37 12
發新話題

[球板討論] 求stiga oc cr配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
引用:
原帖由 ttanson 於 2016-2-10 21:48 發表
同學比左塊oc cr,正反手bluefire jp01比我。塊膠舊舊地,想用番donic
兩塊bluefire jp01大約$600. 估計打半年度就要換. 資料顥示係澀面tensor膠. 韌面(偏)硬海棉. 正手啱拉波. 亦夠快. 反手如果夠力既話亦OK. 夠唔夠力?
729-08黏面(但係好快就唔係太黏). 唔係tensor. 韌面. 海棉硬度同BF JP01差唔多. 我用緊打七夾木板. $90-$100. 反手CJ8000賣$60-$70. (兩面729-08都得既. 不過好似兩面BF JP01咁, 會幾重下, 同埋要反手夠力.) 樓主既預算係百幾蚊? 不妨諗下.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

正手可用藍綿既狂3
反手仲研究緊。

而家吾係太慣大陸膠

有乜平靚正的外國膠打反手

引用:
原帖由 ttanson 於 2016-2-11 19:56 發表
而家吾係太慣大陸膠
樓主打緊塊OC CR兩面JP1覺得好打? 咁當然可以繼續用JP1. 反手覺得夠力既話亦冇必要改膠.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 ttanson 於 2016-2-11 19:57 發表
有乜平靚正的外國膠打反手
Baracuda 已經算性價比好高既 萬能 膠。

ps 最後我塊 oc 碳,正手tour H,反手tour M
今日試過板,好好打
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

MXP & ELP 都唔錯

反手嗰面本身は咁彈,反手也不是太好

引用:
原帖由 ttanson 於 2016-2-12 14:00 發表
反手嗰面本身は咁彈,反手也不是太好
調轉兩面打下。睇下係塊膠唔掂定隻手唔掂。

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-2-10 03:49 發表

Neo狂3出厰做咗嘢,唔使灌。但係聽講打一段時間之後效果會消失。嗰時要灌過。
有錯請指出。
Neo狂3出廠係乜嘢都冇灌㗎,只係加咗層打底膠水。
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

引用:
原帖由 hamh 於 2016-2-12 16:57 發表

Neo狂3出廠係乜嘢都冇灌㗎,只係加咗層打底膠水。
多謝指正。打底膠水有咩作用?

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-2-12 03:02 發表

多謝指正。打底膠水有咩作用?
1) 方便上板,搽一層膠水落塊板再直接貼塊膠上去

Or

2) 方便灌膨脹油,唔使再打膠水底
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

引用:
原帖由 hamh 於 2016-2-12 18:35 發表

1) 方便上板,搽一層膠水落塊板再直接貼塊膠上去

Or

2) 方便灌膨脹油,唔使再打膠水底
學習了。

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-2-12 15:35 發表

調轉兩面打下。睇下係塊膠唔掂定隻手唔掂。
我試下講清楚啲啦. 如果調轉塊板之後正手(用原來既反手膠)仲係OK, 反手(用原來既正手膠)亦都仲係唔彈, 我估樓主正手用JP01冇問題, 反手就應該用海棉軟啲既膠. 例如JP03. JP01係47.5度硬. JP03係42度.
咁樣正反手JP01, JP03六百幾蚊. 用三個月就可能夠期換膠  . 啱用就換番JP01, JP03. 唔啱用就再睇下點.

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-2-13 01:07 發表
其實睇你系咩目的 想練技術 兩面cj8000都已經可以,想享受器材的樂趣,一定要錢,特別系蛋糕海綿,壽命比傳統的短
你自己選擇啦,如果少打波 乒乓球對你吾系甘重要 吾好玩器材 燒板 燒膠(此燒乃發燒友甘解) 真系一條 ...
老老實實,好似我呢d業餘球手嚟講,CJ8000已經好夠玩。之前痕整塊T05咁講,我一年都打唔到10次,最終縮膠又好似唔多抵囉。個人意見,不喜隨便插。
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

如果樓主揾到JP01啱佢正手用,我覺得係好事嚟既。
問題只係貴啲同埋唔係幾襟,用幾個月就可能要使錢換塊新既。
一個慳錢既辦法係,既然樓主既反手目前仲係差啲,不如反手就用住CJ8000先。(揀澀既同輕軟既。) 襟啲同平好多。等練好啲反手先至揾過塊好啲同啱打既反手膠。

oc t05 t64

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

37 12
發新話題