55 123
發新話題

日女乒小將:中國選手不難打 劉詩雯不過如此

日女乒小將:中國選手不難打 劉詩雯不過如此

騰訊體育5月3日訊 進入2016里約備戰年,日本女乒小將伊藤美誠人小衝擊力驚人,甚至比石川佳純還要凶狠。剛剛結束亞洲杯上,伊藤美誠雖然不敵劉詩雯,但她直言世界第一併不難打!
伊藤美誠在3月的世乒賽表現出色,而要注意的是她現在只有15歲。到2020年東京奧運會,再成長4、5年的伊藤將更加可怕。伊藤美誠是反手生膠,她打法凶狠而且是典型的男性化風格。比賽中她雖然1-3輸給丁寧,但過程中這名小將打得很有氣勢,如果再成長幾年,她的整體實力將可以達到贏中國隊主力。
  僅僅一個月後,里約奧運乒乓球亞洲區預選賽女單8進4比賽中,丁寧2-4不敵日本小將伊藤美誠。賽后,日本媒體以及日本網友,對於這場比賽頗為激動,在他們看來能夠戰勝丁寧象徵著國家的勝利。
  日本國內對於伊藤美誠的關注度甚至在慢慢超越福原愛,5月1日她回到日本就在機場被媒體抓住採訪。雖然伊藤美誠在亞洲杯的8強戰中輸給世界排名第一的劉詩雯,只獲得第六名,不過伊藤美誠認為,“劉詩雯並不難打。”
  《日刊體育》說,這次的亞洲杯上,中國女乒對伊藤美誠的警戒感極度上升。在比賽中,倫敦奧運會獲得金牌的李曉霞也過來到伊藤美誠的這桌觀看比賽,進行了偵查。
  對於李曉霞看自己的比賽,伊藤美誠表示自己毫不在意。 “我沒有什麼不想給她看的,其實如果不真刀真槍打比賽的話,不會知道什麼的,而中國選手容易打。”
今年世乒賽團體賽決戰,伊藤美誠還在與中國隊的比賽中出場,孔令輝賽后提到伊藤美誠,認為她可能是國乒未來十年的對手,像當年的福原愛,而且她的球要比福原愛更有威脅。

伊藤家不野小
<-->
.

如無意外 團體賽日本應該攞第2

主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

依家中國隊應該都當左伊藤係生化武器咁,一樣咁恐怖

伊藤美誠的比賽, 個人差不多場場都睇晒

個人認為佢的技術已經到頂, 好難有得再升, 而且難再拎冠軍

鬼唔知唔難打咩,但你打唔打到先

回復 3# 的帖子

個人就睇好南韓或北韓

日本男女子隊團體賽實力比南北韓強, 但比起中國仲差好遠, 今年奧運乒乓球項目冠軍獎牌已是中國隊囊中物.....

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-5 15:26 發表
伊藤美誠的比賽, 個人差不多場場都睇晒

個人認為佢的技術已經到頂, 好難有得再升, 而且難再拎冠軍
15歲已經到頂,哈哈

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016-5-5 16:25 發表
日本男女子隊團體賽實力比南北韓強, 但比起中國仲差好遠, 今年奧運乒乓球項目冠軍獎牌已是中國隊囊中物.....
個人都認同師兄所講, 不過以福原愛現時的狀態去打奧運, 日本女子在團體賽有可能被打走

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-5-5 17:06 發表

15歲已經到頂,哈哈
本身伊藤的打法已經成熟晒, 如果唔係, 佢都唔會拎到兩個巡迴賽冠軍
如果你用返日本的福原愛同佢比較, 伊藤係勁過福原愛好多
15歲的福原愛, 打法上都冇咁成熟

而且孔令輝都有講: "伊藤的球质量非常高有一定搏杀性,小孩儿打球少年老成比赛的时候比较冷静,经常能打出一些意想不到的好球。"

你話佢有冇缺點 ? 當然有
但容唔容易提升 ? 難 D 囉

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-5 18:17 發表

本身伊藤的打法已經成熟晒, 如果唔係, 佢都唔會拎到兩個巡迴賽冠軍
如果你用返日本的福原愛同佢比較, 伊藤係勁過福原愛好多
15歲的福原愛, 打法上都冇咁成熟

而且孔令輝都有講: "伊藤的球质量非常高有一 ...
嚴重唔同意,十五歲都無上升空間的話,咁二十歲以上選手可以乾脆退休了.
咁小年齡打法咁成熟,有成績,只可以話佢係一個天才, 唔係打法到頂.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-5-5 19:10 發表

嚴重唔同意,十五歲都無上升空間的話,咁二十歲以上選手可以乾脆退休了.
咁小年齡打法咁成熟,有成績,只可以話佢係一個天才, 唔係打法到頂.
咁師兄認為伊藤可以走到幾遠 ?
可唔可以係大賽打敗中國選手奪冠 ?

伊藤行到幾遠我吾評論
但遲D改高球網 對 低弧線生膠既佢影響好大
反而我覺得兩面反膠既平野更具潛力

主板:viscaria 89g
正手:t05
反手:t64
Viscaria 91g
鐵牌平頂普碳fl

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-5 19:14 發表

咁師兄認為伊藤可以走到幾遠 ?
可唔可以係大賽打敗中國選手奪冠 ?
將來D野冇人知
但一樣可以肯定就係佢已經贏在起跑點上,
15歲已經打世乒赛,贏中國選手。香港,其他國同一年齡選手仲打緊少年隊。

引用:
原帖由 st24515574 於 2016-5-5 19:53 發表
伊藤行到幾遠我吾評論
Ito mima, hirano miu 再過幾年可能成中國勁敵。

引用:
原帖由 st24515574 於 2016-5-5 19:53 發表
伊藤行到幾遠我吾評論
個人認為平野可取代愛姐去打奧運團體賽

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-5-5 19:53 發表

將來D野冇人知
但一樣可以肯定就係佢已經贏在起跑點上,
15歲已經打世乒赛,贏中國選手。香港,其他國同一年齡選手仲打緊少年隊。
師兄, 我所講的打法到頂唔等於伊藤打得唔好, 只係可進步的空間好少, 好難再進一步, 而且以佢的生膠打法, 已經打得非常好

正如中國隊的選手, 劉詩雯, 張怡寧 . . . 十幾歲已經拎冠軍, 你話佢地拎第一個冠軍時, 打法到頂未 ? 個人對佢地的感想係同伊藤一樣

同埋, 有進步空間同打得好係兩回事

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-5-5 20:13 發表

Ito mima, hirano miu 再過幾年可能成中國勁敵。
佢兩個呢幾年突破唔到的話, 都幾難成為中國勁敵

55 123
發新話題