發新話題

【懷舊】龍華酒店食乳鴿

回復 46# 的帖子

你咩年紀呀!? 通常我呢隻年紀先至對佢有感情咋

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-25 17:34 發表
唔知乒乓人過兩日食過龍華後, 會有乜野comment??? 會唔會上黎post一下呢!?
食完一定POST.
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

回復 48# 的帖子

等緊你既靚相呀!!!!!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-25 23:16 發表 你咩年紀呀!? 通常我呢隻年紀先至對佢有感情咋

引用:
原帖由 off+ 於 2008-9-26 09:39 發表
三十二?!

引用:
原帖由 feideepking 於 2008-9-27 11:22 發表 三十二?!
多謝!多謝!

引用:
原帖由 off+ 於 2008-9-27 07:57 發表
多謝!多謝!
你應該二十三!

引用:
原帖由 feideepking 於 2008-9-27 11:29 發表 你應該二十三!
嘩!多謝!見到面二支大啤我請!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-26 12:38 發表
等緊你既靚相呀!!!!!
首次品嚐 "龍華酒店 乳鴒餐"
其實今次係我第一次去龍華酒店食飯...聽就聽得多, 30幾年都未去過.  嘻嘻..
當天總都算係興祝沙田分齡賽的晚飯.

首先,要多謝我女友成日都在場支持我, 仲拍埋我比賽Video添.  有幾場波真的要再三回味...
這天, 由於打左4個幾鐘, 時間咁長, 都悶親佢.  最後當然陪佢行下街, 買下衫補數啦..嘻嘻..

另外, 定必要多謝瑤瑤, 阿RAY(我其中一個對手), 罹剎三個在場打氣.  
(當中有一球瑤瑤的打氣聲, 我仲歷歷在目呀...哈哈)...佢地一直支持我到打最後一分..感謝.

再不得不提 :在我8強賽中, 差點在比賽中迷失..幸好有大師"一語道破", 使我可以險勝對手.  
而4強賽, 大師亦在場給予信心支持.   謝謝.

比賽過程不在這POST講了.  都係講番乳鴒餐.  未去之前早幾日有上OPENRICE睇下食評..點知近期的每個COMMENT都係"差", 心諗..唔係化...不過人一世物一世, 點都去一次,  當有個記念.(我已錯過翁雅山房, 佢褶埋都未去過)
點知今次的印象, 絕對係上佳.
我們點了 :
1) 1隻 紅燒乳鴒
2) 1隻 "老水"乳鴒
3) 炒菜芯
4) 雞粥一窩(出事喇, 原來好鬼大窩, 足夠4人份量....)
5) 豆腐花, 連貴花糖漿

食物方面 :
1) 紅燒乳鴿: 新鮮熱辣, 好有鴿"鬚"味..好食.
2) 1隻 "老水"乳鴒 : 老水清香, 唔太濃.  不失鴿香.  食完隻手成晚都仲"老水"味..哈哈.
3) 蒜泥炒菜芯 : 不錯! 值得一讚的是菜面加了些炸香的蒜頭.  
4) 雞粥一窩(出事喇, 原來好鬼大窩, 足夠4人份量....)  真的名不虛傳.  粥棉雞嫩.  但實在太大窩了.  記得如果二人就叫一碗好了.
5) 豆腐花, 連貴花糖漿 : 豆腐花不如想像般滑..都係我女友塊面滑D.  嘻嘻.  而貴花糖漿真的要讚一下.  絕不是市面普通糖漿或黃/片糖可以比美的.  

服務方面: 完全不似食評中所講, 反而非常欣勤, 待應換骨碟, 都兩三次.  而已充滿笑容.  最後我們要求幫我倆映相, 佢仲好專業的一共映多幾張...怕蒙左唔好添...

當晚所見, 都有89成滿座, 一人一手乳鴿, 每台都食得好開心...當然包括我和女友在內啦.   嘻嘻.

(遲d 會post相上.)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
  • 防守王 +15 多謝貼相, 送埋十五分比你!! 2008-9-30 13:02
  • 防守王 +15 比住十五分先, 等你既相出黎, 再加...哈哈! ... 2008-9-29 13:42
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

看君一席話,勝過萬言書!
Looking for photo post really!!!!!!
乒道酬勤,聚友合群;康健舒泰,龍恆精神!

引用:
原帖由 off+ 於 2008-9-27 09:38 發表
嘩!多謝!見到面二支大啤我請!
汝心態係廿三歲唧!

引用:
原帖由 bd_fan 於 2008-9-29 06:51 發表
看君一席話,勝過萬言書!
Looking for photo post really!!!!!!
佢唔係寫書o架?!

引用:
原帖由 feideepking 於 2008-9-29 10:29 發表

佢唔係寫書o架?!
寫書就唔識..
打波成日輸就識...哈哈..

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-9-29 07:00 發表

寫書就唔識..
打波成日輸就識...哈哈..
汝真謙虛!

乒乓人所講, 就係現今嚮各大食評出現既問題.

好多一味靠吹, 有人甚至無去個某餐廳就踩到一毛子都唔唧值, 當然, 各人口味唔同, 我鍾意既未必一定要大家都鍾意. 只要係有心想食野, 就去四圍試下先囉!!

人地話唔掂既, 都可以試, 勁貴既就諗清楚先至去幫襯. 唔貴既就試下. 唔好食都唔會好肉赤!!!!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-29 10:15 發表
乒乓人所講, 就係現今嚮各大食評出現既問題.

好多一味靠吹, 有人甚至無去個某餐廳就踩到一毛子都唔唧值, 當然, 各人口味唔同, 我鍾意既未必一定要大家都鍾意. 只要係有心想食野, 就去四圍試下先囉!!

人地話唔 ...
咁太角tone信唔信得過呢?!

引用:
原帖由 feideepking 於 2008-9-29 14:23 發表
咁太角tone信唔信得過呢?!
唔知wor!! 我無資格話人地o岩定係唔o岩. 不過就覺得唔可以盡信.

我成日都講到好多地方好好食咁. 我黎黎去去都係打邊爐. 咪又係果d地方.

o岩食咪去多兩次, 唔o岩食咪一次半次囉!

有時食野睇心情嫁!!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-29 15:29 發表

唔知wor!! 我無資格話人地o岩定係唔o岩. 不過就覺得唔可以盡信.

我成日都講到好多地方好好食咁. 我黎黎去去都係打邊爐. 咪又係果d地方.

o岩食咪去多兩次, 唔o岩食咪一次半次囉!

有時食野睇心情嫁!!
咁守生o既'食肆隨筆'唔濫, 應該中肯d o既!

引用:
原帖由 朋友 於 2008-9-29 18:32 發表

一圖勝千言
影相方便d
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 朋友 於 2008-9-29 22:02 發表

一圖勝千言
影相方便d
加左相喇.

發新話題