發新話題

[其它討論] 器材的迷思

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

器材的迷思

一直都好喜歡嘗試不同的底板。不適合就沿途快放。

最近發現有一種感覺,好想打梗一兩塊板。
(之前好多前輩同師兄,都勸過我打太多板會影響手感。。。之類云云)

好,出事!幾十塊,應該留底邊幾塊呢?
好多塊都好中意,各有所長,ALC ZLC 黑檀 玫瑰 YE OC。。。仲有 d 未開。。。點算?

強調我并不是 儲 板狂徒。買多左,只因為貪新鮮。
幾十塊板放在家中,確實覺得,有點不該。

不如大家比下意見小弟,應該如何是好?

謝。
本帖最近評分記錄
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

儲板無話對與錯,不過覺得板要黎打好過儲。所以唔想儲。
累積左唔少板,又打唔曬,呢個系煩惱1.

接下來煩惱2, 系想賣錦d板,可惜塊塊都有長處,搞到好似塊塊都唔想賣

所以今日就賣左塊未打過既黑7。
本帖最近評分記錄
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-4-9 16:49 發表

總的來説 ‘‘有好用好‘‘ 之大原則必定不會錯,例如如果打法同 張繼科 相似的話,用 ZJK Super ZLC 就不會有大問題吧。
你有見過張繼科打張繼科??

再講,其實好多平板其實好好打。

bty korbel
joola k5
occ

都好正架。。。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2016-4-9 17:34 發表
我就喜欢不停换板,一年起码廿多块。我中意适应新板的过程,还觉得这过程也是进步的因素之一。
我成日都有呢個lum法。。。。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 華朗先生 於 2016-4-9 20:19 發表
直直地兄,你放果塊Extreme S 我已上膠,好好打。

唔夠一年前我打番波就雄心壯志用carbonado145, 之後TBS, 再轉timo boll ALC, 再innerforce AL, 到宜家Extreme S。
系。。。呢塊真系。。。

超值低食,靚仔又好力。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 fredclho 於 2016-4-9 17:19 發表
我覺得你用ALC,ZLC好。留反一兩塊靚純木和檜拍作日後自身發力好時用1。
就開塊 新張 zlc 試下啦錦。。。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 fredclho 於 2016-4-9 22:18 發表
大佬唔好用1.9海绵了,用反正常2.1呀!
你又知道我煩緊配咩膠。。。。。。?

初步 lum 住 用兩 Q 咯

正手黎1Q,反手又黎1Q。
(不過反手果Q 就配 1.9mm 海綿)

大家覺得點呢?我反手不想配太軟。
本帖最近評分記錄

終於見到你。

你去邊呀。。。。gum耐唔蒲頭呢。。。

多d回貼啦李博士。。。
本帖最近評分記錄

不如只留幾塊,一次過賣曬d板!!!!
本帖最近評分記錄
  • 勁揪俠 +10 Super good idea! 2016-4-27 09:37

平都無用
禁多野,唔可以系呢度放。。。
無gum多分。。。
本帖最近評分記錄
  • tomtom1995 +7 幫忙的分數 2016-4-27 17:09
  • rckw +6 略盡棉力 :D 2016-4-27 15:37
  • 勁揪俠 +10 Let's give helping hands to you. 2016-4-27 15:10

Thanks dudes.....

100 points/item, and I need 5-6 thousands..... I have 530 now, so it's miles away....
本帖最近評分記錄

就算我肯無償贈送,gum比邊個先?哈。。。

其實我應該先放二手果d,定系先放全新果d呢?

多謝大家分數,不過唔使再加啦。。。 感激感激。。。唔想做論壇壞榜樣(呃分)。。。

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-4-27 11:34 發表
希望見到千年檜木
Darker 果的鑽石野?

太具靈氣。。。

買唔起,買唔到,唔敢買。。。

其實見到都有d驚。。。

發新話題