34 12
發新話題

[綜合技術] 睇完片就明許昕冇得打奧單,拉下旋都要總教練執住隻手教

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
許昕係一個優奌及缺奌都突出的顶级球员。話雖如比,佢係勁都無倫。之不過中國教練要求完美技術。

許係菜鳥...禁好多連菜鳥都不如
拉下旋球可以分好多種.好多變化1D都唔基本..

Thx C Hing sharing

Hody

之前買書看吳敬平,書中道理許昕是沒有做到

我覺得有D奇怪,中國隊點解要放呢段片出來?有乜目的?

引用:
原帖由 馬琳 於 2016-5-24 18:29 發表
好簡單 你地睇馬琳 王皓點應對半出台既波
再睇返許昕自然就會覺得佢唔入流
老實講拉繄繄出台既下旋波係好難,你要坐底忍住道力等個波跌落來,跟住忍住力慢磨拖個波返上去先可以發力,等個波可以有低孤線;因為你就咁拉一個又旋又比較高既孤圈球,比對方一野就打死,許習慣退檯拉孤圈,習慣問題,要改要練幾堂私鐘

引用:
原帖由 rckw 於 2016-5-24 18:08 發表

好似之前有相見到許昕用右手拿筷子, 所以估計他是假左手, 有錯請指正.
佢係正常右手,簽名、寫字都係用右手;為贏波先練左手

***60後新手從2015年初重拾球拍兼新學打橫板***
1) ADIDAS - AVENGER CARBON - 狂8 + BARACUDA (196g)
2) BTY M MAZE  - MXP + R7 SOFT (180.3g)

引用:
原帖由 ricky_table 於 2016-5-21 08:45 發表
應該係教緊點樣減細動作幅度,
許昕基本上冇重心轉移,
好大程度係關係到佢係假左手
你會唔會誤會, 許係假右手真左手來的

引用:
原帖由 馬琳 於 2016-5-24 18:29 發表
好簡單 你地睇馬琳 王皓點應對半出台既波
再睇返許昕自然就會覺得佢唔入流
佢好似係細個俾人逼用右手寫字拿筷子
打波果陣俾教練測試佢係真左撇子

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2016-5-26 18:36 發表

你會唔會誤會, 許係假右手真左手來的
我的疑惑同師兄一樣,會唔會系假右手
真真假假太難分

引用:
原帖由 電磁波 於 2016-5-25 18:14 發表
字幕版:-
https://www.youtube.com/watch?v=yWpSou0JX48

好似係假右手,比家人強迫佢用的
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

34 12
發新話題