發新話題

[是非] 7歲仔想學乒乓?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

7歲仔想學乒乓?

7歲仔係恒生學完“新一代”獲A+,表示很有興趣繼續學落去,是否應該繼續報返恒生的"初/中級進修班",質素好嗎?
但我見恒生學費對我嚟講比較大負擔,請指教邊到學比較經濟及適合兒童學的中心?
本帖最近評分記錄

回復 2# 的帖子

thanks, 我見"初/中級進修班"係1:6, 而經過對上新一代的訓練, 我的確覺得乒總教練係教得唔錯, 而且百多元有2小時訓練, 相比市面球會的確係最值得報。

回復 3# 的帖子

請告知報那一區堂的教練較適合, 另外是否在康文網參考到教練資料?

回復 5# 的帖子

新一代的基本課程已完成, 小朋友好想學落去, 所以想取意見

回復 6# 的帖子

thanks, 我見"初/中級進修班"係1:6, 而經過對上新一代的訓練, 我的確覺得乒總教練係教得唔錯, 而且百多元有2小時訓練, 相比市面球會的確係最值得報。

回復 7# 的帖子

我之前無表明, 事實我的出發點都係想小朋友開心,堅持毅力去培養興趣為目標,因為都怕佢3分鐘熱度。

回復 9# 的帖子

多謝你的仔細分析, 我會從各項要素去選擇合適的訓練班, 我見"初/中級進修班"係1:6, 而經過對上新一代的訓練, 我的確覺得乒總教練係教得唔錯, 而且百多元有2小時訓練, 相比市面球會的確係最值得報。

引用:
原帖由 fredclho 於 2016-3-22 14:18 發表
守先你給小孩打球原意是什麼先。
1 改善專注問題
        你可以買多塊拍同他打。
2.想他接觸一下這運動。.
        你可以買多塊拍同他打。
3.你想他做球員,用這要來升中寫個人簡歷
        就要找一些更加好的私教練教他。當然後 ...
你所講的3點在家長角度的確係一定會考慮 , 但首要暫時會以第1,2點為主

回復 15# 的帖子

講得啱, 講真, 功課學習繁忙, 我唔想長交通時間之餘, 再係操練下影響小朋友學習興趣, 暫時返大陸未係最適合。

回復 11# 的帖子

還浪費了三小時在車上給小孩在家休息一下好過平時他們上課都好累的<------講得啱, 因此長途跋涉未可考慮

回復 17# 的帖子

我之前無表明, 事實我的出發點都係想小朋友開心,堅持毅力去培養興趣為目標,因為都怕佢3分鐘熱度。

已經問過身邊不少家長, 普遍都係康文或學校請回來的外判訓練班, 學校的師生比例1:10, 跟本每人都打唔到10分鐘, 康文我有諗過, 但都係話教練唔係個個得 , 所以上呢到問

發新話題