58 123
發新話題

[其它討論] 器材的迷思

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

器材的迷思

一直都好喜歡嘗試不同的底板。不適合就沿途快放。

最近發現有一種感覺,好想打梗一兩塊板。
(之前好多前輩同師兄,都勸過我打太多板會影響手感。。。之類云云)

好,出事!幾十塊,應該留底邊幾塊呢?
好多塊都好中意,各有所長,ALC ZLC 黑檀 玫瑰 YE OC。。。仲有 d 未開。。。點算?

強調我并不是 儲 板狂徒。買多左,只因為貪新鮮。
幾十塊板放在家中,確實覺得,有點不該。

不如大家比下意見小弟,應該如何是好?

謝。
本帖最近評分記錄
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2016/4/9 16:28 發表
一直都好喜歡嘗試不同的底板。不適合就沿途快放。

最近發現有一種感覺,好想打梗一兩塊板。
(之前好多前輩同師兄,都勸過我打太多板會影響手感。。。之類云云)

好,出事!幾十塊,應該留底邊幾塊呢?
好多 ...
好個人喎。。。在下 會咁講,如果喱個情況發生喺 在下 身上,(當然是實上係無下能,因為太窮了),首先,在下係會。。。

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

鐘意唔一定要放,收藏都是一種藝術
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

不如講下自己,特色
打法
發力好吾好
喜歡打借力
喜歡發力
喜歡純木手感
喜歡碳板手感
個人認為alc 系列 最平均,攻速兼備

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016/4/9 16:34 發表

好個人喎。。。在下 會咁講,如果喱個情況發生喺 在下 身上,(當然是實上係無下能,因為太窮了),首先,在下係會。。。
。。。首先 在下 係會認真思巧下自己既打法。只攻不守? 七分攻三分守? 中意輕板定重板? 要力量定要控制?。。。當中一定有所取捨。當打比賽的途中,唔可以話用發球最好既板來發球,然後對方搓下旋球過來,就時間停頓,换上搓下旋最好既板,跟住搓幾板下旋,覺得機會來了,又時間停頓,换上最好拉球的板,一板拉球得分。。。
本帖最近評分記錄

所謂影響手感呢,系會影響左你個人的習慣,某一類的手感
每塊板的手感都需要時間適應,你經常換 當然好大影響
一種習慣而已,問題不大
最好還是選定一塊
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016/4/9 16:43 發表

。。。首先 在下 係會認真思巧下自己既打法。只攻不守? 七分攻三分守? 中意輕板定重板? 要力量定要控制?。。。當中一定有所取捨。當打比賽的途中,唔可以話用發球最好既板來發球,然後對方搓下旋球過來,就時間停頓 ...
。。。所以始終要取捨好自己 ‘‘比較‘‘ 喜歡邊塊板。跟住 stick to 嗰塊板起碼十次。肯定適應 okay 了せ無揀錯了,就括出去賣掉其他吧。。。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-4-9 16:43 發表

。。。首先 在下 係會認真思巧下自己既打法。只攻不守? 七分攻三分守? 中意輕板定重板? 要力量定要控制?。。。當中一定有所取捨。當打比賽的途中,唔可以話用發球最好既板來發球,然後對方搓下旋球過來,就時間停頓 ...
師兄分析相當有趣
不過認同

做下   儲 板狂徒  有何不可呢?

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016/4/9 16:46 發表

。。。所以始終要取捨好自己 ‘‘比較‘‘ 喜歡邊塊板。跟住 stick to 嗰塊板起碼十次。肯定適應 okay 了せ無揀錯了,就括出去賣掉其他吧。。。
總的來説 ‘‘有好用好‘‘ 之大原則必定不會錯,例如如果打法同 張繼科 相似的話,用 ZJK Super ZLC 就不會有大問題吧。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 阿彌陀佛 於 2016/4/9 16:47 發表

師兄分析相當有趣
不過認同
在下 自知係喺精神病院放假出來,説不得的説話都常説了。大家當聽笑話一齊笑下便可。

等到一日到咗 ‘‘人板合一‘‘ 既境界,什至打比賽都有一定成績,跟住再試下别人既板,就會驚覺原來换板要適應也是一個 ‘‘戰略成本‘‘ 啊。所以有云 備用板也有一塊,但從來未用過。

我覺得你用ALC,ZLC好。留反一兩塊靚純木和檜拍作日後自身發力好時用1。
苦練基本功,共同學習!

我宜家都有成40幾塊塊,不過我一家三個人打球。
本帖最近評分記錄
苦練基本功,共同學習!

我就喜欢不停换板,一年起码廿多块。我中意适应新板的过程,还觉得这过程也是进步的因素之一。
本帖最近評分記錄
洪华山

屋企有位,唔等錢洗既咪收藏!
我呢排都放左唔少板,冇辦法,屋企住劏房
冇地方放置

我而家主力都係打ALC , 同七夾
本帖最近評分記錄
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

儲板無話對與錯,不過覺得板要黎打好過儲。所以唔想儲。
累積左唔少板,又打唔曬,呢個系煩惱1.

接下來煩惱2, 系想賣錦d板,可惜塊塊都有長處,搞到好似塊塊都唔想賣

所以今日就賣左塊未打過既黑7。
本帖最近評分記錄
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

分開幾個大類别。同類别但不是最好的可以先賣。個人提議。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-4-9 16:49 發表

總的來説 ‘‘有好用好‘‘ 之大原則必定不會錯,例如如果打法同 張繼科 相似的話,用 ZJK Super ZLC 就不會有大問題吧。
你有見過張繼科打張繼科??

再講,其實好多平板其實好好打。

bty korbel
joola k5
occ

都好正架。。。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 直直地 於 2016/4/9 18:10 發表

你有見過張繼科打張繼科??

再講,其實好多平板其實好好打。

bty korbel
joola k5
occ

都好正架。。。
其實講嗰下知道錯,惗咗一惗,想簡化個講法。

58 123
發新話題