發新話題

2016世界乒乓球團體錦標賽

引用:
原帖由 zeio 於 2016-3-6 00:16 發表
往往一場比實到白熱化既階段,競爭一般已經超出技戰術水平範疇,講求既係經驗同膽識,所謂水谷波高啲查實係全憑經驗
pitchford 今次輸經驗,同所有頂尖高手已經有得打了 (中國球員除外)
只有21歲,大把進步空間

日本隊而家咁大手筆派球員出去比賽,用意都係想佢地見多啲場面,累積多啲經驗

英格蘭今次直頭係唔聲唔聲,嚇你一驚

法國最陰公,小組三窿對手,八強反而輸二三,呢啲機會一生人有幾多次

引用:
原帖由 zeio 於 2016-3-6 00:27 發表
英格蘭今次直頭係唔聲唔聲,嚇你一驚

法國最陰公,小組三窿對手,八強反而輸二三,呢啲機會一生人有幾多次
歐洲球隊 ~ 英,法,德,奧,葡,瑞,俄,各有特點同一定實力。
邊個贏邊個都好正常。

德國唔係波爾感冒、膝頭做完手術狀態下滑,奧查腰傷退出,今屆至少可以入到八強

奧地利、瑞典、葡萄牙隊伍較完整,實力比較接近,歐錦賽成綪有目共睹

俄羅斯一批新人早幾年還可以,不過呢兩年水平明顯上唔到去

法國今次個頭真係開得好好,不過估唔到殺出個英格蘭

引用:
原帖由 tsomlay 於 2016-3-6 00:48 發表

歐洲球隊 ~ 英,法,德,奧,葡,瑞,俄,各有特點同一定實力。
邊個贏邊個都好正常。
雖然歐洲整體的水平唔係好高,但係歐洲賽事例如歐錦賽都好刺激。有輸有贏

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-3-5 16:41 發表

娜姐既打法係咁既. 唔好以勝負論英雄. 佢對大鄭有輸有嬴係正常. 今次亦打得好接近. 對小鄭嗰場, 我諗有體力因素. 好期望啲後生既同埋姜華珺擔得起, 唔使佢做打兩場嗰個.
唔係話勝負論英雄;上面都識講當年 ,現在連南韓個位肥妹仔都比中國教練鬧到唔可以一味只削,要有進攻板數(當然對新加波一姐另計 ),而改變打法(其實基本上即係現在武楊、鹽野真人打法,比朱世x更加多進攻飄數);你 block 唔係問題,係教練要同佢改良,就係你 block 來 set 你個進攻,唔通你一正手都想 block到有分。

今屆好多罰分,有時連警告都冇,就直接罰,好現象

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-3-6 11:06 發表

雖然歐洲整體的水平唔係好高,但係歐洲賽事例如歐錦賽都好刺激。有輸有贏
真係好刺激,youtuber 有片,有地區聯賽,歐錦賽;好多唔同打法,
老實,如果中國唔係獨大,攪到冇人理,乒乓球可能會比美網球

中國要輸下才繼續有人玩
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-3-6 11:06 發表

歐洲水平應該同亞洲差不多, 甚至更高 (唔計中國隊)
samsanov, boll, fegerl, crisan, M karlsson, kallberg, mengel, ovtcharov, liventsov, Skachkov, maze, burov, lundquist, freitas 都贏過中國主力球員。

中国很難輸,反過來講,你有没有見過美國NBA最Top 會輸比中国隊

Russia 其实好勁
以前乒乓球有七項
而家只有男女團 男女單
如果美國佬有牌 乒乓球發展可能不一樣
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

团体賽第一名同第二名水平相距甚遠,第二名到第十名則水平相若,競爭激烈。

引用:
原帖由 alberluk 於 2016-3-6 14:56 發表
中國很難輸,反過來講,你有沒有見過美國NBA最Top 會輸比中國隊
跟本個相差重多過美國籃球 dream team 對中國隊
你拿到一局都當自已己贏

發新話題