發新話題

世界第一也不行!國际乒聯証實劉詩雯無缘奥運單打

個人認為,男隊的張繼科及女隊的丁寧,都唔應該有得代表中國打單打。 張繼科甚至唔應該有份。現在的單打陣容, 極失望...

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-5-20 19:38 發表
有咩問題 講到無得出就唔合理咁 又話權力大晒
女隊唔講,因為我唔想俾丁寧打女單,好大原因係我唔鐘意佢。 但男單,點講都講唔通俾張繼科打,甚至,我認為佢應該去都冇得去,應該馬龍許昕樊振東出戰。

近兩年,張繼科成績最差,傷病最多最嚴重,對國外高水準球員輸得最多,即使贏都係跌跌撞撞咁贏,世界排名最低。
馬龍近兩年基本上橫掃,許昕左手直拍富娛樂性兼經常有神來之筆,樊振東未來主力而且外戰力強。 這次奧運,理應有樊振東,否則下次東京奧運,到時已成主力的樊原來是沒有奧運經驗的。難道靠到時已三張幾野的張繼科嗎?

其實,這樣的男女子單打組合,是否真的都是頭二名seed呢? 如果唔係,可能4強已經要對戰,有一個一定入唔到決賽,咁冠軍唔係十拿九穩。

引用:
原帖由 Bumndsty 於 2016-5-21 14:56 發表

但係如果比張繼科好好彩贏咗的話,咁佢就更加不可一世目中無人,咁就真係無天理
既然單打都俾張繼科打,我諗如果馬龍與張繼科對決的話,馬龍要讓一讓路添啊!

什麼劉詩雯輸了給杜小妹,許昕輸了給莊智淵,此所以冇得去奧運,都是癈話。 說到輸外戰,有誰比張繼科輸得多?

引用:
原帖由 LTHxPx 於 2016-5-21 17:20 發表
單純講外戰成績既話張繼科係一定唔夠許昕好 但計番綜合實力 大賽表現同經驗張繼科真係更勝一籌 許昕戰技術上真係略嫌單薄
人品方面我都唔覺得張係特別串 比人有不可一世既感覺 無疑 繼科既賽後既慶祝係有d誇張 但我 ...
所謂「大賽經驗」,你唔俾人出,咁人地梗係無經驗啦! 咁你咪越來越多經驗,其他人就一直都冇經驗囉! 下屆奧運,樊振東會係主力,冇異議吧? 但原來今屈冇帶樊去里約,到時佢就係零經驗喇!

奧運單打只可出兩個,外戰能力往績,肯定係最緊要的一項! 我睇張繼科頂盡4強止步,到時又話佢抱傷雖敗猶榮,看著朝吧! 不過,有傷就咪打,俾許昕同樊振東打啦!

想問奧運單打種子點計,現在咁出,男女單會唔會包辦唔到冠亞軍,會4強就對決?

引用:
原帖由 LTHxPx 於 2016-5-22 00:42 發表

老老實實你真係你真係確保到2020係會出單打係會出樊振東?2008馬龍都係作為替補參與奧運 個陣都好多人以為馬龍會2012可以打單打 點知就爆左個張繼科出黎 就連劉國樑都話以繼科馬龍既實力 絕對可以打到2020 所以2020係咪真係出樊振東真係未知之數
即使比你2020真係出樊振東 中國隊要比你拎大賽經驗 都係世乒賽單項同團體比你拎啦 會唔會比個4年一次既奧運會你拎丫 中國隊冇可能會乘受咁大風險
老老實實,出張繼科打男單,咁先至大風險。 頂多4強就止步,甚至傷出/棄權,打少個。

引用:
原帖由 LTHxPx 於 2016-5-22 15:00 發表
其實講咁多都無謂 如果張繼科最後入到決賽 甚至贏埋馬龍拎冠軍既話 個d話佢唔得既人話佢頂多4強既人 又會有咩講?
至於球品方面我仍然覺得繼科係冇問題 佢係尊重球賽尊重對手既專業運動員 可能大家觀點同角度唔同
...
咁講啦∼ 如果馬龍張繼科相遇,尤其如果係決賽,張繼科「贏」。今時今日, 論實力,馬龍贏,而且贏好多。 但劉總要造王,俾得繼科打單打,就係想創造一個前無古人的「傷滿灌」,大家都入決賽啦喎,馬龍實要讓路。 但如果4強或之前相遇,劉總會唔會怕有風險而"俾"馬龍真打,咁就唔知~

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-22 18:20 發表

其實我都唔明叫黎做咩 . . . 嘈到 . . .
贏唔到人都要贏人氣勢

引用:
原帖由 LTHxPx 於 2016-5-22 18:53 發表

馬龍的確係當今乒壇最穩定戰技術上綜合能力最強 冇可否認 但你馬龍實力贏好多我真係不敢苟同。。一但張繼科爆發起來 同馬龍真係五五波 張繼科係心態上同關鍵球既處理上真係比馬龍更勝一籌 就連馬龍係cctv5既訪談節 ...
大滿貫,大把!
傷滿灌,史無前例!
既然給張繼科打男單,就是想製造這個(所謂的)傳奇。 馬龍肯定要讓路。 當然,球迷們到時必定說「繼科果然是大賽球員」「馬龍就是心態處理比不上繼科」,這正正就是劉總所想要的,「繼科是個傳奇」!   我想講,佢唔配!

點解話馬龍實力贏好多?留意我係講「今時今日」,好多球迷說繼科什麼五連霸大賽冠軍,OK... 但這是歷史了,現在都40+了,今時今日的繼科,狀態傷病如何,不用重複再講吧。 說他近年經常輸外戰,又有人說「只係繼科唔重視小型賽事啫」「張繼科一爆發就乜乜乜」哇大佬,係咁搬龍門!樊振東唔可以爆珠架咩? 許昕唔可以爆珠架咩? 他兩爆發起來,咪又係無人能擋!? 說到關鍵球,難度許昕決勝局落後比水谷隼4:10仍可以反勝12:10,咁都唔夠說服力咩?

我認為,男單給許昕打,相比給張繼科打,更加合理! 中國隊都唔支持直拍!

發新話題