38 12
發新話題

[是非] 7歲仔想學乒乓?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

回復 7# 的帖子

thanks, 我見"初/中級進修班"係1:6, 而經過對上新一代的訓練, 我的確覺得乒總教練係教得唔錯, 而且百多元有2小時訓練, 相比市面球會的確係最值得報。

我之前無表明, 事實我的出發點都係想小朋友開心,堅持毅力去培養興趣為目標,因為都怕佢3分鐘熱度。

回復 9# 的帖子

多謝你的仔細分析, 我會從各項要素去選擇合適的訓練班, 我見"初/中級進修班"係1:6, 而經過對上新一代的訓練, 我的確覺得乒總教練係教得唔錯, 而且百多元有2小時訓練, 相比市面球會的確係最值得報。

引用:
原帖由 fredclho 於 2016-3-22 14:18 發表
守先你給小孩打球原意是什麼先。
1 改善專注問題
        你可以買多塊拍同他打。
2.想他接觸一下這運動。.
        你可以買多塊拍同他打。
3.你想他做球員,用這要來升中寫個人簡歷
        就要找一些更加好的私教練教他。當然後 ...
你所講的3點在家長角度的確係一定會考慮 , 但首要暫時會以第1,2點為主

我個人經驗,閣下是想個細路有進一步的表現,看看是否有乒乓球天份,那一般的大球會大班較合適,大約一百五十元一小時,這個價是標準了.
但要有心理準備,單對單訓練才能有特破性進步,價錢可貴數倍.
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回復 15# 的帖子

講得啱, 講真, 功課學習繁忙, 我唔想長交通時間之餘, 再係操練下影響小朋友學習興趣, 暫時返大陸未係最適合。

回復 11# 的帖子

還浪費了三小時在車上給小孩在家休息一下好過平時他們上課都好累的<------講得啱, 因此長途跋涉未可考慮

回復 17# 的帖子

我之前無表明, 事實我的出發點都係想小朋友開心,堅持毅力去培養興趣為目標,因為都怕佢3分鐘熱度。

已經問過身邊不少家長, 普遍都係康文或學校請回來的外判訓練班, 學校的師生比例1:10, 跟本每人都打唔到10分鐘, 康文我有諗過, 但都係話教練唔係個個得 , 所以上呢到問

回復 23# 的帖子

還有一方法,你同仔仔一起學波,開始時雖然要負擔兩人學費,但長遠計你可成為子女嘅陪練員,又可真進親子關係。

新一代只是

新一代只是啟蒙班跟

提一提,2小時有6位小朋友練,平均每人20分鐘。還有是一乒总教練,一助教。後者沒有保証,視乎好唔好彩。但如初階又經濟而地点就腳,可報了先,如不足再找私人小組。

引用:
原帖由 nicole717 於 2016-3-23 10:37 發表

已經問過身邊不少家長, 普遍都係康文或學校請回來的外判訓練班, 學校的師生比例1:10, 跟本每人都打唔到10分鐘, ...
其實呢度可以分開幾樣嘢黎講

"堅持毅力去培養興趣為目標",運動係可以做到呢一點,但好多時候要建基於達到某一水平,再不斷鍛鍊自己,尋求突破,預左要辛苦,付出。除非真係自己人,否則無人會講到底成功背後付出左幾多,反正本來都冇必要同人講。

"想小朋友開心" & "3分鐘熱度",其實小朋友專注力本身有限,3分鐘熱度係必然既事。半個鐘?一個鐘?兩個鐘?三個鐘?一星期一次?兩次?三次?日日練? 其實所有都係練番黎儲番黎。最初階段首先一定要家長堅持,唔好怕小朋友辛苦,亦唔好唔比機會佢試下吃苦,因為就算到之後階段,佢都一定要付出。
至於開唔開心,老實講小朋友心態就係玩就開心,辛苦比人鬧就唔開心; 所以首先辛苦付出既,贏波開心就繼續練落去贏落去,玩玩下既好快就發現落後於人,然後只有放棄或者加倍付出 (即係更辛苦,但亦大有成功例子)

只係想講,要好清楚作為家長心態係點先。要純粹強身健體,跑步游水可能仲黎得簡單方便; 球類運動無可避免要同人競爭,但呢點亦係呢項運動本身既目的。人就係透過不斷鍛鍊先會成長。希望作為參考可以提供到少少意見。

回復 1# 的帖子

我的小朋友也是七歲,都是參加新一代,現在已完成初級第一級,見佢每次上堂都上得好開心,亦表示話我知好好玩,好玩的意思不是在練習的時候,而係在他們等候上場練習時和休息時小朋友間嘅互動,小朋友最重要係咩…?就係玩得開心,興趣就係喺玩得開心中培養和增加,需然每次練習都不是由主教練訓練,但初級嚟講他們學的只是基本功,做得助教的基本派波和基本功教授一定無問題,但如果你想小朋友在這些班進步神速根本無可能,始終練習嘅次數唔多和時間唔長,除非你找單對單私人教授,又或者好似我咁懂得打乒乓球,在班上學過的,喺假日時訂檯和他練習,又可增親子關係,其實坊間有些社區中心也有乒乓球訓練班,他們的教練也是乒總註冊教練,比例大概都係1對4-6,1小時至2小時不等,收費可能比恆生初級平少少,我的小朋友未參加恆生之前,都係參加這些乒乓球訓練班,試過有一期只得3個小朋友參加,相對練習嘅時間就多咗喇,不過這些班就會悶啲,因為無恆生初級班12人咁多咁好玩嘛!

回復 1# 的帖子

仲有,學習乒乓球除咗有種種原因外,學院有個叫章別獎勵計劃,我覺得都幾好,可以讓小朋友向著一個明確嘅目標練習,不段進步,一級一級而上!

小朋友有興趣玩,家長多啲陪佢玩就得啦!
很多家長有誤解:以為識打吓波,對升學有帮助。
其實同齡學生入唔到全港頭幾名,對升中一啲用都無。
名挍對青苗、精英都睇唔上眼。
但係你要入到精英,都不知要花幾多時間和金錢。
仲有好多教練對每個家長都話你個仔(或女)好有天份,
要學多啲私鐘,你就心思思要破財啦!
最怕係有啲ニ打六教練教壞手勢,改都改唔到,欲哭無淚啊!

如果想小朋友玩得開心,自己陪下佢玩都已經OK。想認真學的話報訓練班�請教練。

同意可以自己同佢玩下先,又可建立親子關係
主板:
DHS Hurricane Hao 656 / Stiga Carbonado 90 / Butterfly Timo Boll ALC / Butterfly Clearfield / Sword MGA
正手膠:
Xiom Omega V Tour / Butterfly Tenergy 05
反手膠:
Donic Barracuda / Joola X-plode Sensitive

38 12
發新話題