發新話題

2016里約奧運公佈乒乓球單打可參加球員名單

2016里約奧運公佈乒乓球單打可參加球員名單

原件起到
http://ittf.com/World_Events/2016OG/2016_OG_qualified_players.pdf

幾樣注意野
男單

兩個經打外圍取到合資格既香港選手唔參加,用排名個兩件參加
中國冇張生喎,大獲

女單

LXX 去喎
香港用排名個兩件參加

引用:
原帖由 乒乓人生 於 2016-5-8 01:58 發表
遠在北京GE中國隊 選人方法都好 Reasonable ! 尊重排名賽成績,透明度很高!

我就唔會話陳總黑暗ge, 黑暗已經唔適合黎形容佢,佢係自己活在自己既思想之中!

純粹個人意見,陳總你係時候退落黎啦,論你咁 ...
你一定冇睇過個篇『劉國梁敲打張繼科背離中央指示』文章

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-8 11:33 發表
聽講呢個係邀請名單,係跟排名的,唔係各自國家的遞表名單。日本都講過第二單打係丹羽孝希而唔係上面所講的吉村真晴。

所以呢兩個list只睇到兩樣野。...
好在日本同中國既選手名列前矛,吉村真晴放棄,跟住個名次個位就係丹羽孝希;中國都一樣,問題唔係太大

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2016-5-8 11:44 發表
點解上面有一個位但寧願兩個都唔出的?
唔明你講乜

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-8 13:00 發表

但你話「中國冇張生喎」,未必!
不過我唔認同中國派張生出戰單打!
我意思係冇張生,即係要 XX 同 FZD 都放棄,好難睇喎

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-8 13:08 發表

怕輸個位係黃生
黃生點會輸
女個面重,個食相重難睇

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-8 14:39 發表

日本真係自己揾自己麻煩, 咁早訂立入奧運規則, 所以依家出的陣容都幾唔睇好

丹羽孝希, 福原愛狀態麻麻, 點去贏人 . . . .
嚴格來講都係比迫,佢地戰略係用雙打來爭取團體獎牌,要早練習。其實係奧委自已問題,除中國外最勁既女雙組合之一,冇得打奧運,講出來人唔笑狗都吠
今個月,平野排得十,連升九位

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-9 17:54 發表

奧運羽毛球好似冇團體賽 !?

但乒乓球唔同, 本身已經有單打, 雙打(同羽毛球一樣), 再加上團體賽
今次奧運乒乓球冇雙打 ,得單打同團體賽
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-9 17:51 發表

雙打真係咁重要 ?
奧運團體賽係 4 場單打 + 1 場雙打
單打贏唔到人, 贏雙打有咩用
雙打當然重要;當係新加坡對香港,馮姐贏二場冇難度,另外個位于姐輸頭二板都輸左場波;你唔靠雙打

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-10 18:28 發表

有時爆下冷都好
邊有可能,于姐輸頭二板都輸死
引用:
原帖由 鼓勵 於 2016-5-10 16:46 發表
而家打波打感情不是打實力
老實講,大家都冇得拿金、銀牌;真係係要志在開心

中國都出左 la~~~,正路張繼科、丁寧會打單打
一、男子
      馬龍(北京)、張繼科(山東)、許昕(上海)
      P卡:樊振東(解放軍)

二、女子
      李曉霞(山東)、丁寧(北京)、劉詩雯(廣東)
      P卡:朱雨玲(四川)
http://sports.sina.com.cn/others ... xsenvm0462624.shtml

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-6-1 03:29 發表

其實第三人個分數都好緊要,岩岩5月份何超過左江(rating table),有助爭取更前既種子,而家香港隊排緊第4,有機會4強前避開中國,我諗呢個都係其中一個原因令佢地咁遲先決定,而家結果都好,何狀態相當唔錯
最好就係四強撞到日本,咁就銀牌有望;四強撞到中國就至多銅牌。不過陳總講到江一定去

發新話題