發新話題

本週討論:怪膠天下

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-28 23:54 發表

但唔靠塊膠取分, 點去贏人 ?
我長膠起反手,即係唔好一味靠拱、介咁取分;要練好正手塊反貼

用家心聲,,轉膠後win多左咪覺轉岩左
細分距離大左咪覺教練識教囉…
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 eddieho 於 2016-4-29 06:56 發表
各位老實說:你估打怪膠易用架,練習一定比反貼時間練習要多先可熟練。我仔教盧sir都是打長膠的高手,佢話一定要熟識(船)轉的人才可打得好架!
但現實中, D 人係唔會理別人負出幾多時間去練習

一用怪膠贏左對方, 對方的第一句, 多數都係:咁勁, 下次唔好用怪膠同我打, 用反貼, 包你係咁食"西"

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-29 09:36 發表

我長膠起反手,即係唔好一味靠拱、介咁取分;要練好正手塊反貼
用長膠玩削球

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 12:29 發表

用長膠玩削球
走死

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-29 12:33 發表

走死
防守性去贏人
但贏左, 都肯定被人 X

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 12:37 發表

防守性去贏人
但贏左, 都肯定被人 X
現在打波,你只防守好難贏,除非對方跟本低你幾班;水平相約,只打削球,真係體力消耗到盡;所以一路唔明 seo hyo won 打削球都可以係肥妹仔一名

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-29 12:56 發表

現在打波,你只防守好難贏,除非對方跟本低你幾班;水平相約,只打削球,真係體力消耗到盡;所以一路唔明 seo hyo won 打削球都可以係肥妹仔一名
福原愛塊面仲圓過佢

我覺得打乜膠都好,都要視乎球員本身性格。
有時見到d小朋友,心浮氣躁打長膠,倒不如打反貼好過。
我覺得任何打法任何武器都有權打出成績,關鍵系功夫到不到家。

引用:
原帖由 schlager 於 2016-4-29 15:56 發表
我覺得打乜膠都好,都要視乎球員本身性格。
有時見到d小朋友,心浮氣躁打長膠,倒不如打反貼好過。
我覺得任何打法任何武器都有權打出成績,關鍵系功夫到不到家。
如果小朋友心浮氣躁, 去打反貼, 打失的機率高釨多, 咁就贏唔到比賽

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-29 18:52 發表

如果小朋友心浮氣躁, 去打反貼, 打失的機率高釨多, 咁就贏唔到比賽
但長遠打反貼係主攻,你冇打失個階段點上

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-30 01:34 發表

但長遠打反貼係主攻,你冇打失個階段點上
為左贏果比賽, 你可以去到幾盡 ?

反膠長膠粒仔防弧孰優孰劣各有喜好,成年人可自決冇問題,中學仍在打嘅也應有點認識,而且自主話事權比小學生高好多也問題不大。
但小學生起步階段,選擇嘅情況過程就有好多探討空間。

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-4-30 11:27 發表
反膠長膠粒仔防弧孰優孰劣各有喜好,成年人可自決冇問題,中學仍在打嘅也應有點認識,而且自主話事權比小學生高好多也問題不大。
但小學生起步階段,選擇嘅情況過程就有好多探討空間。
所以要試吓先,才決定。我仔開始學波都是兩面反貼,後來才轉打長膠。他現在喜歡打長膠多過反貼。
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

多年前也有

唔見咗一大段?外出後再寫

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-4-30 18:10 發表
唔見咗一大段?外出後再寫
被封口

引用:
原帖由 eddieho 於 2016-4-30 12:04 發表

所以要試....
不過睇完美宇對美誠,打怪膠長遠真係有問題;貴公子有冇打過 ktl stranger,反貼咁打,但長膠來

打怪膠, 一被人適應左, 威力減半

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-1 13:47 發表
打怪膠, 一被人適應左, 威力減半
咁講,個 d 打怪膠只得個模式囉 ;其實你真係要日打夜打先適應到;

不過怪膠有一樣唔好,塊塊唔同 ,你一轉就要重頭練過咁

發新話題