發新話題

本周討論:小朋友應否打怪膠

引用:
原帖由 sinsin 於 2016-3-30 03:02 發表
絶對贊成
打反膠或怪膠都要努力練習先打到好成績
好多人覺得打怪膠的人是靠塊怪膠
其實他們都要付出汗水和努力練習
全中,怪膠(LP,SP,MP,防弧)都要練,唔係一拿起就識打;
其實最大問題係冇乜練對怪膠,唔識點打,覺得自已努力練習打反膠,都輸,咪唔開心

引用:
原帖由 無為 於 2016-3-30 14:31 發表

換著係我, 我會同佢講, 你估長膠好易用咩
我都見唔少;現在帶多塊兩邊反膠既中直同人打,費時煩

引用:
原帖由 waterguy 於 2016-3-31 16:17 發表
打怪膠的小朋友多了,但真正懂教怪膠的教練不多
好多教練其實 2 邊反膠,跟本唔識教
全中 ,唔識教打同唔識教點對附
好多教練只識講粒仔點、長膠點;打過懂的一聽就知佢地紙上談兵,自身係完全冇點真正打過(可能打過幾下就算)。

引用:
原帖由 健健康康榮耀神 於 2016-3-31 18:36 發表
本人現在都是直柏長膠、反貼倒柏打法,覺得很好玩,而且勝倒很多以前勝不了的對手,主要是多變,及對方很少開您短球。而只用反貼,很多時的方法都是重下旋不出....
最重要好玩 ,周昕彤咪勁到要抽去做男子隊陪練一排;正手長膠對附拉波個節奏多變(閘、擋、推),玩死中國女子隊主力;可惜佢反手唔係反貼

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-4-1 22:03 發表
最好唔好打 目光長遠D 如果係想打入港青
挑戰世界既話 怪膠正常會比人打爆
現時世界排名頭十都唔多見人用怪膠
咁當然 係你目標係世界級
如果平時本地打下就無咩所謂
講笑,大陸放曬用怪膠球員出來,頭十一定有幾個;
其實打怪膠易比人打爆,都係因路數少(唔明

引用:
原帖由 vickyw288 於 2016-4-5 17:47 發表

怪膠全部都係陪練...
因為主教練認為怪膠要靠對方,而唔知現在既怪膠對附冇轉波同進攻己有超卓既改善

發新話題