發新話題

[綜合技術] 中年人初學打乒乓球健身,請教應用什麼胶才適合?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

中年人初學打乒乓球健身,請教應用什麼胶才適合?

中年人,有膝患,想學打乒乓波健身,
朋友話學打長胶較適合,是嗎?
是否很難找到專教長胶而又願意教中年人的教練?
如果問得無知,請見諒!

有膝患重打乒乓波 ,就算打長胶,只係閘下、拱下都要走動下。
首先,你係咪想學打乒乓波健身,只同教練練,唔會同人打先,係就乜膠都冇所為,學前講明,教練會就你比波;同人打,打長膠,你咁既問題,一定唔會係打削,一定打近台直板;你上網睇下周昕彤同倪夏蓮既片,睇完你話咁既範圍走動都唔掂既,就免問囉
打咁耐波,未聽過教練唔願意教中年人

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-4 00:28 發表
有膝患重打乒乓波 ,就算打長胶,只係閘下、拱下都要走動下。
首先,你係咪想學打乒乓波健身,只同教練練,唔會同人打先,係就乜膠都冇所為,學前講明,教練會就你比波;同人打,打長膠,你咁既問題,一 ...
多謝你的建議, 我會上網看看

有膝患應該打太極,我早幾年膝頭哥開始痛,玩左幾個月太極就唔痛,不要睇太極動作慢,對强化關節很有效

.....................................................

引用:
原帖由 ivan2028 於 2016-4-4 12:09 發表
有膝患應該打太極,我早幾年膝頭哥開始痛,...
我都係,早幾年膝頭哥行樓梯會痛,食左骨三寶一排先冇事

用什麼膠都冇所謂,因為你唔係為比賽而為係健身 .
乒超領隊 : 雄昇球會

打乒乓球好,我識好多中年以上既人打。全世界都在推廣中老人打乒乓球,每年唔同國家都有中老年人既國家級比賽,也有World Veteran Table Tennis Championship, 好多人參加,當去旅行,識下人。好彩的話,有可能同d退役左唔同國家既國家隊交下手。

膝唔好,footwork係無後生咁好,但無所謂啦,興趣,只為運動,鍛鍊身體,我覺得中年起步,一d都唔遲!

不過,係真架,好多中年老年人鐘意用粒仔膠!因為都係主要作近枱攻打。要易學,學短粒。長粒,要掌握旋轉,如果無一定基楚,可能會覺得難控制。
「天下武功,無堅不催,唯快不破。」

苦練秘技: 狂風刀法 -- 飛沙走石十三式; 聖火令
Setup 1:  Cybershape blade - 729 Battle II National - 729 8-40 mystery III
Setup 2:  Butterfly SK Carbon - 狂飈3 Neo - Victas spectol S1

引用:
原帖由 葉師傅 於 2016-4-4 17:57 發表
用什麼膠都冇所謂,因為你唔係為比賽而為係健身 .
點解要張套膠選擇扣在比赛上呢?
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 PPBuddha 於 2016-4-4 18:52 發表
打乒乓球好,我識好多中年以上既人打。全世界都在推廣中老人打乒乓球,每年唔同國家都有中老年人既國家級比賽,也有World Veteran Table Tennis Championship, 好多人參加,當去旅行,識下人。好彩的話,有可能同d退 ...

我就係因為見到很多60 -70歲的朋友都仍可打乒乓波,
好似好開心,所以才想到要學  

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-4-4 12:56 發表

我都係,早幾年膝頭哥行樓梯會痛,食左骨三寶一排先冇事
我估食朋骨三寶稳陣過打太極. 太極係好嘢, 但因住唔好搏命坐低個馬. 個膝頭會再傷啲. 聽師父指導, 安全第一.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

發新話題