發新話題

日女乒小將:中國選手不難打 劉詩雯不過如此

伊藤美誠的比賽, 個人差不多場場都睇晒

個人認為佢的技術已經到頂, 好難有得再升, 而且難再拎冠軍

回復 3# 的帖子

個人就睇好南韓或北韓

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016-5-5 16:25 發表
日本男女子隊團體賽實力比南北韓強, 但比起中國仲差好遠, 今年奧運乒乓球項目冠軍獎牌已是中國隊囊中物.....
個人都認同師兄所講, 不過以福原愛現時的狀態去打奧運, 日本女子在團體賽有可能被打走

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-5-5 17:06 發表

15歲已經到頂,哈哈
本身伊藤的打法已經成熟晒, 如果唔係, 佢都唔會拎到兩個巡迴賽冠軍
如果你用返日本的福原愛同佢比較, 伊藤係勁過福原愛好多
15歲的福原愛, 打法上都冇咁成熟

而且孔令輝都有講: "伊藤的球质量非常高有一定搏杀性,小孩儿打球少年老成比赛的时候比较冷静,经常能打出一些意想不到的好球。"

你話佢有冇缺點 ? 當然有
但容唔容易提升 ? 難 D 囉

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-5-5 19:10 發表

嚴重唔同意,十五歲都無上升空間的話,咁二十歲以上選手可以乾脆退休了.
咁小年齡打法咁成熟,有成績,只可以話佢係一個天才, 唔係打法到頂.
咁師兄認為伊藤可以走到幾遠 ?
可唔可以係大賽打敗中國選手奪冠 ?

引用:
原帖由 st24515574 於 2016-5-5 19:53 發表
伊藤行到幾遠我吾評論
但遲D改高球網 對 低弧線生膠既佢影響好大
反而我覺得兩面反膠既平野更具潛力
個人認為平野可取代愛姐去打奧運團體賽

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-5-5 19:53 發表

將來D野冇人知
但一樣可以肯定就係佢已經贏在起跑點上,
15歲已經打世乒赛,贏中國選手。香港,其他國同一年齡選手仲打緊少年隊。
師兄, 我所講的打法到頂唔等於伊藤打得唔好, 只係可進步的空間好少, 好難再進一步, 而且以佢的生膠打法, 已經打得非常好

正如中國隊的選手, 劉詩雯, 張怡寧 . . . 十幾歲已經拎冠軍, 你話佢地拎第一個冠軍時, 打法到頂未 ? 個人對佢地的感想係同伊藤一樣

同埋, 有進步空間同打得好係兩回事

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-5-5 20:13 發表

Ito mima, hirano miu 再過幾年可能成中國勁敵。
佢兩個呢幾年突破唔到的話, 都幾難成為中國勁敵

引用:
原帖由 天樂 於 2016-5-5 22:36 發表

我覺得人愈大,正反手發力會再好好多,質量都會高左,
雖然依藤已經係特別操練肌肉,比同齡少女大力好多
依班日本妹妹算係少有敢同國家隊拼
佢而家仲要克服對削球對手,每次對北韓削球手都辛苦到喊
無錯, 佢對削球手真係麻麻

但因為佢打的係生膠, 正手又以擊球為主, 所以導致正手拉波麻麻

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-5-5 22:35 發表
等李嘉儀 KO 佢
唔知幾時有機會睇到兩位球手對壘

引用:
原帖由 spout 於 2016-5-6 00:16 發表

伊藤嬴過李嘉宜:

2014 ITTF World Cadet Challenge,23 Oct 2014 - 01 Nov 2014, Bridgetown, BAR
Semi Final
Cadet Girls Singles
10:00 1/11/2014ITO Mima JPN
vs
LEE Ka Yee HKG
11-7, 9-11, 11-7, ...
冇睇到場比賽
唔知網上有冇比賽片段睇 ?

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-5-6 02:11 發表
伊藤整個打法是針對攻對攻,以速度壓制兩面反貼弧圈打法,所以打削波用速度解決唔到,但年齡、生理成長在肌肉力量上會有進步,經驗加技巧的長進雖未必夠贏到中國,但一定可以再在能力上有大進步,其實福原愛以前打削 ...
福原愛以前的打法同現在的打法差得遠, 以前佢的打法冇咁博殺, 冇咁狠, 係呢幾年先至改左打法

就算愛姐對加強左對削球手的訓練, 係今年德國巡迴賽, 愛姐都以 0 :4 輸俾武楊, 一盤都拎唔到

就算係現時日本一姐(石川佳純), 係德國巡迴賽決賽, 都以 1 : 4 輸俾武楊

如果中國隊想穩贏日本女子隊, 排武楊打團體賽, 效果有可能仲好

引用:
原帖由 atcf 於 2016-5-6 16:35 發表
北韓絕對黑馬。。。。。。。。。
個人認為北韓女子隊唔可以睇少, 韌力驚人

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-5-6 17:42 發表
匿埋 暫時波確实在 +e 之上,但+e 只有 14碎 前途無可限量
李嘉宜會唔會係香港版的伊藤美誠

引用:
原帖由 zeio 於 2016-5-6 20:17 發表

為表公平,現作保留,以秋後算帳之用
好, 咁有勞師兄幫我 Keep 住

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-6 22:56 發表
公平咁講,伊藤美誠個套路真係定左形,唔係技術到頂,你話好難有得再升就講笑,你睇木子、福原愛同佢就知個分別;不過佢應該好難打到木子個種爆;即係跟本冇得同中國頭幾個打
想技術提升, 要睇下球手本身的打法, 同埋係咪發揮到極致

好似伊藤咁, 師兄都講到, 佢本身的套路已經定左形

個人認為佢最多可以加強的技術就係"拉波", 其餘的技術, 個人認為佢已經發揮到極致, 想有突破性的進步, 真係好難

發新話題