30 12
發新話題

[砌版討論] 純木oc配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 BaaBaaChris 於 2016-2-21 13:58 發表

G5確係硬左少少,可以打快攻但推擋唔多夠力。拉波發力門檻高,打3系要打撞磨,打唔透個波會唔去同弧線高。橫打技術尚淺,不作評論。其實我都想試Infinity VPS + Neo狂3,反手有塊二手R7 2.0或者試下R10 Soft或其 ...
驚會騎刧左樓主條thread. 但係想問下師兄G5正手NEO天極3打緊幾度?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-2-21 21:54 發表

驚會騎刧左樓主條thread. 但係想問下師兄G5正手NEO天極3打緊幾度?
唔記得喎!買時冇特別要求。正路應該39度,厚度2.15,海綿比之前普狂3軟
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-2-21 22:05 發表

哈,吹到騎刧
樓主吾會介意,佢好吹得(我估)
我都怕騎劫 ...樓主日版YEO係咪真係好打好多?
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 直直地 於 2016-2-21 21:45 發表
收塊靚仔新凈二手板(或連膠).

路過
莫非直直兄仲有中直存貨?

其實而家樓主會唔會係
(1) 暫時繼續打而家塊板, 練下技術先; 或者
(2) 睇下可唔可以換咗兩塊打咗四年既膠先; 或者
(3) 買塊YEO(歐$400日$500), 唔使搽護木水(慳啲), 加兩塊平膠($200); 或者
(4) 買YE(歐300日400), 唔使搽護木水, 加兩塊膠; 或者
(5) 買塊VPS5 (加埋搽護木水同兩塊膠會起預算)?

選擇(2)既話俾錢舖頭換膠會唔會冇咁易起絲(或者起得冇咁誇張)? 之後搽返護木水同兩塊膠?
選擇(4)冇人提過, 係咪唔掂?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

唔覺得yeo,ye,vps,gaobao同oc有咩分别
本帖最近評分記錄

既然YE(應該幾似OC)都用得, 我又咁諗:

樓主可以拎塊oc去換膠. 俾錢人撕膠貼膠. 如果冇(咩)拉絲就最好. (到時可以問舖頭攞意見.) 實行叫人搽護木水(如果原本冇搽), 然後貼兩塊新膠. 換膠之後塊oc仲有排打. (先問清楚YE價錢.)

如果塊oc拉絲嚴重不堪再用, 就改主意買塊Yasaka Extra (YE). 歐版唔使$400, 日版$500頭, 應該唔使搽護木水, 夠錢配埋兩塊膠.

預算多啲又對OC死忠既話可以買返塊OC. $600左右. 搽護木水$100左右. $200貼平啲既膠. $900~950搞掂. (咁樣亦可以諗Infinity VPS 5.)

板可以留。
胶可換正手MXS反手MXP。
苦練基本功,共同學習!

回復 46# 的帖子

so heavy..........
本帖最近評分記錄

反手用lkt,不如用世奧得 風
本帖最近評分記錄
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

30 12
發新話題