59 123
發新話題

[膠皮討論] 防弧,有否球友可 講解 下 防弧膠 的 特性, 如何抗衡, 謝 謝 !

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

防弧,有否球友可 講解 下 防弧膠 的 特性, 如何抗衡, 謝 謝 !

有否球友可 講解 下  防弧膠 的 特性,  如何抗衡,  謝 謝  !

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-25 10:09 發表
有否球友可 講解 下  防弧膠 的 特性,  如何抗衡,  謝 謝  !
我只知小小,防弧用在反手居多,主要見波過來就閘,推,帶,回去的球變得無力,軟,下沉,使得對手難於借力,球難再有質量,防弧的人就容易反擊。

防弧膠要借力推動,控制旋轉力差,上旋球是現今的現代打法,如果是上旋球,防弧膠難於借力;所以防弧者通常會發長球,只要用上旋球接,配合連續的上旋相持就行。

面對防弧膠打法的人,有一個好處是退臺小,可不用太大的體能。

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回復 2# 的帖子

謝謝   !   我 对住 一個 抓 防弧膠的 人,  另 我 沮喪  感覺点解 越打越退步  !!!

Hody

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-25 12:05 發表
謝謝   !   我 对住 一個 抓 防弧膠的 人,  另 我 沮喪  感覺点解 越打越退步  !!!
師兄可以睇睇 姜華珺, 馮天薇 對住奧地利的 SOLJA Amelie 蘇住亞(防孤) 都打得好辛苦

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-25 12:56 發表
係師姐,可以比多d建議拉   
原來係師姐 . . . 聖姑 快 D 導佢入教啦

對住防弧一係唔比力佢,一係好大力比佢應該難借力,感覺同對長膠差不多
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-25 12:47 發表 只只

師兄可以睇睇 姜華珺, 馮天薇 對住奧地利的 SOLJA Amelie 蘇住亞(防孤) 都打得好辛苦
我只是估一估,姜華珺因為是斜膠對斜膠,通常都係大家會變得無晒著數,要大打出手。
馮天薇不善打上旋球,要靠大大板衝死,所以幾辛苦。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-25 13:47 發表
師姐係我尊敬既有重要地位身份之人,入唔入教我話唔到事,解答左她問題先拉  
聖姑 的命令,屬下必定遵從

以屬下的推斷,KiKi 師姐應該係打橫板,而且以左推右攻為主,當遇上防孤球手時,師姐大多數以固有方式進攻,最後進攻不成,越打越保守,變成 搓,削,導致輸球。﹙如有猜錯,請師姐更正﹚

解決辦法:發長,急上旋球到對方反手﹙防孤﹚

thanks  for sharing

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-25 15:50 發表
師兄咁勁既,直橫都估到
我都想搵位防弧波友打下  
今時今日好多外國膠,雖然是反膠,其實都有些少防弧的特性,不過就改進好多,可以防弧之外,還可以借力攻擊,只要發小小力,就可以去到國手的速度。

所以只要妳搵個可以衝爆妳的細路,好可能就是用緊呢種膠。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-25 15:50 發表
師兄咁勁既,直橫都估到
我都想搵位防弧波友打下  
只是估下, 聖姑 既然認識師姐, 可唔可以講下在下估得啱唔啱 !?

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-27 14:16 發表
我覺得你有波友同她打過  
應該冇

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-27 14:22 發表
好難講   
師姐仲未回覆小弟估得啱唔啱

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-27 14:30 發表
我唔方便講阿,你約下樓主師姐打就知拉  
人地都唔理我
本帖最近評分記錄
  • crystaljj +3 多謝分享,安慰分 2016-5-27 14:41

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-25 12:47 發表

其實應該睇下蘇住亞的家姐對蘇住亞先係嘛,直頭打到蘇住亞好似菜鳥打波咁

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-5-25 10:09 發表
防弧既回球係卸力, 卸旋轉, 佢係唔怕旋, 所以佢優勢係只要高少少, 佢地都可以攻, 你只要加力打就可以.
只要心理上唔好諗住用旋轉壓佢,以質量壓佢就得. 對佢回返既上下旋球, 你當佢係得返兩成相反旋轉, 但只要自己肯加力或帶麿擦, 直頭可以當佢永遠回不轉球黎打. 只要提防對手, 卸力短, 或加力長的球.
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-27 14:16 發表
謝師兄,有機會要試下。
衝爆仲未試過,唔係好明“衝爆”,係邊度可以搵到咁樣既波友呢?
即係無論乜野㫌轉,佢都可以打返轉頭。
妳打下私人搞的比賽,通常係中小學生。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 jack 於 2016-5-27 14:53 發表

防弧既回球係卸力, 卸旋轉, 佢係唔怕旋, 所以佢優勢係只要高少少, 佢地都可以攻, 你只要加力打就可以.
只要心理上唔好諗住用旋轉壓佢,以質量壓佢就得. 對佢回返既上下旋球, 你當佢係得返兩成相反旋轉, 但只要 ...
謝謝你的好天知料👌
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-27 14:41 發表

其實應該睇下蘇住亞的家姐對蘇住亞先係嘛,直頭打到蘇住亞好似菜鳥打波咁
幻覺黎姐

59 123
發新話題