發新話題

跌左塊拍落地....

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-4-1 23:36 發表

喺耳邊傲下,會聽到入面有砂既聲。
真的嗎?

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-4-1 21:37 發表

我尋日同朋友打波, 朋友買左塊新張繼科ALC, 我問佢借黎試打... 點知佢俾我果陣我甩手跌左塊拍落地 大約球台咁高跌落壁球場地面.. 我即刻執番, 睇左好耐, 冇表面傷痕, 請問咁樣傷到 ...
我曾經試過借新拍俾一名超高水準嘅教練試,點知佢打咗唔夠5分鐘就撞凹咗拍頭,冇嘢可以做!
本帖最近評分記錄
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

我試過自己塊N4甩手, 向上飛起, 再跌落地(舖咗地膠).
塊板仲有打. 好似冇事.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

如果係日直 我打死都唔借比人
一陣分開左兩邊 咁就無左二千蚊

通常對手跌完會向你笑笑講聲冇事冇事……
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 crazyvin 於 2016-4-2 01:13 發表
如果係日直 我打死都唔借比人
一陣分開左兩邊 咁就無左二千蚊
好大可能係人哋無咗兩千銀~~~
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

我諗番起,之前借塊吉田海偉比同事,佢輸波之後用板打落張台邊,唔算重手,不過我個心即刻離一離.
本帖最近評分記錄
  • 勁揪俠 +1 都算同病相憐 2016-4-2 09:33

我都試過借塊板比波友打 點知佢鬆手跌落地
邊位有小小傷 自此之後乜人我都唔再借 無板就唔好打波
本帖最近評分記錄
  • 勁揪俠 +5 同病相憐 + 做得好 2016-4-2 10:42

其實如果真係有碳的物質,是有機會塊板內碳會爛
但事情其實已經過去,你也不是刻意的,你也道歉左,
舊事已過,一切也變成新的了(聖經有一個段是這樣寫)
所以之後那就不用再介懷了

那你下次如借人塊板看時,要特別多加小心啊

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2016-4-2 15:34 發表
其實如果真係有碳的物質,是有機會塊板內碳會爛
但事情其實已經過去,你也不是刻意的,你也道歉左,
舊事已過,一切也變成新的了(聖經有一個段是這樣寫)
所以之後那就不用再介懷了

那你下次如借人塊板看時,要 ...
我都覺碳層有機會爛,但就咁睇,點先check得出?

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-4-2 15:56 發表

我都覺碳層有機會爛,但就咁睇,點先check得出?
用個波滴,大力少少,連續滴板的不同位置,聽聲音

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2016-4-2 16:06 發表

用個波滴,大力少少,連續滴板的不同位置,聽聲音
未跌過滴唔同位都會唔同聲啦∼怎樣聽?

查網上資料,ALC纖維是ALYLATE(芳基)纖維與TAMCA 5000碳纖維的混織,而碳纖維是:

碳纖維[編輯]
維基百科,自由的百科全書
碳纖維布料
碳纖維(英語:Carbon fiber),又稱石墨纖維,是一種具有很高強度和模量的耐高溫纖維,為化纖的高端品種。它是由約5-10微米直徑的纖維構成的材料和主要由碳原子的構成。
為了產生碳纖維,碳原子在晶中體被鍵合在一起,那些和作為晶體取向有更多或更少的平行排列的纖維長軸給了纖維高強度與體積的比值(以它的大小使之強壯)。幾千碳纖維集束在一起形成一個纖維束,其可以單獨使用或編織成織物。
碳纖維的特性,如高硬度,高強度,重量輕,高耐化學性,耐高溫和低的熱膨脹,使其在航空航天,土木工程,軍事,賽車與其他競技體育運動製品很受歡迎。然而,相對於類似的纖維,例如玻璃纖維或塑料纖維,碳纖維是相當昂貴的。
碳纖維通常與其他材料結合以形成複合物。當混合塑料樹脂並纏繞或模塑後具有非常高的強度 - 重量比的碳纖維增強聚合物(通常被稱為碳纖維)。然而,碳纖維也合成與其它材料,如石墨,以形成碳 - 碳複合材料。

基本上球拍的alc是一層薄薄的如布一般的纖維,兩面都有其他木層夾住,球拍跌落地,呢層纖維會點爛法??

