45 123
發新話題

[砌版討論] 紅柳配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

紅柳配膠

各位師兄師姐大家好,小妹初來報到~~

我之前打單面中直,最近入左塊好抵既二手紅柳,不過睇左好耐舊POST都未決定到配咩膠好.. 中直我用吉田海偉加MXP, 打中台快攻正手抽擊為主 (所以想玩埋日直).. 紅柳配什麼膠比較適合我玩法?

T05 or FX? (普遍說很爆,難控?)
T64 or FX?
Omega 4 Pro?
R7 Soft?
Bryce high speed? (見之前也有師兄用Bryce speed)

另外,我未用過tenergy系列,有師兄說3-6個月內能就明顯下降,是嗎?

謝謝~~~

咩叫紅柳,真係孤漏寡聞
小小炳炳快快大,炳炳天天的長大

Mxp 已經好夠爆了

有趣!

歡迎加入日直族。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

吉田海偉+MXP
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 劉炳炳 於 2016/2/16 19:22 發表
咩叫紅柳,真係孤漏寡聞
Butterfly Ryu Seung Min G Max 日直。無玩開日直唔知都唔奇。

引用:
原帖由 劉炳炳 於 2016/2/16 19:22 發表
咩叫紅柳,真係孤漏寡聞
在下聽咗好多次 ‘‘龍張‘‘ 先估到係乜。

個人覺得用翻 MX-P 好。可以 ‘‘公平比較‘‘ 兩塊木。

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-16 18:21 發表
各位師兄師姐大家好,小妹初來報到~~

我之前打單面中直,最近入左塊好抵既二手紅柳,不過睇左好耐舊POST都未決定到配咩膠好.. 中直我用吉田海偉加MXP, 打中台快攻正手抽擊為主 (所以想玩埋日直).. 紅柳配什麼膠比 ...
難得小妹妳加入日直行列。
相信論壇會有好多師兄師姐幫到妳。
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

唔好意思~ 紅柳 = butterfly 柳承敏G-Max, 日直單檜~ 而家可能少人打LU, 不過我又想試下玩日直~~

我原本得一塊中直一塊膠, 所以要買塊新膠~ 其實我最想試t05/64, 不過又怕內能弱得快... 身邊又冇咩朋友打日直,所以想大家俾D意見~

謝謝~

各位師兄,如果MXP用作反手膠使用合適嗎?請賜教一吓

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-16 21:12 發表
唔好意思~ 紅柳 = butterfly 柳承敏G-Max, 日直單檜~ 而家可能少人打LU, 不過我又想試下玩日直~~

我原本得一塊中直一塊膠, 所以要買塊新膠~ 其實我最想試t05/64, 不過又怕內能弱得快... 身邊又冇咩朋友打日直,所 ...
至少還有~~~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 williamkeung 於 2016-2-16 21:14 發表
各位師兄,如果MXP用作反手膠使用合適嗎?請賜教一吓
威廉師兄你騎劫我個POST XD

引用:
原帖由 乒乓人 於 2016-2-16 21:16 發表

至少還有~~~~
@@ 師兄打波主配置係咩拍咩膠?

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-16 21:23 發表

@@ 師兄打波主配置係咩拍咩膠?
我好少打波㗎喇
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 乒乓人 於 2016-2-16 21:35 發表

我好少打波㗎喇
請問如果用O4 PRO配紅柳會不會太硬?

p.s. 我冇乜打日直經驗,只打過銀河982; 聽說紅柳軟彈,不知日直是否同橫直一樣軟板配硬膠為佳?

引用:
原帖由 rckw 於 2016-2-16 21:40 發表

請問如果用O4 PRO配紅柳會不會太硬?
Haha, same question~

樓主以抽擊為主,膠太軟,會減低抽擊威力。
而且 o4pro 基本上 系萬能膠啦,好多板都ok。
我覺得唔會太硬。

路過。。。
本帖最近評分記錄
  • rckw +5 實用分享 2016-2-16 22:51
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 cprc1213 於 2016-2-16 21:12 發表

我原本得一塊中直一塊膠, 所以要買塊新膠~ 其實我最想試t05/64, 不過又怕內能弱得快... 身邊又冇咩朋友打日直,所 ...
多謝指教
小小炳炳快快大,炳炳天天的長大

引用:
原帖由 直直地 於 2016-2-16 22:29 發表
樓主以抽擊為主,膠太軟,會減低抽擊威力。
而且 o4pro 基本上 系萬能膠啦,好多板都ok。
我覺得唔會太硬。

路過。。。
多謝師兄路過~ 我都諗過日直同埋抽擊最好夠快~ 唔知Bryce high speed會唔都合適呢,我見評價一般係快,穩,實在~

45 123
發新話題