發新話題

[砌版討論] 紅柳配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

紅柳配膠

各位師兄師姐大家好,小妹初來報到~~

我之前打單面中直,最近入左塊好抵既二手紅柳,不過睇左好耐舊POST都未決定到配咩膠好.. 中直我用吉田海偉加MXP, 打中台快攻正手抽擊為主 (所以想玩埋日直).. 紅柳配什麼膠比較適合我玩法?

T05 or FX? (普遍說很爆,難控?)
T64 or FX?
Omega 4 Pro?
R7 Soft?
Bryce high speed? (見之前也有師兄用Bryce speed)

另外,我未用過tenergy系列,有師兄說3-6個月內能就明顯下降,是嗎?

謝謝~~~

唔好意思~ 紅柳 = butterfly 柳承敏G-Max, 日直單檜~ 而家可能少人打LU, 不過我又想試下玩日直~~

我原本得一塊中直一塊膠, 所以要買塊新膠~ 其實我最想試t05/64, 不過又怕內能弱得快... 身邊又冇咩朋友打日直,所以想大家俾D意見~

謝謝~

引用:
原帖由 williamkeung 於 2016-2-16 21:14 發表
各位師兄,如果MXP用作反手膠使用合適嗎?請賜教一吓
威廉師兄你騎劫我個POST XD

引用:
原帖由 乒乓人 於 2016-2-16 21:16 發表

至少還有~~~~
@@ 師兄打波主配置係咩拍咩膠?

引用:
原帖由 rckw 於 2016-2-16 21:40 發表

請問如果用O4 PRO配紅柳會不會太硬?
Haha, same question~

引用:
原帖由 直直地 於 2016-2-16 22:29 發表
樓主以抽擊為主,膠太軟,會減低抽擊威力。
而且 o4pro 基本上 系萬能膠啦,好多板都ok。
我覺得唔會太硬。

路過。。。
多謝師兄路過~ 我都諗過日直同埋抽擊最好夠快~ 唔知Bryce high speed會唔都合適呢,我見評價一般係快,穩,實在~

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-2-17 02:48 發表
首先,小弟對日直無乜研究,以及一些個人睇法,如有錯漏,請多多包涵,或者幫我更正
要知道你發力如何,如果有爆發力,吾怕 硬 厚度2.1 都可以,如果吾夠力,就打吾透,(何為透?打到入板底),甘就要選一 ...
多謝師兄分享~~! 暫時我最大機會會配MXP或者O4PRO~ 等我再諗諗佢 如果大家再有其他分享, 希望大家多多指教~~~~

其實我又諗~ 反正中直與日直都係兩回事,所以心思思想玩新板時也玩新膠~ 可能因為咁而自尋煩惱啦..

我個心入面始終有少少想試玩tenergy :D 成日聽人講佢內能三個月就減弱,意思係開封上膠後、不論有冇打計3個月,還是與打波密度有關呢?

謝謝~~

謝謝幾位師兄~

如果T05偏硬,咁MXP, O4PRO好似都唔軟,會唔會有相同問題~?

聽完各位意見... 最後我上左MXP :D 等我用清楚每塊板再試新膠吧~~

謝謝~~~

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-3-16 20:24 發表
唔知試打咗未? 效果如何?

嗯, 如樓上師兄所說, 真的幾爆~ 可能我技術未夠, 紅柳比吉田海偉難控, 單檜的咬球感好好, 球速好快~ 有時推波太快會出台~

太專的形容詞我不懂, 總之對我黎講, 係一塊幾好打的板

我打波係以興趣娛樂為主, 技術水平比較一般, 所以覺得主觀好打的, 對我就係好板~~

哈,我係打單面吉田海偉加MXP,單面7夾速度力量都OK,唔算難控~ 不過我都心思思試下其他正手膠~~

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-3-19 22:38 發表

暫時覺得自己鐘意邊塊木多啲? 吉田海偉 定 RSM G-Max?
吉田... 始終用左年幾,熟悉D,易控D~~

發新話題