22 12
發新話題

[膠皮討論] 請教donic s1 & MXP

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

請教donic s1 & MXP

唔灌計,呢2塊邊塊咬波D??
用開紅V拉弧線比較平,想搵塊膠出波弧D
Thanks

MXP拉波弧線高過Donic S1少少
曾經擁有Prasidha-Ambawa/Stiga-Energy wood,OC,Optimum Plus,Nano OC,Carbo7.6,ClipperCR/Banda-Taurns/Sword –V70,Nano 7/DHS-狂飆王,狂飆晧x 2,H-WL/BTY-Viscaria Light/SanWei- A5/TSP-Hino Carbon/Nittaku-Rutis,Runlox5,Septear/Tibhar-ForcePro Black,Red Cypress/Yasaka-Max carbon 3D,Silverline Carbon,Silverline9/Donic-Ovtcharov Senso,Persson CarboTec, Persson PowerCarbon,Interface7/5.

Mxp

但如果你真係要弧線,r7

只用過 MXP 感覺拉狐圈不錯。

引用:
原帖由 tingding 於 2016-3-31 15:10 發表
Mxp

但如果你真係要弧線,r7
已用r7反手,想試其他膠.
ThankS

請問S1用2.0 or MAX 在正手拉波易些?

引用:
原帖由 botaebi 於 2016-4-5 13:57 發表

已用r7反手,想試其他膠.
ThankS
Mxp咁,唔使諗。。。。

引用:
原帖由 tingding 於 2016-4-5 15:38 發表

Mxp咁,唔使諗。。。。
sorry,唔明

引用:
原帖由 botaebi 於 2016-4-5 22:15 發表

sorry,唔明
我意思係mxp

引用:
原帖由 tingding 於 2016-4-6 00:23 發表

我意思係mxp
即係c hing 你都推介用mxp??

MXP 正手,是我之前的推介,在器材版也寫過評測,
今時今日,已經有好多人因此而轉用了MXP。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2016-4-6 12:36 發表
師兄D文章小弟有睇好有用

回復 1# 的帖子

這裡只想說個人經驗,不是要針對某些讀者心愛的膠皮或品牌。

球速高時MX-P會不太咬球,反拉偶爾會跌的。重要關頭時發生會使人非常洩氣!

發球時若磨得太薄的話,球可會跟著拍滴兩下。這是意想不到的。但我又未慣避重就輕。

個人覺得是海綿反彈角度的變化不是線性的,某些範圍的入射角度或會使海綿反彈超出常規意料之內,而該範圍又比較大。

空間濕度高也會潮,那就咪使旨意想拉!不過,以前的狂飆3也有這問題。

沒打過S1,無法評。

打了S2和狂飆3超過10年,S2就沒有以上問題,但可惜膠皮設計太脆,膠皮耗蝕亦非常快!劇烈運動的話,成本會很高。聽說S1和S2的膠皮也是屬於同一系列,只是海綿設計不同,不知現在有沒改。

回復 13# 的帖子

多謝c hing詳細分析

個人覺得MXP會比S1難控D,
S1其實同S2打嘅感覺差不多,不過S1會快D,孤線長小小
S2比S1就旋轉強少少;較咬球小小
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

回復 15# 的帖子

多謝c hing詳細分析

引用:
原帖由 jcclee 於 2016-4-6 12:36 發表
Hi jcclee,MXP 爆沖下旋球容易嗎?
我之前打開狂飆,轉打MXP會識應嗎?聽人講話MXS好d,是嗎?

引用:
原帖由 gattfry 於 2016-5-1 00:42 發表

Hi jcclee,MXP 爆沖下旋球容易嗎?
我之前打開狂飆,轉打MXP會識應嗎?聽人講話MXS好d,是嗎?
其實MXS係配5夾相對手感會清晰D,當然發力好會多磨波就MXS
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

回復 13# 的帖子

個人覺得是海綿反彈角度的變化不是線性的,某些範圍的入射角度或會使海綿反彈超出常規意料之內,而該範圍又比較大。

空間濕度高也會潮,那就咪使旨意想拉!不過,以前的狂飆3也有這問題。

以上認同,手勢一樣有時忽然托高

狂飆3濕度高同過於乾燥都唔好,拉波好似拉唔到
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

22 12
發新話題