發新話題

本週討論:怪膠天下

怪膠易調節。。。。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 schlager 於 2016-5-3 16:44 發表
怪膠容易調節過反貼

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-5-3 17:19 發表
怪膠易調節。。。。
或者咁講, 打得怪膠的朋友本身都清楚塊怪膠的優點及缺點, 所以他們會調節打法, 取長補短

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-3 17:18 發表
講就容易。。。。。。。。。。
所以我多數都係講下就算

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-3 18:34 發表

或者咁講, 打得怪膠的朋友本身都清楚塊怪膠的優點及缺點, 所以他們會調節打法, 取長補短
師兄你一定唔係主打怪膠 ,你習慣個手勢,好難改;而且個波由比對手難題,變比對手叉燒

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-3 18:34 發表

會調節,懂調節,不等於容易調節。
磨擦力低的顆粒類膠點都冇反貼咁易控制
尤其系進攻方面

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-3 23:28 發表

師兄你一定唔係主打怪膠 ,你習慣個手勢,好難改;而且個波由比對手難題,變比對手叉燒
從師兄所講的, 我估師兄應該係打長膠, 防孤這類防守性為主的怪膠

如果是打生膠, 粒仔這類攻擊性為主的話, 本身就以攻代守

引用:
原帖由 schlager 於 2016-5-4 10:12 發表

會調節,懂調節,不等於容易調節。
磨擦力低的顆粒類膠點都冇反貼咁易控制
尤其系進攻方面
所以先要多練習

當然, 你可以話怪膠"拉下旋球"普遍比較弱, 但本身打怪膠的會想辦法解決這個問題

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-4 12:56 發表

所以先要多練習

當然, 你可以話怪膠"拉下旋球"普遍比較弱, 但本身打怪膠的會想辦法解決這個問題
唔關練習事,怪膠塊塊唔同,咁講 la~~~,好似你打開 Rasant Powersponge,突然轉左塊 Tackiness Chop2 比你打咁;所以你見打怪膠,好少轉來轉去;搵到合自已打法個塊;會主打個塊,其他膠會試,但唔會用落自已塊主板到囉;

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-6 01:23 發表

唔關練習事,怪膠塊塊唔同,咁講 la~~~,好似你打開 Rasant Powersponge,突然轉左塊 Tackiness Chop2 比你打咁;所以你見打怪膠,好少轉來轉去;搵到合自已打法個塊;會主打個塊,其他膠會試,但唔會用落自已塊主 ...
師兄, 我所講的多練習係, 不論打反貼定怪膠, 都要不斷練習, 才能有成果

邊有可能一步登天 ?
就算你打乒乓球有天份, 都要練習

同埋, 師兄所講的(怪膠塊塊唔同), 反貼都一樣, 塊塊都唔同
唔通揾到一塊適合自己的, 都不斷揾其他膠皮, 繼續試 . . .

用開邊塊怪膠, 就係邊塊.

上當年用開永字638, 被禁之後轉用639A, 技術都cheap左一年半載 (果時後生仔, 仲係日日打果隻)
跟手轉用百希達1615, 適應左之後就冇換其他牌子. keep 住用佢.

隔左16年冇打, 而家轉用DR number 1, 打左幾個月, 先叫做適用左少少.
開頭果時, 直情唔識打波一樣, 慘死居多...

怪膠呢家野, 其實好睇個人

引用:
原帖由 無為 於 2016-5-12 15:37 發表

上當年用開永字638, 被禁之後轉用639A, 技術都cheap左一年半載 (果時後生仔, 仲係日日打果隻)
跟手轉用百希達1615, 適應左之後就冇換其他牌子. keep 住用佢.

隔左16年冇打, 而家轉用 ...
塊塊都都唔同, 每個人對每塊膠的感覺又唔同, 最好親身去試

引用:
原帖由 無為 於 2016-5-12 15:37 發表

隔左16年冇打, 而家轉用 ...
1615都幾好打架.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-5-12 18:54 發表

1615都幾好打架.
lee 個就係長膠問題囉,個個話下邊塊膠幾好打架,就會試

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-16 23:17 發表

試下試下, 變成專業評長膠員

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-16 23:17 發表

試多D, 就要買多D.
波板舖生意好左, 香港經濟就會重新復甦

香港經濟, 靠哂呢班長膠用家
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

saviga-v呢塊又點睇各師兄

支持,乒壇百花齊放係好事,教練教授能力方面可以讓香港教練到內地受訓,或者直接找內地教練來港執教,內地技術高資源豐富,咩教練都訓練到出來
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

新波好似想玩死怪膠咁

引用:
原帖由 mlc130213 於 2017-2-24 00:26 發表
新波好似想玩死怪膠咁
怪膠也有好多種打法,有正面和反面,也有直拍與橫拍,進攻或防守以及削球的打法。如果是打削球的基本就沒有什麼影響,個人覺得新波反而對兩面反膠的進攻型打法影響更大一些。
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

回復 19# 的帖子

發新話題