發新話題

2016里約奧運公佈乒乓球單打可參加球員名單

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-8 14:39 發表

日本真係自己揾自己麻煩, 咁早訂立入奧運規則, 所以依家出的陣容都幾唔睇好

丹羽孝希, 福原愛狀態麻麻, 點去贏人 . . . .
嚴格來講都係比迫,佢地戰略係用雙打來爭取團體獎牌,要早練習。其實係奧委自已問題,除中國外最勁既女雙組合之一,冇得打奧運,講出來人唔笑狗都吠
今個月,平野排得十,連升九位

會唔會係奧委冇諗過單打同雙打可以好唔同?
例如羽毛球,因場地大細,單雙打人選唔同。

乒乓球其實都可以設類似規定,場地可以一樣,不過國際性比賽(代表國家或地區)時,只可以代表一樣項目。

6月15日前仍然可以變(   http://xw.qq.com/sports/20160507040788)。
候選球員最緊要加強實力、提高狀態及力免傷患惡化。

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-8 22:22 發表

嚴格來講都係比迫,佢地戰略係用雙打來爭取團體獎牌,要早練習。其實係奧委自已問題,除中國外最勁既女雙組合之一,冇得打奧運,講出來人唔笑狗都吠
今個月,平野排得十,連升九位
雙打真係咁重要 ?
奧運團體賽係 4 場單打 + 1 場雙打
單打贏唔到人, 贏雙打有咩用

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-5-9 13:26 發表
會唔會係奧委冇諗過單打同雙打可以好唔同?
例如羽毛球,因場地大細,單雙打人選唔同。

乒乓球其實都可以設類似規定,場地可以一樣,不過國際性比賽(代表國家或地區)時,只可以代表一樣項目。
奧運羽毛球好似冇團體賽 !?

但乒乓球唔同, 本身已經有單打, 雙打(同羽毛球一樣), 再加上團體賽

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-9 17:54 發表

奧運羽毛球好似冇團體賽 !?

但乒乓球唔同, 本身已經有單打, 雙打(同羽毛球一樣), 再加上團體賽
今次奧運乒乓球冇雙打 ,得單打同團體賽
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-9 17:51 發表

雙打真係咁重要 ?
奧運團體賽係 4 場單打 + 1 場雙打
單打贏唔到人, 贏雙打有咩用
雙打當然重要;當係新加坡對香港,馮姐贏二場冇難度,另外個位于姐輸頭二板都輸左場波;你唔靠雙打

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-9 22:03 發表

今次奧運乒乓球冇雙打 ,得單打同團體賽

雙打當然重要;當係新加坡對香港,馮姐贏二場冇難度,另外個位于姐輸頭二板都輸左場波;你唔靠雙打
奧運最麻煩呢樣野, 主辦國可以左改右改遊戲規則, 又可加減體育項目

對 D 55 波的比賽, 雙打真係好重要, 但對中國隊 . . . 雙打 !? 單打都 KO 你

而家打波打感情不是打實力

引用:
原帖由 鼓勵 於 2016-5-10 16:46 發表
感情難培養

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-10 17:25 發表

新加坡贏中國冇難道
有時爆下冷都好

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-10 18:28 發表

有時爆下冷都好
邊有可能,于姐輸頭二板都輸死
引用:
原帖由 鼓勵 於 2016-5-10 16:46 發表
老實講,大家都冇得拿金、銀牌;真係係要志在開心

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-11 05:08 發表

邊有可能,于姐輸頭二板都輸死

老實講,大家都冇得拿金、銀牌;真係係要志在開心
志在參與

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-10 18:27 發表

感情難培養
有利益就有得培養啦

引用:
原帖由 鼓勵 於 2016-5-11 20:33 發表

有利益就有得培養啦
當然, 感情都要有金錢作基礎

乒聯12日更新,乒總已經確認黃、唐、杜、李單打名額

引用:
原帖由 zeio 於 2016-5-13 11:07 發表
乒聯12日更新,乒總已經確認黃、唐、杜、李單打名額
最關心係香港團體賽的最後一人

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-13 12:01 發表

最關心係香港團體賽的最後一人
超級關鍵

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-5-13 13:50 發表

超級關鍵
名單仲未出 . . .

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-13 19:08 發表
重點有經驗 應該優先
都唔明, 諗咁耐仲咩, 又唔似中國隊咁, 人材濟濟

係咁拖 . . .

唔關事,受規則所限,第三人要等男、女各62人單打名額完成分配之後再決定

p.s. 單打得62人, 計埋團體第三人先係86人

發新話題