發新話題

ITTF 已通過加高球網

咁講會開心啲: 喺呢度咁關心呢件事既都係真心鍾意乒乓波既人.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

不如直接改球例....中國要讓6分比其他國家...................... 明針對中國乒乓啫
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

讓6分, 隨時都會輸.
應該未開波, 就讓一局先

大約四年搞一變,遲早加大張

引用:
原帖由 TAMCA 於 2016-3-3 12:39 發表
大約四年搞一變,遲早加大張
可以唔加大,但縮細
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

其實點解啲人仲唔明,中國隊強大係因為人家的訓練的系統足夠令到中國隊贏到所有國際賽,而唔係器材、球網或者其他因素影響到。講真,人家有血有汗由細打到大,出唔到頭可能連飯都冇得開,咁有邊個唔強大。講器材,你日本貨、歐洲貨賣得比國產貨貴,品質又好好多,器材差過人哋嗎?唔好輸波就賴呢樣賴過樣,又轉波又換網。點解以前瑞典有華拿有阿布堅,依家就冇?自己諗吓啦。

加高球網
最大影響就是發短球

所有板商

又一齊出新板,專為高網而設計!

張繼科高網版
stiga high net wood
nittaku hinet fleet
dhs 高網狂龍9.....

本帖最近評分記錄
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2016-3-3 16:46 發表
所有板商

又一齊出新板,專為高網而設計!

張繼科高網版
stiga high net wood
nittaku hinet fleet
dhs 高網狂龍9.....

超"高"張繼科!
但願一球局,打一板好波!
快樂乒乓!

打法: 瀨網結合滴死

回復 49# 的帖子

師兄講得好啱, 如果只因中國隊獨大而去不斷左改右改, 想削弱中國隊實力, 國際乒聯真係太天真

中國隊的球員由細訓練到大, 隊中又多競爭, 可以出場打國際賽的全是精英中的精英
點改器材都冇可能改變中國隊係強的事實

倒不如想怎樣可以增加使用正膠,生膠,長膠的選手, 做到百"膠"齊放, 使球賽更精彩, 吸引更多人去觀看

如改7分或更少,如5分,便解決問題啦

咁樣改法真係無興趣打

一係就規定不可以搽膨脹劑或者用油,一係就用返快速膠水,否則點改都係冇用。
或者仲有個辦法,禁左狂飆,天極打比賽

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-3-3 18:22 發表
師兄講得好啱, 如果只因中國隊獨大而去不斷左改右改, 想削弱中國隊實力, 國際乒聯真係太天真

中國隊的球員由細訓練到大, 隊中又多競爭, 可以出場打國際賽的全是精英中的精英
點改器材都冇可能改變中國隊係 ...
太天真
鬼佬、鬼婆唔打怪膠

當年改低球網 而家又改返高球網 本末倒置= =

引用:
原帖由 biside 於 2016-3-2 02:22 發表
瑞士乒協提案加高球網以增加比賽回合
ITTF 已經開會通過
並且進入測試階段
實施時間, 具體多高還要測試後公佈
目前建議加 1CM 起跳
如果加高1CM,相信將會對低弧線或無弧線的打法做成很大影響.

許昕將會稱霸

咁搞法失去乒乓球的樂趣,羽毛球以前中国獨大,而家没有優勢,应该唔會有咩改規則,玩下其他運動吧

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2016-3-4 22:31 發表

球網加重左,即是弧線高左,球速慢左,來回相持球多了,擅長以球速取勝的球員會大受影響,對於反應比較慢的老人家會有著數。以後無爆衝弧圈球及快攻抽擊啦,高吊弧圈球或放高球將會重回主流打發,由於沒有速度,大 ...
可以學Maze放高波,放死對手,到時個網幾高都無問題.

其實改高左.擰拉到

發新話題