發新話題

[球例] 石川清純問題球

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

石川清純問題球

本身李皓晴個球冇問題, 石川清純自己用手接左, 中斷左球賽, 肯定冇分

石川明顯唔知規則,網架都係當球網一部分,該球仍然有效

香港隊主要問題都係教練
球員反手唔得

引用:
原帖由 ricky_table 於 2016-4-17 18:03 發表
香港隊主要問題都係教練
球員反手唔得
而家講緊問題球,不是 backhand

樓上啱,網架都係綱整體一部份,撞到後只要上台就應繼續打,用手接咗唔打判失分合理,如果石川大板打落去中台得分機會高,當然晤排除波撞網架後旋轉變化打失。

引用:
原帖由 zeio 於 2016-4-17 17:42 發表
石川明顯唔知規則,網架都係當球網一部分,該球仍然有效
其實打咁耐波,唔知規則真係奇;打波好多時都會撞柱彈返入檯;不過用手檯內接波,真係壞習慣;以前試過,球証未叫停,早一步用手接波,攪左成個十分鐘。

樓上問邊到睇例, ITTF 咪有囉。
本帖最近評分記錄

緊張過頭。。。     。。。。。。。
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

其實用手接就應該當輸,打中網架都應該繼續
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

其實用手接就應該當輸,打中網架都應該繼續

回復 7# 的帖子

Crystal,   你應係離開 不了乒乓球啦,  話退出 退出,  又对 乒乓球例 咁有興趣,   快啲 打番乒乓球啦,  有球友話你 有天份,  唉  跟住又話我就無天份呀 。

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-4-18 01:46 發表
想請問下邊度有得睇乒乓球所有規則 ,想知多d規則
呢度咪有囉
唔合法還擊用手接就失分,
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=34579&extra=page%3D1

5.7 球員手中球拍或執拍手手腕以下部份觸及球時稱為“擊球”。
7合法還擊
7.1 對方發球或還擊後,本方運動員必須擊球,使球直接越過或繞過球網裝置,或觸及球網裝置後,再觸及對方台區。
本帖最近評分記錄
興趣: 打乒乓球, 天文攝影, , 業餘無線電/衛星通訊,

樓上管理員所指球例7.1已在兩年前有些更改,但不影響"石川佳純問題球"的答案。ITTF Handbook 2016 chaper 2, 2.7 RETURN 的2.71: The ball, having been served or returned, shall be struck so that it touches the opponent's court, either directly or after touching the net assembly.
因此,樓上所指的球例7.1應該是:  對方發球或還擊後,本方運動員必須擊球,或觸及球網裝置後,再觸及對方台區。
如果是(active)乒乓球裁判員的朋友,應該留意每年ITTF Handbook裡的球例有沒有更換。

又學到嘢,多謝樓主與各師兄討論及分享
每天進步多一點

感謝分享……………………

c hing 是石川佳純 不是 石川清純 啊。

其實該球的關鍵在於石川佳純在

其實該球的關鍵在於石川佳純在

石川在

發新話題