48 123
發新話題

2016里約奧運公佈乒乓球單打可參加球員名單

2016里約奧運公佈乒乓球單打可參加球員名單

原件起到
http://ittf.com/World_Events/2016OG/2016_OG_qualified_players.pdf

幾樣注意野
男單

兩個經打外圍取到合資格既香港選手唔參加,用排名個兩件參加
中國冇張生喎,大獲

女單

LXX 去喎
香港用排名個兩件參加

遠在北京GE中國隊 選人方法都好 Reasonable ! 尊重排名賽成績,透明度很高!

我就唔會話陳總黑暗ge, 黑暗已經唔適合黎形容佢,佢係自己活在自己既思想之中!

純粹個人意見,陳總你係時候退落黎啦,論你咁封閉既思想,同埋你既年紀,都係時候說再見啦。

引用:
原帖由 乒乓人生 於 2016-5-8 01:58 發表
遠在北京GE中國隊 選人方法都好 Reasonable ! 尊重排名賽成績,透明度很高!

我就唔會話陳總黑暗ge, 黑暗已經唔適合黎形容佢,佢係自己活在自己既思想之中!

純粹個人意見,陳總你係時候退落黎啦,論你咁 ...
你一定冇睇過個篇『劉國梁敲打張繼科背離中央指示』文章

thanks for your share...............

活在冰糭及睇丸下的人
如果認真,你便輸了
除非你好有錢

聽講呢個係邀請名單,係跟排名的,唔係各自國家的遞表名單。日本都講過第二單打係丹羽孝希而唔係上面所講的吉村真晴。

所以呢兩個list只睇到兩樣野。 馬龍同李曉暇會打單打不過另一名額未必係樊掁東同劉詩雯,何鈞傑同江天一唔會打單打。

所以見到邀請名單個表,noc confirmation那一欄,多數冇打日期。

點解上面有一個位但寧願兩個都唔出的?

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-8 11:33 發表
聽講呢個係邀請名單,係跟排名的,唔係各自國家的遞表名單。日本都講過第二單打係丹羽孝希而唔係上面所講的吉村真晴。

所以呢兩個list只睇到兩樣野。...
好在日本同中國既選手名列前矛,吉村真晴放棄,跟住個名次個位就係丹羽孝希;中國都一樣,問題唔係太大

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2016-5-8 11:44 發表
點解上面有一個位但寧願兩個都唔出的?
唔明你講乜

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-8 12:32 發表

好在日本同中國既選手名列前矛,吉村真晴放棄,跟住個名次個位就係丹羽孝希;中國都一樣,問題唔係太大
但你話「中國冇張生喎」,未必!
不過我唔認同中國派張生出戰單打!

香港派何江二人打,贏左又唔俾出,唔派女隊又話「怕輸」,咁派何江佢兩個出來打stage2做乜?唔怕輸?贏左又唔俾咁做乜要出來打又要承受輸波被扣分的風險?

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-8 12:33 發表

唔明你講乜
明白了,thanks

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-8 13:00 發表

但你話「中國冇張生喎」,未必!
不過我唔認同中國派張生出戰單打!
我意思係冇張生,即係要 XX 同 FZD 都放棄,好難睇喎

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-8 13:08 發表

怕輸個位係黃生
黃生點會輸
女個面重,個食相重難睇

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-8 13:31 發表

高層怕輸
係咪指教練方面?

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-8 11:08 發表
好利害
邊度厲害

如果你係一個乒乓球愛好者,又唔係諗住打港青 / 港隊,或者係冰粽入面搵返一官半職

其實又有什麼避忌?

派何江應該係爭取經驗同實戰(不竟江休戰不短時間),以單打計黃唐明顯較優先
而明知可以出戰,點解要再打外圍賽?(先不論早前令觀賞價值較低)

相比之下,丹羽差點失預算,排名急劇下滑
點解唔笑丹羽唔打第二輪?

何理應係2020奧運主力,但2016,以排名計出戰並無不妥吧
況且,倘若主力有任何狀況出現未能出戰奧運,何此位置就十分重要
因為何不能以排名入選,難道要讓出單打名額?

機會要爭取,你有準備,就有機會把握

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-5-8 13:51 發表
派何江應該係爭取經驗同實戰(不竟江休戰不短時間),以單打計黃唐明顯較優先
而明知可以出戰,點解要再打外圍賽?(先不論早前令觀賞價值較低)

相比之下,丹羽差點失預算,排名急劇下滑
點解唔笑丹羽唔打第二 ...
日本舊年年頭已經知道,邊個as of 舊年夏天(唔記得exactly係幾月)最高排名兩個就俾佢地出。 一早公開了規則,之後個個日本球員狂出戰,女子果邊競爭更激烈,到左截止,丹羽排名較高,咪丹羽囉。 女子隊方面,平野美宇今年好大進步,我覺得應該踢走愛姐,俾伊藤同埋平野去打奧運添。

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-8 14:25 發表

日本舊年年頭已經知道,邊個as of 舊年夏天(唔記得exactly係幾月)最高排名兩個就俾佢地出。 一早公開了規則,之後個個日本球員狂出戰,女子果邊競爭更激烈,到左截止,丹羽排名較高,咪丹羽囉。 女子隊方面,平野美 ...
日本真係自己揾自己麻煩, 咁早訂立入奧運規則, 所以依家出的陣容都幾唔睇好

丹羽孝希, 福原愛狀態麻麻, 點去贏人 . . . .

48 123
發新話題