發新話題

[其它討論] 器材的迷思

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
bty korbel
joola k5
occ

真系好 打
平 靚 正

始終手得一對,打波的手用一隻,打一至兩塊加塊備用就ok
本帖最近評分記錄
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2016-4-9 17:34 發表
我就喜欢不停换板,一年起码廿多块。我中意适应新板的过程,还觉得这过程也是进步的因素之一。
我成日都有呢個lum法。。。。
本帖最近評分記錄
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

唔好儲枚呀!留一兩塊至愛,其餘的送比我,我幫你祈福!:)
本帖最近評分記錄
「天下武功,無堅不催,唯快不破。」

苦練秘技: 狂風刀法 -- 飛沙走石十三式; 聖火令
Setup 1:  Cybershape blade - 729 Battle II National - 729 8-40 mystery III
Setup 2:  Butterfly SK Carbon - 狂飈3 Neo - Victas spectol S1

直直地兄,你放果塊Extreme S 我已上膠,好好打。

唔夠一年前我打番波就雄心壯志用carbonado145, 但控得唔好, 之後TBS, 再轉timo boll ALC, 再innerforce AL, 到宜家Extreme S,暫時正手感覺我最鐘意。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 華朗先生 於 2016-4-9 20:19 發表
直直地兄,你放果塊Extreme S 我已上膠,好好打。

唔夠一年前我打番波就雄心壯志用carbonado145, 之後TBS, 再轉timo boll ALC, 再innerforce AL, 到宜家Extreme S。
系。。。呢塊真系。。。

超值低食,靚仔又好力。
本帖最近評分記錄
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

試完呢塊,又睇咗檜木d post, 攪到我想試檜煞XD

引用:
原帖由 sorry 於 2016/4/9 18:24 發表
為正膠發陽光大
人膠合一:
正膠 + 人 = ?
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 fredclho 於 2016-4-9 17:19 發表
我覺得你用ALC,ZLC好。留反一兩塊靚純木和檜拍作日後自身發力好時用1。
就開塊 新張 zlc 試下啦錦。。。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-4-9 21:07 發表

人膠合一:
正膠 + 人 = ?
正膠人
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

回復 31# 的帖子

大佬唔好用1.9海绵了,用反正常2.1呀!
苦練基本功,共同學習!

引用:
原帖由 fredclho 於 2016-4-9 22:18 發表
大佬唔好用1.9海绵了,用反正常2.1呀!
你又知道我煩緊配咩膠。。。。。。?

初步 lum 住 用兩 Q 咯

正手黎1Q,反手又黎1Q。
(不過反手果Q 就配 1.9mm 海綿)

大家覺得點呢?我反手不想配太軟。
本帖最近評分記錄

水穀準 zlc 可能適合你打
相信你喜歡打一些較軟的板

首先清楚自己係:
玩波定玩板?

引用:
原帖由 tomcat 於 2016-4-9 23:43 發表
首先清楚自己係:
玩波定玩板?
各有各好玩,两样一齐就更开心!
洪华山

建議選定一塊做正選板,另一塊做後備板。

其它板再選定一些非常喜歡的留用。

剩下的全部出售。

外出練波,一塊正選球拍,再加一至兩塊副選。

正選9成時間,副選1成,
副選可以次次不一,
這樣可以玩下手感。

另外,與其不斷買市場版,倒不如專注玩蝴蝶特注。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 直直地 於 9-4-2016 22:37 發表

你又知道我煩緊配咩膠。。。。。。?

初步 lum 住 用兩 Q 咯

正手黎1Q,反手又黎1Q。
(不過反手果Q 就配 1.9mm 海綿)

大家覺得點呢?我反手不想配太軟。
1.9對我來講輕輕力一打就入木了。
苦練基本功,共同學習!

引用:
原帖由 hungwahsun 於 10-4-2016 13:30 發表

各有各好玩,兩樣一齊就更開心!
十分同意。

苦練基本功,共同學習!

世上沒東西能天長地久
只有遺憾才會刻骨銘心

(d板盡快寄哂來澳洲給我)

本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

發新話題