引用:
原帖由 直拍橫打c 於 2016-5-27 18:24 發表
謝謝師兄 ,咁勁 ,乜㫌轉都可以打返轉頭
等我練好拉波試下搵唔搵到中小學生同我打

我有個波友真係你回波高少少,就一野打返轉頭,個波返來又快沉;不過我發現拉波對反孤,唔係咁高效益;

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-28 02:05 發表

馮天薇先唔怕上旋球 ;馮天薇最怕係爭持中旋轉同波彈起個孤線變換,你睇佢打削球手,慘過新手上路就知
馮姐一對 d 特別打法 . . .

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-28 02:13 發表

我有個波友真係你回波高少少,就一野打返轉頭,個波返來又快沉;不過我發現拉波對反孤,唔係咁高效益;
除非拉個波好轉

回復 12# 的帖子

謝謝   !  系呀  kiki    系女子名,  我系 橫板,   一向 怕怕長膠。  當我对住打 撞擊 及 沖 上施 及 拉波 的 对手  ,  球友很多時都會說我 進步了,   對住防弧 令我 沮喪,   多謝以上球友 指 點  ,  確實要好好反醒下自己,  ……..

回復 23# 的帖子

你地睇過 我 篇 感謝 Karen 球局,  婦女杯嘛   當然知我系  乜  水
我球技極渣,   最近少去 小瀝源 報名,   佢個球局 次次  FULL    都吾知系咪的球友 見 我渣  吾報名, 現見吾倒我 報名     即時 人山人海  ......

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-28 09:54 發表
謝謝   !  系呀  kiki    系女子名,  我系 橫板,   一向 怕怕長膠。  當我对住打 撞擊 及 沖 上施 及 拉波 的 对手  ,  球友很多時都會說我 進步了,   對住防弧 令我 沮喪,   多謝以上球友 指 點  ,  確 ...
對邪膠,要有不同的打法

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-28 10:08 發表
你地睇過 我 篇 感謝 Karen 球局,  婦女杯嘛   當然知我系  乜  水
我球技極渣,   最近少去 小瀝源 報名,   佢個球局 次次  FULL    都吾知系咪的球友 見 我渣  吾報名, 現見吾倒我 報名     即時 人山人海  ......
小弟係唔知師姐係邊個

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/28 10:17 發表

對邪膠,要有不同的打法
在下 的 ‘‘做法‘‘ 是 ‘‘避戰。在自己未到 ‘‘頗有比賽經驗‘‘ 的境界之前,同邪膠對打是 ‘‘負練習‘‘ 啊,個人認為。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016/5/28 10:24 發表

在下 的 ‘‘做法‘‘ 是 ‘‘避戰。在自己未到 ‘‘頗有比賽經驗‘‘ 的境界之前,同邪膠對打是 ‘‘負練習‘‘ 啊,個人認為。
因此有云用邪膠者無朋友是活該,個人認為。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:24 發表

消極

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:25 發表

因此有云用邪膠者無朋友是活該,個人認為。
佢地肯定有朋友,不過都係打邪膠

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/28 10:26 發表

消極
被持刀打刧有得走唔走衝上前大叫來通我一刀吧是積極嗎?!

回復 1# 的帖子

其實首要條件自己練好基本功要好,出外打多些球局,對多些不同對手,紙上談乒不是最好方法。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:29 發表

被持刀打刧有得走唔走衝上前大叫來通我一刀吧是積極嗎?!
已經被人歉持緊,冇得走

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/28 10:27 發表

佢地肯定有朋友,不過都係打邪膠
用邪膠就應該主動避免同基本功未足夠既人練習是盗亦有道吧,個人認為。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:36 發表

用邪膠就應該主動避免同基本功未足夠既人練習是盗亦有道吧,個人認為。
. . .

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-28 10:36 發表

我打防弧,有球友甚愛與我對打,又有避之則吉者.喜愛者,球變異迴,嚐新天地,相互出招拆解,甚是歡暢!

避而不戰者,也不屑與我戰!我亦無為,舉手輕取,又滴汗未出,即乒敗如山倒,我也甚是沒趣啊

針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

發新話題