發新話題

[砌版討論] 紅柳配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
我都係打開日直,打過t80 mxp r7soft sriver

我用藍柳 mxp

如果你用開mxp,用番mxp r7會好d。打日直一定要夠爆

同埋tengry當然好但成本貴同埋3個月內能會減,mxp仲keep得仲好

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 9# 的帖子

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-2-17 02:48 發表
首先,小弟對日直無乜研究,以及一些個人睇法,如有錯漏,請多多包涵,或者幫我更正
要知道你發力如何,如果有爆發力,吾怕 硬 厚度2.1 都可以,如果吾夠力,就打吾透,(何為透?打到入板底),甘就要選一 ...
多謝師兄分享~~! 暫時我最大機會會配MXP或者O4PRO~ 等我再諗諗佢 如果大家再有其他分享, 希望大家多多指教~~~~

既然樓主而家係MXP同O4PRO二選其一, 不如就用返MXP. 好似#8樓咁講, 可以比較下兩塊板.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

我冇打過Omega Pro. 更冇打過紅柳. 樓上既諗法只係基於用同一款(樓主熟識既)膠會容易比較到兩塊底板, 從而摸清楚紅柳既配膠要求. 啱啱都係去網上揾下紅柳配膠既資料. 見到動品網有提到歐米茄5. (冇講係唔係Pro.) 講返出嚟俾樓主參考.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

其實我又諗~ 反正中直與日直都係兩回事,所以心思思想玩新板時也玩新膠~ 可能因為咁而自尋煩惱啦..

我個心入面始終有少少想試玩tenergy :D 成日聽人講佢內能三個月就減弱,意思係開封上膠後、不論有冇打計3個月,還是與打波密度有關呢?

謝謝~~

如果試新配搭, 我投 R7 soft 一票

單檜配軟彈, 吸噴效果應該 very good!!

(可能要加少少"磨"的成份, 唔好淨"打", 出來應該可以令人相當 high.....   )
引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-18 18:12 發表
其實我又諗~ 反正中直與日直都係兩回事,所以心思思想玩新板時也玩新膠~ 可能因為咁而自尋煩惱啦..

我個心入面始終有少少想試玩tenergy :D 成日聽人講佢內能三個月就減弱,意思係開封上膠後、不論有冇打計3個月, ...

在下 自己既惗法係。。。先用 G-Max 配 MX-P,試一排,睇下自己中意邊塊木。揀定咗邊塊木會長先,下次换膠時先試其他膠。咁係最理想。。。

當然 trade-off 係要有耐性,可能要等三至六個月先换膠。忍唔忍到就睇自己了。

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

借過朋友的紅柳試過配置05,拉波ok,但吸噴效果唔明顯,始終打檜木不太配合太硬的膠,05fx,64或64fx都應該無問題,但內能好快無,所以係小小建議。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

謝謝幾位師兄~

如果T05偏硬,咁MXP, O4PRO好似都唔軟,會唔會有相同問題~?

妅柳都ok,唔硬,64或64fxok,但要收力,否則太爆
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

跟據資料紅柳喺日直檜木裡面應該算硬. (紅柳偏硬, 藍柳偏軟.) 不過我諗點都硬唔過樓主打開既吉田海偉. 如果樓主吉田海偉用開MXP, 紅柳照估都可以用呢塊膠既. 至於T系膠, 大致上配BTY日直應該都OK. 選T05定T64, 定係佢地既FX版, 就考慮上面啲師兄既意見啦.

聽完各位意見... 最後我上左MXP :D 等我用清楚每塊板再試新膠吧~~

謝謝~~~

不過mxp就會快白化。有機會試下r7都ok

唔知試打咗未? 效果如何?

紅柳mxp一定爆。

係打短波難控少少

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2016-3-16 20:24 發表
唔知試打咗未? 效果如何?

嗯, 如樓上師兄所說, 真的幾爆~ 可能我技術未夠, 紅柳比吉田海偉難控, 單檜的咬球感好好, 球速好快~ 有時推波太快會出台~

太專的形容詞我不懂, 總之對我黎講, 係一塊幾好打的板

我打波係以興趣娛樂為主, 技術水平比較一般, 所以覺得主觀好打的, 對我就係好板~~

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016/3/17 15:46 發表

嗯, 如樓上師兄所說, 真的幾爆~ 可能我技術未夠, 紅柳比吉田海偉難控, 單檜的咬球感好好, 球速好快~ 有時推波太快會出台~

太專的形容詞我不懂, 總之對我黎講, 係一塊幾好打的板 li ...
"我打波係以興趣娛樂為主, 技術水平比較一般, 所以覺得主觀好打的, 對我就係好板~~" Me Too!

Hey focus on Japanese penholder. Use only the front side (one rubber sandwich in total, left the back empty). That looks really cool. RPB is strong but isn't fun at all.

打日直現在都係主配mxp 05 64 r7呢一類,其實太肉冇力變左冇日直既爆炸性。

不過日直性質就係容錯性同短球差,技術就打咩板都要啦但日直對步法就更加著重。

搓長擺短,反手推 爆推 反拉,正手拉 拉弧 撞。好多野練好好玩!

雖然有D離題... 樓主不如分享埋吉田海偉+MXP的感覺 :D

發新話題