發新話題

克羅地亞乒乓遊記

克羅地亞乒乓遊記

機緣巧合之下,我得到左一個去克羅地亞做交換生既機會,咁作為一個乒乓愛好者,唔打波就會身痕,好彩有朋友幫我搭好路,等我去到果度即刻有波打,咁就時不宜遲,我就講下我係果邊打波既所見所聞啦。

第一日打波:

第一日打波黎到呢到係一個訓練中心,同時都會有d Saturday League,同香港既球館差唔多,而我Join 左個Sunday League 亦都僥倖拎到第二名。

設施:
因為呢個場館係同網球場一齊營運,所以設施相當完善,有更衣室,Cafe 等,而打波方面亦都有裁判設備連分牌,派多球既架,Butterfly Table,地膠等等,休息既地方就有梳化,而且樓底極高 (起馬7-8 米高﹞,所以以打比賽黎講係相當適合。唯一不足之處就係佢地教教波仲係用緊40mm 舊波,打比賽先會有40+ ,全個球館有7-8 張台

對手打法同水平:
今次對手大慨有丙丁組水平,歐洲既業餘球員對小路球既掌握唔係幾好,好多時開短台下旋或者無轉都會落網出界,但係當佢回到既時侯你唔起手,佢地下旋吊起既上台率就好高,而當你係頂得一板之後,因為佢地打波弧線比較長,有時要局住退台對拉,咁力量同四肢短小的亞洲球員就會比較輸蝕,而佢地既步法唔一定係慢,但就唔一定係拼步,所以回身會比較慢。總括而言,當你頭三板做得好,對歐洲球手就會相當有利。

青少年訓練特點:
今次同左兩位13-14歲的朋友仔打,佢地的小路球同入台Posture掌控椏比大人好,而且對遠台對拉相當有信心,離台兩三米,正反手都有數,但係佢地有時離台太遠,當我回D 守勢d 既波比佢既時侯,就會因為佢地要趨前而令力度失控,而大部份的小朋友開波都比較開得出,可能一早已經預備反拉之類。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

同鬼佬打過力量好爆

~超級榮譽~

總括而言,球友英文麻麻,但熱情好客,是個好地方
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 閃人 於 2016-2-1 00:55 發表
同鬼佬打過力量好爆
佢地有時拉下旋係半撞半拉,無乜轉,一時有純摩擦,好轉,好難捉摸。

真係幾好環境喎,好好享受呀Brian..
以前你都鐘意出枱對拉,岩哂你
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 天樂 於 2016-2-1 02:27 發表
真係幾好環境喎,好好享受呀Brian..
以前你都鐘意對拉,岩哂你
呢到果d 跳好多,高好多,唔慣。

克羅地亞令人想起端午
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-2-1 09:44 發表
克羅地亞令人想起端午
係 "瑞" 午

引用:
原帖由 brian1115 於 2016-2-1 00:59 發表

佢地有時拉下旋係半撞半拉,無乜轉,一時有純摩擦,好轉,好難捉摸。
做得到都要好功夫喎.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

那邊治安, 消費如何?
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

發新話題