32 12
發新話題

粒仔vs反膠

粒仔vs反膠

新手想請教打粒仔同反膠嘅分別, 性能/發揮上又有乜唔同?  
乜嘢人會適合打粒仔? 長遠而言, 打粒仔嘅發揮會唔會差過反膠呢?
請指教吓......

粒仔好難控制
器材先決 定 技術先決 ?

粒仔攞點早d,先控制落點調動對手, 可以說將乒乓簡單化。

新手點新法? ‘完全新‘‘ 的話一般建議先試試横板兩面反膠吧,(個人認為)。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

反膠比較易控,粒仔回球較沉。

新手由反貼開始較好,比較易有手感,有無限發展可能,粒仔局限大,真係打到反貼無法進步再轉粒仔唔遲。

多謝大家指點
小女已打反貼兩年, 近日停滯不前, 想從新上路, 所以想轉打粒仔.....

引用:
原帖由 mushroom_mama 於 2016-5-15 23:00 發表
多謝大家指點
小女已打反貼兩年, 近日停滯不前, 想從新上路, 所以想轉打粒仔.....
停滯不前 = 贏唔到人 . . . !?

咁贏輸都有, 係佢自己覺得即使幾用心去練都無進步, 意思 = 技巧上嘅進步, 所以懷疑乒器不合. 想轉打粒仔.

回復 9# 的帖子

每個打波的人都有咁的經驗, 唔好咁快左轉右轉

調整自己的心態先, 再慢慢考慮

轉粒仔也無妨,從中可能會發掘到對反貼有幫助既體會,增加對球既理解,擴闊視野

引用:
原帖由 mushroom_mama 於 2016-5-15 23:52 發表
咁贏輸都有, 係佢自己覺得即使幾用心去練都無進步, 意思 = 技巧上…
點為之乒器不合 其實打波重差係想用塊膠去贏人 ;你打上去,人地識對附粒仔嫁
技巧上進步:我教練以前話低水平個時 rating 相差一百,可能只係差一板波,上到去高水平,rating 相差一百己相差幾板波;你話無進步(可能係悶),可以由改練戰術開始,包你千金好似即刻唔識打波咁,有新野玩囉

最主要係師兄的小孩只打了乒乓球 2 年 . . .

2 年 . . . 點會可以學晒所有技術 . . .  應該仲有好多野要學 . . .

同埋, 贏唔到的對方係指贏唔到大人 !? 打左 5 年左右的小朋友 !? 定打左 2 年左右的小朋友 !?

贏唔到大人係正常, 人地打左咁多年波, 冇理由輸俾一個只學左 2 年波的小朋友

贏唔到打左 5 年左右的小朋友又係正常的, 人地學左 5 年, 學波時間長過你小朋友, 技術上應該好過你的小朋友

所以, 都係果句, 唔好想一步登天, 慢慢學啦,

學左兩年波, 冇可能打贏到其他都有下苦功的球友

粒仔 已屬 非主流。一般而言,在無乜特别原因 (簡単一句 ‘‘無乜進步‘‘ 唔算特别原因) 既情況下由反膠轉粒,多數會打得更差。

* 以上只係個人認為一般情況下既合理判斷。

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-16 02:02 發表

點為之乒器不合 其實打波重差係想用塊膠去贏人 ;你打上去,人地識對附粒仔嫁
技巧上進步:我教練以前話低水平個時 rating 相差一百,可能只係差一板波,上到去高水平,rating 相差一百己相差 ...
練打高球

十分有趣

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-16 18:45 發表
粒仔 已屬 非主流。一般而言,在無乜特别原因 (簡単一句 ‘‘無乜進步‘‘ 唔算特别原因) 既情況下由反膠轉粒,多數會打得更差。

* 以上只係個人認為一般情況下既合理判斷。
勁揪兄講的, 一定啱的

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016/5/16 18:53 發表

勁揪兄講的, 一定啱的
點會?! 在下 喺 乒乓武林中只係一個無名小輩。對於技術理論只係估估下。只係 在下 覺得,無一種神藥仙丹,係 ‘‘總之最近病咗,唔洗診症‘‘ 求其都係食喱隻藥實好番。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-16 18:59 發表

點會?! 在下 喺 乒乓武林中只係一個無名小輩。對於技術理論只係估估下。只係 在下 覺得,無一種神藥仙丹,係 ‘‘總之最近病咗,唔洗診症‘‘ 求其都係食喱隻藥實好番。
但世人往往就是如此 . . .

吖如果只係少少氣虚体弱,可以試下食支人參(Tenergy)補下血氣。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-5-16 19:38 發表
吖如果只係少少氣虚体弱,可以試下食支人參(Tenergy)補下血氣。
我地講到離晒題 . . .

32 12
發新話題