發新話題

本周討論:合法 / 非法勞工?

本周討論:合法 / 非法勞工?

今日歌和老街上演了幾套最佳電影候選名單
分別是
1. 四個球員的教練
2. 踏血尋球
3. 智取歌老街
4. 莫問3
5. 可惡的你
6. 衝峰車

U9 及 U12比賽打到你死我活,四個球員可以四個教練,但今時今日也可一個球員四個教練,大家平時可能一齊練球,但戰塲無父子,莫說父子 同門也在競爭,打到翻天地覆 有血有唳,究竟如何可以智取歌和老街,誰是球員背後的英雄(教練), 有時英雄真的莫問出處,不管是低窪地區 或 是高風流水,總知.......
有人問誰是可惡的你,出此下3流手段,是對是錯我沒法評論。撐你的人不解釋也撐你,不撐的人再講也無謂,其實攪到衝峰車上歌街,雖不是史無前例,但也近十年沒發生了

謂話講完,
1) 如果來當場內指導 是否算非法勞工?
2) 冰粽杯如果外員要比出塲費又是否黑工
3) 報警的人什麼心態?
本帖最近評分記錄
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

咁都報警?以後啲人嚟香港開會公幹都要報警啦。

主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

其實非永久居民收$嚟打乒總盃,應該是犯法,咁到是又大把人報警,咁好多賽事中途唔駛打

舉證有難度,講完。。。。。。。。。。
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

。。。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

大把國內球館教練來特區教波,見怪不怪.

~超級榮譽~

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-4-10 02:31 發表
今日歌和老街上演了幾套最佳電影候選名單
分別是
1. 四個球員的教練
2. 踏血尋球
3. 智取歌老街
4. 莫問3
5. 可惡的你
6. 衝峰車

U9 及 U12比賽打到你死我活,四個球員可以四個教練,但今時今日也可一個球 ...
其實就今次事件,是否應與乒總相討乒總盃外援處理問題呢?
諗深一層又唔使,唔會有人蠢到認有收錢

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

請國內教練坐教練席(我指有收錢)
法律層面上。一定犯法,只是不易告得入。因為死口唔認收錢, 只是義務來看。入唔到罪。只是法官信唔信。

但我卻又覺得無乜所謂。因為球員在大陸練波,教練來港坐教練席,又不是乜嘢嚴重事件要報警處理。

引用:
原帖由 jefftam 於 2016-4-10 17:05 發表
請國內教練坐教練席(我指有收錢)
法律層面上。一定犯法,只是不易告得入。因為死口唔認收錢, 只是義務來看。入唔到罪。只是法官信唔信。

但我卻又覺得無乜所謂。因為球員在大陸練波,教練來港坐教練席,又不是乜 ...
其實若果球員技術真係好接近,一個好嘅場外指導係十分重要,尤其要十分了解該球員,不只技術層面上,還要掌握該球員嘅心理狀況!
有很多人在比赛上叫暂停,常問究竟何時最適合?
1 在领先兩局至第三局埋尾時俾對手連續追上数分?
2 在尾局领先下连续追上数分?
3 在尾局被对手拋離?
4 當球員心理狀況出現問题嘅时候?
5 其它?(太多可能性)
我覺得很多人或没注意第4點,因为當球員在比赛時開始迷網、找不到赛点、接不好發球時,脑子就不停亂想,擊球時手會感到虚而不實,身体會漸奔緊,步法也跟不上!若没有在此情況暂停,球员或因此散,往后你有再好嘅点子也未必有用,因球員或者已發揮不到原有嘅打法!所以我覺得了解球员是相當重要的!
再来係天時、地利、人和
很多時在赛场比赛,專業球員能專注埸内,業餘球员總是関注埸内場外,小朋友更易受到影响,陰謀論:
如果警察在未完成赛事就立即請這位埸外指導問話
1 賽場上比赛中嘅小朋友心𥚃會如何想?
2 局與局間或對手暂停時欠訣了合适嘅指导!
這些不利及不安因素還不足夠嗎?(請從小朋友的角度去看去思考)

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

哈哈 ! 外援球員嚟打乒總盃冇人工你信唔信 ? 都有可能嘅 ! 講交情順便旅遊媽 !
乒超領隊 : 雄昇球會

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-4-10 07:01 PM 發表
哈哈 ! 外援球員嚟打乒總盃冇人工你信唔信 ? 都有可能嘅 ! 講交情順便旅遊媽 !
我只知道:三軍未動糧草先行,這道理 世上無免費午餐.

~超級榮譽~

3.香港世界出名“投訴之都"凡不合朕意就投訴,投訴,報警

回復 12# 的帖子

所以我投訴又投訴理工乒乓球室主持人
一個會員可以帶5個來賓打波,準備搞周一理工球局

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2016-4-10 14:30 發表
大把國內球館教練來特區教波,見怪不怪.
咁呢個真係刑事喎,捉到真係會判監喎。

引用:
原帖由 joshualee 於 2016-4-10 10:25 PM 發表

咁呢個真係刑事喎,捉到真係會判監喎。
有時D嘢只眼開只眼閉,好似法國剛剛通過新法例
只控告叫主動人噤有效啦,

~超級榮譽~

浪費警力!
好難捉,除非放蛇.
不過要捉呢d,
不如捉果d黃,睹,毒好過啦!

大家唔好講到d大陸教練收錢落黎教波做場外指導係合情,合理,合法既事。只不過是舉證有難度

落黎探朋友順便睇朋友啲仔女比賽唔係犯法掛
琴日冇去睇,反而想知咩人搞事(曹軍之後好耐冇見過 )

不評論對與錯。(犯法便是錯,就算好多人咁做也是錯,不過也要證明到才可。如果純粹得閒落嚟睇下自己學生打成點,咁又無乜野唔啱。)

反而報案者用心何在?

引用:
原帖由 HONG0211 於 2016-4-11 11:09 發表
落黎探朋友順便睇朋友啲仔女比賽唔係犯法掛
琴日冇去睇,反而想知咩人搞事(曹軍之後好耐冇見過 )
你咁講就無辦法,所以舉證困難才是問題所在

發新話題