發新話題

本週討論:怪膠天下

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-1 13:56 發表

咁講,個 d 打怪膠只得個模式囉 ;其實你真係要日打夜打先適應到;

不過怪膠有一樣唔好,塊塊唔同 ,你一轉就要重頭練過咁
如果唔係咁, D 人都唔會鬧用怪膠的人

性格對選用器材也很重要,個人覺得,要有耐性才適合用長膠,
因借力借轉為主

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-1 14:53 發表
因借力借轉為主
當你睇過呢兩個片段, 你就會改觀

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2016-5-1 20:18 發表
我反而有興趣想知道你們喜歡用邪膠的人,對明年加高球網對你們的打法有甚麼影響,是有利還是失利?
如果本身打開邪膠的, 加高球網, 加大乒乓球呢 D 政策, 都唔會對打法有任何改變, 只會更加注動練習

加高球網 對削球看似有利

引用:
原帖由 Bro.of.Fever 於 2016-5-2 00:37 發表
加高球網 對削球看似有利
你講笑,當今削球以個波低、沉為關鍵,加高球網咪削落網
引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-1 14:53 發表
因借力借轉為主
我以前都係咁諗,但打左一輪,我覺得當高手對高手時係唔會囉,借力借轉為主太危險,完全比對方控制住,輸到開巷都以;

講返小學生打長膠,確曾有以全長膠稱霸幾年嘅學校,直到十二歲以下禁為止,但聽聞在升中學後都冇乜再打。
長膠係小學階段遇到基本功未熟嘅對手係易有成績。
因為爭取成績交待學校嘅壓力嘅誘因令教練更多用長膠打校隊,甚至學校也會有建議需要時幫同學轉長膠。
這種情況趨勢出現就值得深思探討。

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-5-2 12:07 發表
講返小學生打長膠,確曾有以全長膠稱霸幾年嘅學校,直到十二歲以下禁為止,但聽聞在升中學後都冇乜再打。
長膠係小學階段遇到基本功未熟嘅對手係易有成績。
因為爭取成績交待學校嘅壓力嘅 ...
長膠容易有成績, 只會越來越多人用, 尤其依家加大左乒乓球, 遲下又有可能加高個網, 生膠, 粒仔只會越來越少人再用

引用:
原帖由 egghead1969 於 2-5-2016 08:10 發表

你講笑,當今削球以個波低、沉為關鍵,加高球網咪削落網

我以前都係咁諗,但打左一輪,我覺得當高手對高手時係唔會囉,借力借轉為主太危險,完全比對方控制住,輸到開巷都以;
男子比賽 只係低同沉是不夠的 , 沒有落點同好大的旋轉差異配合,作用不大。 弧線是自己做的, 加高球網不影響削球很多,削出曲墜的孤線便可
反而加高球網令進攻球員要做明顯既弧線, 不能太低, 球飛行時間長了,球速就會變慢。

引用:
原帖由 Bro.of.Fever 於 2016-5-2 13:51 發表

男子比賽 只係低同沉是不夠的 , 沒有落點同好大的旋轉差異配合,作用不大。 弧線是自己做的, 加高球網不影響削球很多,削出曲墜的孤線便可
反而加高球網令進攻球員要做明顯既弧線, 不能太低, 球飛行時間長了,球速 ...
手法顥得更為重要

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-1 13:47 發表
打怪膠, 一被人適應左, 威力減半
同意
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-1 13:47 發表
打怪膠, 一被人適應左, 威力減半
只懂簡單技術嘅長膠使用者,當然容易俾人適應!
我曾經睇個場比賽,出面班球友在不停討論打緊嘅
人用緊咩膠比賽,睇兩球前佢哋話係長膠,兩球後
佢哋又話係生膠,再睇佢打多兩球,佢哋又話長膠
,最後場波完咗佢哋都唔知個球手用緊咩膠!

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2016-5-2 14:49 發表

只懂簡單技術嘅長膠使用者,當然容易俾人適應!
我曾經睇個場比賽,出面班球友在不停討論打緊嘅
人用緊咩膠比賽,睇兩球前佢哋話係長膠,兩球後
佢哋又話係生膠,再睇佢打多兩球,佢&# ...
無論對手是用反貼定邪膠, 個人都應有一套打法, 避免遇到打邪膠的對手, 變成唔識打波

Support!

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 18:52 發表

如果小朋友心浮氣躁, 去打反貼, 打失的機率高釨多, 咁就贏唔到比賽
心浮氣燥,打乜膠都死,不過打怪膠死得快d
打反貼起碼都易d調節

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-5-2 14:23 發表

同意
預左對手會適應,有機會要主動進攻,唔適應當bonus
針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016-5-3 14:37 發表

Agree

引用:
原帖由 schlager 於 2016-5-3 10:04 發表

心浮氣燥,打乜膠都死,不過打怪膠死得快d
打反貼起碼都易d調節
怪膠容易調節過反貼

用長膠, 防孤"推"返個波到對手張台, 對手都未必打到返轉頭

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2016-5-3 14:37 發表

攻防兼備

回復 61# 的帖子

怪膠容易調節過反貼

發新話題