發新話題

[膠皮討論] 直板橫打反手膠皮一問

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

直板橫打反手膠皮一問

小弟是初哥, 想學直板橫打, 剛買左塊新板 Donic Waldner Ultra Senso Carbon, 正手膠 Donic Acuda Blue P2.
上網爬文做過功課之後, 發覺好多師兄反手膠都係用比較 soft 沒咁大力既膠, 例如 Butterfly Sriver EL, 友誼焦點 3/天翼等等

想問下原因: 係怕反手力度難控制易出界? 定係想反手著重旋轉回圈呢?
煩請指教一下, 謝謝!

不必介懷 ,反手無甘大力 需要軟些 怕打吾透
你打得透 狂飆一樣可以
根據自己情況 自己調整
我所知系甘多
希望幫到你

你反手是什麼?

回復 2# 的帖子

師兄你好, 先謝謝你回覆.
小弟仲未諗好反手膠啊... 不過之前同朋友 "搓波" 試過倒板, 用 P2 反手拉左幾下又好似唔錯,
不過都怕大力打出界, 所以而家都唔知用咩膠好...

爬完文好似有幾塊反膠多人推薦: Stiga Airoc S, Butterfly Bryce High Speed FX/Sriver EL/T05, Donic Barracuda
想反手推力適中, 拉/回圈夠力既反手膠, 想問各位師兄師姐以上邊塊比較合適? 或者有其他更好介紹? 謝謝!!!

Stiga Airoc S
Donic Barracuda
加上自己發力強弱
選擇厚度
1.9
2.0
2.1
你塊板 我覺得 Barracuda 較好

Baracuda
R7soft

同埋反手膠你要諗埋重量,老實講我比較推介r7soft,輕,轉,有力唔過份

你塊板唔多夠力横拉I think

建議樓主先打塊平d(如焦點3,musa3等)練好手型腕力同動作。一般打2.0都夠晒,打soft容易磨波d好控d

之後先再upgrade去外套如Donic, Vega, R7/10等等
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 tingding 於 2016-5-22 10:55 發表
同埋反手膠你要諗埋重量,老實講我比較推介r7soft,輕,轉,有力唔過份
R7 soft 襟打有自動導航功能
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

其實你正手塊p2我用緊來做反手膠,好正好易到枱

其實,什麼器材也不是最重要,最重要的是技術。

[quote]原帖由 TabTab 於 2016-5-22 13:47 發表
其實你正手塊p2我用緊來做反手膠,好正好易到

[quote]原帖由 TabTab 於 2016-5-22 13:47 發表
其實你正手塊p2我用緊來做反手膠,好正好易到
師兄請問你正手用咩膠?

今日再試返塊新拍同新膠 P2,
發覺正手用 P2 都幾易打出界, 用舊板 PF4 膠仲好好多
反而 P2 用在反手命中率真係好高

所以當佢反膠用算, 正手搵返塊沒咁大力又易控制仲好

發新話題