發新話題

本週討論:怪膠天下

其實乜膠打下冇壞

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-28 12:48 發表
依家的小朋友打得最多怪膠的應係長膠, 反而生膠, 粒仔都已經冇咩新一代想學

怪膠肯定有出路的, 睇下福原愛, 伊藤美誠, 單曉娜 . . . 都可以係世界排名佔一席位
我有個波友,十零歲,老豆捉住佢真係乜膠都打一輪,生膠、 粒仔、長膠都打,老實講對著冇乜經驗個班細路,真係比佢打死 ,幾年就打到代表隊
打怪膠要有出路就係要唔好有以靠塊膠取分易既心態,我教練成日講

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-4-28 18:45 發表
睇你想係世界上站係咩位置 頭十就應該唔好打邪膠
如果係香港度 打到頭十都有可能既 世界級比賽去到top就無咩可能了
唔係對中國選手,邪膠一定掂,頭十係曬陰陽板都得,其實覺得邪膠廢只係中國隊既概念

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-28 23:54 發表

但唔靠塊膠取分, 點去贏人 ?
我長膠起反手,即係唔好一味靠拱、介咁取分;要練好正手塊反貼

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 12:29 發表

用長膠玩削球
走死

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 12:37 發表

防守性去贏人
但贏左, 都肯定被人 X
現在打波,你只防守好難贏,除非對方跟本低你幾班;水平相約,只打削球,真係體力消耗到盡;所以一路唔明 seo hyo won 打削球都可以係肥妹仔一名

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 18:52 發表

如果小朋友心浮氣躁, 去打反貼, 打失的機率高釨多, 咁就贏唔到比賽
但長遠打反貼係主攻,你冇打失個階段點上

引用:
原帖由 eddieho 於 2016-4-30 12:04 發表

所以要試....
不過睇完美宇對美誠,打怪膠長遠真係有問題;貴公子有冇打過 ktl stranger,反貼咁打,但長膠來

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-1 13:47 發表
打怪膠, 一被人適應左, 威力減半
咁講,個 d 打怪膠只得個模式囉 ;其實你真係要日打夜打先適應到;

不過怪膠有一樣唔好,塊塊唔同 ,你一轉就要重頭練過咁

引用:
原帖由 Bro.of.Fever 於 2016-5-2 00:37 發表
加高球網 對削球看似有利
你講笑,當今削球以個波低、沉為關鍵,加高球網咪削落網
引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-1 14:53 發表
性格對選用器材也很重要,個人覺得,要有耐性才適合用長膠,
因借力借轉為主
我以前都係咁諗,但打左一輪,我覺得當高手對高手時係唔會囉,借力借轉為主太危險,完全比對方控制住,輸到開巷都以;

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-3 18:34 發表

或者咁講, 打得怪膠的朋友本身都清楚塊怪膠的優點及缺點, 所以他們會調節打法, 取長補短
師兄你一定唔係主打怪膠 ,你習慣個手勢,好難改;而且個波由比對手難題,變比對手叉燒

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-4 12:56 發表

所以先要多練習

當然, 你可以話怪膠"拉下旋球"普遍比較弱, 但本身打怪膠的會想辦法解決這個問題
唔關練習事,怪膠塊塊唔同,咁講 la~~~,好似你打開 Rasant Powersponge,突然轉左塊 Tackiness Chop2 比你打咁;所以你見打怪膠,好少轉來轉去;搵到合自已打法個塊;會主打個塊,其他膠會試,但唔會用落自已塊主板到囉;

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-5-12 18:54 發表

1615都幾好打架.
lee 個就係長膠問題囉,個個話下邊塊膠幾好打架,就會試

發新話題