引用:
原帖由 leisurelytt 於 2016-4-2 17:38 發表
查網上資料,ALC纖維是ALYLATE(芳基)纖維與TAMCA 5000碳纖維的混織,而碳纖維是:

碳纖維[編輯]
維基百科,自由的百科全書
碳纖維布料
碳纖維(英語:Carbon fiber),又稱石墨纖維,是一 ...
斷。 好似鉛筆跌落地,個芯其實斷左,但外表睇唔出。

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-4-2 16:20 發表

未跌過滴唔同位都會唔同聲啦∼怎樣聽?
不會的,我試過有塊板爛,滴過有d 位吾同聲,我既意意係,淨木板,沒有貼膠皮

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-4-2 18:20 發表

斷。 好似鉛筆跌落地,個芯其實斷左,但外表睇唔出。
其實現在不用執著是否爛了,因事情已過去
[[[[執著問題,只會引起煩惱]]]

我相信樓主冇心的,因他有懷疑,才開這post發問,他已心存歉意^^

"另外問多下.. 好一般黎講, 無情力亨到張台傷D, 定係跌落石史地(冇加力)傷D!?"
=>  個人認為無情力傷好多(唔止係傷D). 中學物理都有讀, 呢D力叫做 impulsive force(F) = m*a ,
      撞擊的無情力最少比自由跌落地大好幾倍以上.

其實你朋友塊板係買來打波 or 買來觀賞???
    如係買來打波的,跌一跌有乜所謂呢???
    打乒乓波,塊板預咗會撞啦!

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-4-5 17:16 發表
板就未試過,膠就試過爛左小小,發現時好傷心 ,因為第一次爛,買左好似唔到1個月。。不過因為系好好好朋友 ,又唔會怪人地,我自己打波有時塊板都會撞到檯。

但過左幾日,我就去買左第3塊板  ...
Oh 我記得師姐您係打中直... 正手貼滿唔會唔好扣板嗎?

首先,吾發生都發生左,無畏太執著
如果比我,我就會買塊新的比佢,亦是徹底,直接解決。
經過教訓,以後如何避免發生相同情況
打乒乓球的同道,大家肯定系對器材有相當的好奇,通常見到人地塊板都好想睇下,借黎打下。
將心比己,你買塊新板翻黎,比人跌,就算無事,球拍無壞,完整,無暗病。心中亦肯定有條刺
因為人的天性是追求完美。

樓主的問題經過大家討論引升另一個問題
如果塊板系心頭好
借又死,吾借又死
兩難局面,如何選擇?
吾借傷感情,你吾借比佢,好大機會佢心中有條刺,雖然把口話吾緊要,但系個心系米甘呢
借就一定 有機會有損傷

所以要衡量,爛左有無問題呢?借比人,同問人借,雙方都有責任,大家心中要有底
問人借那位,爛左買塊新的比翻人地,你能力負擔到,過到自己心理,甘咪借囖
借比人那位,爛有無所謂 呢,無所謂,球拍身外物,爛無問題甘咪借囖

引用:
原帖由 阿彌陀佛 於 2016-4-5 19:44 發表
首先,吾發生都發生左,無畏太執著
如果比我,我就會買塊新的比佢,亦是徹底,直接解決。
經過教訓,以後如何避免發生相同情況
打乒乓球的同道,大家肯定系對器材有相當的好奇,通常見到人地塊板都好想睇下,借黎 ...
通常我會借,但先小人後君子,講明如果「哼」到,要同我買左佢

發新話題