83 12345
發新話題

本週討論:怪膠天下

本週討論:怪膠天下

自從香港放寬12以下小朋友打長膠
近2-3年幾乎有最少25%的女仔轉打怪膠
你們對小朋友打怪膠有什麼意見?

最近港青收的小朋幾乎都是怪膠
怪膠是否有出路,香港的教練又是否個個懂教?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

最近有個體會,每種膠其實有它獨特一面,所以唔應該是邪,至於點樣選擇,是個人的獨有性,再配上膠的獨特性,能做到「人膠合一」,就算是個人的最合適打法。
勝算方面,非反膠的特性比反膠更難掌握,所以如果個人有其天份,能幻化魔法,真是出神入化。
打非反膠的人,係香港真是好多好多,打得好的我就不是專家,不可作實,但他們通常都不是知明度很高,只是一般的注學校教練。
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

其實乜膠打下冇壞

依家的小朋友打得最多怪膠的應係長膠, 反而生膠, 粒仔都已經冇咩新一代想學

怪膠肯定有出路的, 睇下福原愛, 伊藤美誠, 單曉娜 . . . 都可以係世界排名佔一席位

主持乜膠都瞭解下無妨
<-->
.

引用:
原帖由 Suki 於 2016-4-28 12:59 發表

剛剛相反,小學生長膠少人打,生膠及粒仔是特殊打法的大部份⋯⋯長膠1:9生膠➕粒仔
小學生學波肯定唔耐, 對怪膠無所適從, 而小學生多數打生膠, 粒仔, 係因為生膠, 粒仔打法比長膠容易上手, 但上到去中學, 大學, 打長膠的人比生膠, 粒仔還要多

怪膠不怪
奇怪失敗
膠皮不挑
永不言敗
本帖最近評分記錄

~超級榮譽~

我仔仔已經打了長膠好幾年,我自己都打番長膠一年多!打咩膠都好最緊要練習!同找對的教練同練習方法。幾年前我估得我咁痴線比個仔打長膠。十個人十個都話点解不打兩面反貼。
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-4-28 12:43 發表
最近有個體會,每種膠其實有它獨特一面,所以唔應該是邪,至於點樣選擇,是個人的獨有性,再配上膠的獨特性,能做到「人膠合一」,就算是個人的最合適打法。
勝算方面,非反膠的特性比反膠更難掌握,所以如果個人有 ...
非也非也!打非反膠又出名嘅教練不是只得一般注校教練,
出名的:管建x、鄧國x、吳紅x、王x、莫卡x...
不起眼的:高授x、羅尚x、練駿x...
他/她們不只自己打得出色,也教出非反貼膠的獨特性,當然還有很多默默耕耘嘅教練啦!
也有本身不是打開非反貼膠的也教出很多非反貼膠嘅學生,他/她們較為低調吧!

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 Suki 於 2016-4-28 13:10 發表
中學肯定不是!

大學及成人不清楚!
應該咁講, 打生膠 / 粒仔的小朋友, 轉返打反貼的比例比長膠多

睇你想係世界上站係咩位置 頭十就應該唔好打邪膠
如果係香港度 打到頭十都有可能既 世界級比賽去到top就無咩可能了

想了解長膠對手,自己也試打長膠。

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-4-28 12:48 發表
依家的小朋友打得最多怪膠的應係長膠, 反而生膠, 粒仔都已經冇咩新一代想學

怪膠肯定有出路的, 睇下福原愛, 伊藤美誠, 單曉娜 . . . 都可以係世界排名佔一席位
我有個波友,十零歲,老豆捉住佢真係乜膠都打一輪,生膠、 粒仔、長膠都打,老實講對著冇乜經驗個班細路,真係比佢打死 ,幾年就打到代表隊
打怪膠要有出路就係要唔好有以靠塊膠取分易既心態,我教練成日講

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-4-28 18:45 發表
如果係香港度 打到頭十都有可能既 世界級比賽去到top就無咩可能了
至於小學生,打怪膠要取得好成績的機會及速度,肯定會比成人高好多,因為小學生的比賽經驗非常有限,應變能力相對弱好多,比賽突然遇見從未遇過的怪膠,想唔輸都幾難。

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-4-28 18:45 發表
唔係對中國選手,邪膠一定掂,頭十係曬陰陽板都得,其實覺得邪膠廢只係中國隊既概念

我想講就算唔打邪膠打反貼,大家又有無信心及能力打到上世界前十,或打赢中國,如無,咁大家都只係討論,唔會有一定答案了,咁大家應該繼續各自各精彩吧。

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-28 22:58 發表

我有個波友,十零歲,老豆捉住佢真係乜膠都打一輪,生膠、 粒仔、長膠都打,老實講對著冇乜經驗個班細路,真係比佢打死 ,幾年就打到代表隊
打怪膠要有出路就係要唔好有以靠塊膠取分易既心態,我教練成日 ...
但唔靠塊膠取分, 點去贏人 ?

引用:
原帖由 joshualee 於 2016-4-28 23:02 發表

至於小學生,打怪膠要取得好成績的機會及速度,肯定會比成人高好多,因為小學生的比賽經驗非常有限,應變能力相對弱好多,比賽突然遇見從未遇過的怪膠,想唔輸都幾難。
所以, 打到中途, 有部分會轉返打反貼

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-28 23:04 發表

唔係對中國選手,邪膠一定掂,頭十係曬陰陽板都得,其實覺得邪膠廢只係中國隊既概念
中國民間有好多邪膠高手

各位老實說:你估打怪膠易用架,練習一定比反貼時間練習要多先可熟練。我仔教盧sir都是打長膠的高手,佢話一定要熟識(船)轉的人才可打得好架!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

83 12345
發新話題