發新話題

青少年問題球事件

青少年問題球事件

剛剛週日青少年比賽發生了一個問題球
當時比賽有兩位裁判,
球員 A 投訴球員 B 拋波向后拋,球員A 的朋友教練也支持球員A, 認為合情合理
而裁判 A 也同意是向后拋
但球員 B 當然否認及不同意, 球員B 向朋友,教練及裁判B 解釋后,
他們也認為解釋合理合法

作為裁判一位坐在球員的左邊, 而一位坐在球員的右邊
如果你有机會坐在裁判位你便會發現不同的角度看同一球發球會有不同效果
在球証右邊發球, 便是你沒有后拋, 視覺上的錯覺可能會覺得有
相反在球証的左邊你便是有輕微後拋其实也不容易擦覺

你的朋友一定站在你的立場, 而我的朋友也會同意我的想法, 但究竟那球有否後拋?
誰對? 誰錯
其实可能是沒有答案, 基本上每一球都不可能絕對垂直, 一定有偏差
球例只是說近乎垂直

你認為對的未必是對, 認為對方錯的也未必是對方錯
換個角度看看, 將心比已, 如果對方這樣做(說)你的感受如何?

最后原來是沒有答案, 而我保持中立!
以上故事,純綷老作,不要太認真

一日唔到科技輔助執法, 一日都有呢類事情的爭吵

引用:
原帖由 mao 於 2016-3-8 12:47 發表
剛剛週日青少年比賽發生了一個問題球
當時比賽有兩位裁判,
球員 A 投訴球員 B 拋波向后拋,球員A 的朋友教練也支持球員A, 認為合情合理
而裁判 A 也同意是向后拋
但球員 B 當然否認及不同意, 球員B 向朋友, ...
甲組球員都有人經常向後拋啦。
我覺得如果要執法,就應該統一,唔可以一D比賽就罸,一D比賽就隻眼開隻眼閉。

回復 3# 的帖子

講得啱, 但人係唔會認有錯的
所以要有科技的協助, 有重播, 有證據, 球員就冇得再賴

其实我不是想講拋波 .....
青少年初賽點會有雙裁判,anyway ...........

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-3-8 21:42 發表
想請教,大家認為點解要拋波?
什麼是拋波的原意?
向後拋會產生什麼不公平現象?
睇世界級都吾系百分百直拋
後拋/斜拋 係會轉D, 但通常覺得對方唔係專登就算
世界級罰佢一個波都嘈到不得了(其中一例marcos freitas ), 所以多數當睇唔到算

引用:
原帖由 iammalin 於 2016/3/8 21:42 發表
想請教,大家認為點解要拋波?
什麼是拋波的原意?
向後拋會產生什麼不公平現象?
睇世界級都吾系百分百直拋
呢個要追溯返1936年世乒賽,合力發球(finger spin serve)大放異(詑異)彩,其他唔曉既球手食西食到西口西面,世界乒乓球錦標賽搖身一變世界發球錦標賽,焗住乒聯於翌年一刀切,全面禁用,拋發隨之面世

向後拋,或者叫斜拋更正確,最主要目的係幫助發球者發球更轉(球越接近身體,越好發力同控制),其次要目的為幫助發球者遮擋從而增加接發球難度

本帖最近評分記錄
  • monkey330 +5 good 2016-3-9 13:56
  • st24515574 +1 非常贊同 2016-3-9 10:24
  • 速鳥 +3 有心 有意有pointsss 2016-3-9 08:45

引用:
原帖由 zeio 於 2016-3-9 08:23 發表

呢個要追溯返1936年世乒賽,合力發球(finger spin serve)大放異(詑異)彩,其他唔曉既球手食西食到西口西面,世界乒乓球錦標賽搖身一變世界發球錦標賽,焗住乒聯於翌年一刀切,全面禁用,拋發隨之面世

向後拋,或 ...
你地太後生啦.....新例同新舊例都唔識? 點搓檯......哈哈哈?

不過發球改例, 都幾影響球手, 連鄧國基都係全港賽比人係關鍵分發球被罰. 如果好似我地呢D打左幾十年波既, 由拋波, 到16MM, 到無遮擋, 真係影響好大, 最後....改用反手發球, 真係一了百了.

各位原來咁認真
不過今次法國比較很多本地球手比人罰分
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 lmichael 於 2016/3/9 11:13 發表

你地太後生啦.....新例同新舊例都唔識? 點搓檯......哈哈哈?
有圖有片有真相

我一路由細聽到大都話合力發球係大陸發明,可惜圖文勝於雄辯,美國雜誌 Modern Mechanix 於1936年11月出刊既一文中對 finger spin serve 既描述已經清楚表明兩手有合力作用

引用:
The ball is held in the fingers of the left hand approximately waist high. The racket is held outstretched in the right hand and to the right side and the blade of the racket must be at right angles to the table. Now quickly draw racket and ball together, releasing the ball when the racket reaches the center of the body. As the hands cross one another in delivering the stroke the left should be in front of the right. Get plenty of zip into the shot and keep the blade of the racket upright through the entire sweep of the stroke.

Victor Barna 於 1933年既示範片段中,盲既都睇到佢已經係合力發球(0:49)

1949 年英國公開賽亦都可以見到 Barna 發球除左高度同球重上升緊擊球外,已經同現代拋發無別(1:09)

1969 年再改例,乒聯先強制要求發球要球離手後响下降時擊球
本帖最近評分記錄

發新話題